Gnocchi a’la kopytka z sosem mięsnym

gnocchi a'la kopytka

Dobre kopytka to smaczne dojrzałe ziemniaki. Jeśli kluski robisz z puree, nie dodawaj białka i prawdopodobnie trzeba będzie dodać ciut więcej mąki.

kluski (36 szt)
500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
150 g mąki typ 500
łyżka mleka
szczypta suszonej bazylii
szczypta suszonego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

sos
350 g łopatki wieprzowej
2 cebule
1,5 szklanki wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól do smaku

Zacznij od sosu, zmiel łopatkę. Cebule posiekaj cienko na półksiężyce i usmaż na jasno złoto na oleju z dodatkiem masła. Jak cebula zacznie intensywnie pachnieć dodaj mięso i podsmaż chwilę aż zmieni kolor. Dodaj wodę, przykryj przykrywką (zmniejsz ogień) i duś 15 minut.

Dodaj koncentrat i dopraw do smaku solą. Sos gotowy.

Ciasto na kluski wyrób dokładnie ręką jeśli ciasto się klei podsyp mąką i wyrabiaj aż będzie ładnie odchodziło. Formuj kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Widelec mocz w oleju (by nie przywierał do ciasta)i lekko przygniataj kule spłaszczając je.

Nastaw wodę i lekko ją posól. Kluski wrzucaj partiami (po około 10) pilnuj by nie przywarły do dna garnka. Jak wypłyną zmniejsz ogień i gotuj do 3 minut.

Smacznego

One thought on “Gnocchi a’la kopytka z sosem mięsnym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s