Zupa jarzynowa z indykiem i curry

zupa warzywna z curry

Zainspirowaną ukochaną kuchnią francuską i zupą Veloute (z indykiem) z książki „Francuski szef kuchni” Julia Child, poczyniłam pyszną odmianę zupy jarzynowej:)

1/2 brokuła
200g mrożonego groszku
2 marchewki
1 cebula
2 pałki ze skrzydeł indyka
2l wody
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
1 łyżeczka curry
(można dać 1 łyżkę)
2 listki laurowe

Indyka zalej wodą dodaj liście laurowe i gotuj 30 minut. Dodaj marchewkę pokrojoną w słupki oraz groszek i gotuj kolejne 30 minut. Na patelni rozpuść masło i dodaj curry, chwilę podgrzewaj. Dodaj cebulkę drobno pokrojoną i lekko podduś. Dodaj po jednej łyżce mąki ciągle mieszając. Weź chochlę wywaru i powoli wlewaj do zasmażki ciągle mieszając.

Mięso wyciągnij, oberwij z kości i pokrój na paski. Wywar zagotuj, dolewaj zasmażkę dodaj mięso. Dodaj różyczki brokuła i gotuj 8-9 minut. Posyp z natką pietruszki lub szczypiorkiem, można dodać śmietanę na talerz. Podałam z chlebem.

Smacznego

2 thoughts on “Zupa jarzynowa z indykiem i curry

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s