Konkurs z Kamis – Obiad po włosku

Kuchnia włoska charakteryzuje się dużą ilością warzyw i przypraw. Moje ulubione danie włoskie to spaghetti bolognese na czerwonym winie.

Zapraszam fanatyków dobrego jedzenia, nie tylko włoskiego:) Zrób włoską ucztę i wygraj garnek ze stali szlachetnej do gotowania makaronu!

Firma Kamis wydała limitowaną serię przypraw do dań włoskich, tą serię można otrzymać jako nagroda w tym konkursie!:)

kuchnia włoska

Zadanie
Podaj swój ulubiony przepis z kuchni włoskiej. Przepisy będą oceniane pod względem innowacyjności zastosowania produktów ogólnodostępnych.

Nagroda
I miejsce – zestaw przypraw Kamis “Kuchnia włoska” oraz garnek do gotowania makaronu.

konkurs z kamis

II i III miejsce – zestaw przypraw Kamis “Kuchnia włoska” oraz 7 losowych przypraw z serii Specialite

Terminy

Konkurs trwa od 27 listopada do 10 grudnia 2013. Wyniki konkursu zostaną opublikowane do 15 grudnia 2013r.

Regulamin konkursu “Konkurs z Kamis – Obiad po włosku ”
1. Konkurs organizuje autorka bloga conaobiad.wordpress.com
2. Zadanie konkursowe polega na podaniu przepisu  na obiad w stylu włoskim (interpretacja dowolna) i pozostawienie go w komentarzu konkursu.
3. Każdy uczestnik może dodać maksymalnie 5 przepisów.
4. Spośród nadesłanych prac Organizator wybierze 3 laureatów którzy otrzymają:
I miejsce – zestaw przypraw Kamis “Kuchnia włoska” oraz garnek do gotowania makaronu.
II i III miejsce – zestaw przypraw Kamis “Kuchnia włoska” oraz 7 losowych przypraw z serii Specialite
5. Okres trwania konkursu od 27-go listopada do 10-go grudnia 2013r.
6. Lista laureatów zostanie podana maksymalnie 5 dni po zakończeniu konkursu, na stronie conaobiad.wordpress.com
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom w terminie do 30 dni od ogłoszenia wyników konkursu.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
9. Nagrody będą wysyłane w granicach Rzeczpospolitej Polskiej
10. W konkursie nie mogą brać udziału osoby ze mną spokrewnione ani bliscy znajomi.

51 thoughts on “Konkurs z Kamis – Obiad po włosku

  1. eli_555

    Spagetti boloneze Eli

    1 opakowanie makaronu spagetti-500 g
    80 dkg szynki wieprzowej surowej
    2 cebule
    1 główka czosnku
    200 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    4 łyżki oleju
    sól
    pieprz

    Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z średnimi oczkami. Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej,dodać mięso,cebulę,czosnek i smażyć przez 10 minut. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy,paprykę,sól i pieprz. Całość podlać odrobiną wody i dusić aż mięso będzie miękkie.Pod koniec duszenia dodać suszoną bazylię. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron rozłożyć na talerze,na wierzch wyłożyć sos mięsny. Smacznego!

    Ze względu na to że spagetti jadły również dzieci,nie dodawałam alkoholu.

  2. eli_555

    Zapiekane rybne muszle Eli

    1 kg mrożonych filetów morszczuka
    przyprawa do ryb
    pieprz
    mąka pszenna do obtoczenia ryby
    olej do usmażenia ryby
    1 opakowanie makaronu duże muszle
    sól
    1 opakowanie świeżego szpinaku-25 dkg
    1 łyżka masła
    czosnek granulowany
    1 opakowanie sera typu feta-20-25 dkg
    15 dkg sera żółtego
    2 sosy do spagetti po 350 g

    Rozmrożoną rybę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.Oprószyć rybę przyprawą,pieprzem i obtoczyć mąką.Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę.Makaron gotować krócej niż w przepisie na opakowaniu,odlać,przelać zimną wodą i odsączyć.Na patelni roztopić masło,dodać szpinak,doprawić solą,pieprzem,czosnkiem i chwilę smażyć.Na dużą blachę wylać sosy Łowicz.Na sosie rozłożyć ugotowane muszle.Do każdej muszli włożyć trochę szpinaku,po kawałku ryby i sera feta.Blachę przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Wyjąć blachę z piekarnika,usunąć folię i posypać muszle tartym żółtym serem.Blachę włożyć jeszcze do piekarnika na 15 minut,żeby ser się zapiekł.Muszle razem z sosem wyłożyć na talerze i udekorować listkami szpinaku.Smacznego!

  3. eli_555

    Makaron Eli z sosem tuńczykowym

    1 opakowanie makaronu penne-400 g
    2 puszki tuńczyka w oleju(kawałki)
    1 cebula
    250 ml śmietany kremówki
    1 serek camembert-100 g
    pieprz i sól do smaku
    koperek posiekany

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Z tuńczyka odlać olej na rozgrzaną patelnię.Cebulę drobno posiekać,wrzucić na olej z tuńczyka i zeszklić.Wlać śmietanę do cebuli.Serek pokroić w kostkę,dodać do śmietany i zagotować.Do sosu wrzucić 1.5 puszki tuńczyka i jeszcze zagotować.Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.Do sosu wrzucić ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.Makaron rozłożyć na talerze,posypać koperkiem i resztą tuńczyka.Smacznego!

  4. MOJE ULUBIONE DANIA KUCHNI WŁOSKIEJ:
    PIZZA (smakuje wszystkim dzięki mojej tajemnicy)
    SKŁADNIKI NA CIASTO:
    *2 szkl.mąki tortowej
    *1 szkl.Mąki pszennej
    * 4 łyżki oleju
    * drożdże (pół kostki)
    * 3/4 szkl. ciepłego mleka
    * sól
    *przyprawa do pizzy
    * papryka słodka
    *czosnek granulowany
    SKŁADNIKI NA FARSZ:
    * KONCENTRAT POMIDOROWY
    *pozostałe składniki wg uznania
    WYKONANIE:
    Do ciepłego mleka dodaję drożdże mieszam by się rozpuściły, do dużej miski wsypuję mąkę,sól i kilka szczypt każdej z przypraw.Do mąki i przypraw wlewam rozrobione w leku drożdże i wyrabiam ciasto (gdy trzeba dosypuję mąkę lub dolewam gorącej wody).Ciasto ma nie przywierać do rąk ani blatu ale też nie może być zbyt twarde.Odstawiam je przykryte czystą ściereczką na ok 15 min do wyrośnięcia(o tej porze roku pod kaloryfer;).W tym czasie nagrzewam piekarnik i przygotowuję farsz.Moją formą do pizzy(by wychodziła okrągła)jest spód tortownicy;D (wychodzą dwie pizze 24cm).Posypuję mąką formę(kształt dowolny więc oczywiście może być i bez formy)i rozwałkowuję ciasto,następnie poprawiam paluszkami,ciasto smaruję koncentratem pomidorowym wymieszanym z przyprawą do pizzy i nakładam składniki(zaczynając od sera).Wkładam pizzę na rozgrzaną blachę piekarnika 250 stopni C (bez folii bez formy na gołą blachę to moja tajemnica ciasto jest jak z pizzerii dzięki rozgrzanemu piekarnikowi;).Pizza piecze się ok 12min.Smacznego

  5. MÓJ PRZEPIS NR. 2:
    SPAGHETTI NA TUŃCZYKU
    SKŁADNIKI:
    *makaron spaghetti
    * tuńczyk kawałki w oleju
    *czosnek 3 ząbki
    *2 puszki pomidorów całych
    * koncentrat pomidorowy(3 łyżeczki)
    *keczup
    *oregano,zioła prowansalskie,czosnek granulowany,przyprawa do spaghetti bolgnese,0,5 kostki rosołowej(opcjonalnie),sól chilli cayenne , szczypta cukru ,bazylia (świeża lub suszona)
    *olej
    *ser żółty
    PRZYGOTOWANIE:
    Czosnek kroimy w plasterki i rumienimy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju następnie dodajemy tuńczyka i chwilkę dusimy pilnując by czosnek się nie przypalił.Dodajemy pomidory z puszki ,gotujemy wszytko razem.Jednocześnie oczywiście gotujemy makaron;D.Do sosu dodajemy koncentrat przyprawy(ilość wg smaku),troszkę keczupu.Danie jest szybkie i przepyszne.Sos podajemy z makaronem pospany serem

  6. Makaronowy garnek

    Składniki:

    100 g makaronu RIGATONI
    250 g mięsa mielonego
    1 cebula
    10 pieczarek
    1 puszka pomidorów
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 litr wody
    3 łyżki mąki + do obtoczenia pulpetów
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka oleju
    garść świeżej bazyli
    Przyprawy: sól,pieprz,2 łyżki ziół prowansalskich,1 łyżeczka vegety

    Przygotowanie:
    Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.
    Mięso przyprawić solą i pieprzem,wymieszać z jajkiem i bułką tartą.
    Formować małe pulpeciki i obtoczyć je w mące.
    W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę vegety.
    Pomidory z puszki zmiksować z bazylią na krem.
    Zmiksowane pomidory wlać do garnka. Do gotującego się sosu wrzucić pulpety.
    Następnie dodać koncentrat,sól , pieprz i zioła prowansalskie.
    Do kubka wsypać mąkę i wymieszać koziołkiem z zimną wodą.
    Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plasterki.
    Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę a następnie podsmażyć pieczarki.
    Cebulę i pieczarki wrzucić do sosu. Do sosu dodać mąkę rozrobioną z wodą i gotować jeszcze 10 minut.
    Ugotowany makaron wrzucić do sosu i wymieszać ,aby makaron połączył się z sosem. Gotować jeszcze 5 minut.
    Przełożyć na talerz i udekorować bazylią.

  7. Pizza z patelni

    Składniki:

    na ciasto :
    1 łyżeczka suchych drożdży
    2 łyżki ciepłej wody
    szczypta cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    dodatki :
    1 pomidor
    5 pieczarek
    pół cukinii
    ser żółty
    sos:
    3 łyżeczki koncentratu
    2 łyżeczki wody
    sól ziołowa
    garść posiekanej bazylii

    Przygotowanie :
    Do kubka wrzucić drożdże , odrobinę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Odstawić na 10 minut.
    Do miski wrzucić przesianą mąkę ,olej,wodę ,sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić na gładką masę. Musi być elastyczne. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem na 30 min. Ciasto rozwałkuj na cienki placek.
    Rozgrzej suchą patelnie na średnim ogniu i połóż placek, po 3 minutach obróć na drugą stronę. Zdejmij z ognia. Posmaruj sosem, układaj pokrojone w plasterki : cukinię,pieczarki i pomidor. Następnie żółty ser. Ponownie postaw patelnię na ogień. Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu ok.5 minut.
    Zdejmij pizze z patelnie:) Gotowe :)

  8. Dietetyczne spaghetti

    Składniki:

    100 g makaronu razowego spaghetti
    1 pierś z kurczaka
    200 g pomidorów z puszki
    1 mała cebula
    bazylia świeża
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    oliwa
    sól,pieprz,czosnek granulowany

    Przygotowanie :
    Makaron ugotować wg instrukcjii na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Pierś z kurczaka zmielić lub drobno pokroić. Przyprawić. Dodać na patelnię z cebulą i smażyć chwilkę.
    Pomidory z puszki rozgnieść lub pokroić . Dodać do mięsa i cebuli. Wszystko smażyć ok. 30 minut. Dodać koncentrat. Wymieszać. Doprawić do smaku ( po swojemu ) . Na koniec dodać porwaną bazylię( wazne ,aby dodać ją pod koniec gotowania,wtedy zachowa kolor i aromat.) Lekko wymieszać.
    Odcedzony makaron nałożyć na talerz,na niego sos. Udekorować bazylią ;-)
    Smacznego :)

  9. Grzanki caprese
    Składniki:

    4 kromki chleba
    1 pomidor
    1 kulka sera mozzarella
    kilka listków bazylii
    sól ziołowa Prymat

    Przygotowanie:
    Piekarnik nastawić na 190 stopni.
    Pomidora pokroić w pół plastry, mozzarellę w plastry.
    Na kromce układać ser,pomidor,ser,pomidor i tak na przemian.
    Całość posypać solą ziołową i listkami bazylii.
    Włożyć do piekarnika i piec ok. 5-10 min. ;) Aż ser się lekko roztopi :)

  10. Sałatka Caprese

    Składniki:

    kulka mozzarelli
    2 średnie pomidory
    kilka listków bazyli
    olej kujawski o smaku bazyli ( może być oliwa zwykła)
    sól,pieprz

    Przygotowanie:
    Pomidory naciąć, sparzyć wrzącą wodą. Obrać ze skórki. Pokroić w plastry.
    Mozzarellę pokroić w plastry.
    Układać na talerzu na przemian pomidora i mozzarellę.
    Posypać świeżą bazylią,przyprawić i polać oliwą.
    Smacznego :)))

  11. MÓJ PRZEPIS NR 3 :
    SAŁATKA CAPRESE Z KURCZAKIEM:
    *2 POMIDORY
    * SER MOZZARELLA (2 KULKI;)
    *PIERŚ Z KURCZAKA( DUŻA POŁÓWKA)
    *LIŚCIE BAZYLII
    *OLIWA Z OLIWEK
    *SÓL ,PIEPRZ ,OREGANO
    PIERŚ Z KURCZAKA MYJEMY I KROIMY PRZEZ SZEROKOsĆ , POSYPUJEMY SOLĄ PIEPRZEM I SMAŻYMY NA KILKU ŁYŻKACH OLIWY DO MOMENTU AŻ NABIERZE ZŁOTEGO KOLORU.POMIDORY PARZYMY ,OBIERAMY ZE SKÓRKI ,MOZZARELLE KROIMY W PLASTERKI PODOBNIE JAK POMIDORY .GDY KURCZAK JEST JUŻ USMAŻONY UKŁADAMY NA TALERZY NASTĘPUJĄCO:POMIDOR,MOZZARELLA ,LIŚĆ BAZYLII,KURCZAK,AŻ DO WYCZERPANIA SKŁADNIKÓW.KROPIMY WSZYSTKO OLIWĄ Z OLIWEK I POSYPUJEMY PIEPRZEM,SOLĄ I OREGANO I GOTOWE

  12. Conchiglioni ze szpinakiem
    Składniki:
    – conchiglioni (duże muszle)
    – szpinak (może być świeży lub mrożony, ważne aby był w liściach)
    – suszone pomidory z oliwy
    – ser pleśniowy typu lazur
    – koncentrat pomidorowy
    – czosnek
    – chili
    Muszle gotujemy al dente. Ważne, aby się nie posklejały i nie uszkodziły w trakcie gotowania i po. Gdy makaron się gotuje, na patelni przygotowujemy szpinak. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z pomidorów (jeżeli korzystamy z kupnych pomidorków, należy sprawdzić, na etykiecie, czy nie jest dodany do zalewy ocet) i na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli, dodajemy szpinak (mrożony należy wcześniej rozmrozić i odcisnąć, a świeży podrzeć na kawałki). Podsmażamy kilka minut i dodajemy na patelnię rozdrobiony ser pleśniowy i koncentrat. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy chili. Tak przygotowanym farszem napełniamy muszle i podajemy. Ewentualnie, możemy potem jeszcze zapiec w piekarniku, posypane startym parmezanem. Danie świetnie spisuje się na imprezach :) Smacznego!

    1. A, przypomniało mi się, że miałam napisać dlaczego nie podałam ilości produktów do wykonania tego dania. Wynika to z tego, iż podczas przygotowywania tak naprawdę sami decydujemy ile czego chcemy wykorzystać, ważne aby smakowało :)

  13. Sfinione, pizza z Sycylii czyli rodzaj placka drożdżowego z prostym nadzieniem :)

    składniki na blaszkę 35*26 cm

    – 3 szklanki ( z górką) mąki pszennej
    – 1 szklanka letniej wody
    – 1/3 szklanki letniego mleka
    – 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    – 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli
    – 20 g świeżych drożdży

    Nadzienie:
    – 150 g pieczarek
    – 3 średnie cebule pokrojone w piórka + suszony tymianek do przyprawienia cebuli
    – zielone lub czarne oliwki
    – mozzarella, tarty żółty ser- do wyboru

    Sos pomidorowy:
    – przecier pomidorowy lub pomidory z puszki ( około 200 g)
    – świeża bazylia, 2 ząbki czosnku, mała papryczka chili (opcja)*, sól, pieprz

    Wykonanie:
    – z mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn, odstawiamy na 15 minut do momentu jak drożdże staną się aktywne i spienią zaczyn
    – wyrośnięty zaczyn mieszamy z przesianą mąką, wodą przyprawami i wyrabiamy gładkie, elastyczne i dość luźne ciasto- konsystencję regulujemy wodą- ciasto ma być jednak zwarte i nie kleić się do ścianek miski. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    – sos przygotowujemy podgrzewając pomidory z puszki lub przecier razem z czosnkiem, pokrojoną papryczką*, bazylią, solą i pieprzem do uzyskania gęstego sosu
    – na potrzeby nadzienia karmelizujemy na patelni pokrojoną w piórka cebulę ( pod koniec duszenia dodajemy kilka szczypt tymianku, który się świetnie komponuje z cebulą). Gdy stanie się złota proces duszenia/ smażenia możemy zakończyć. Pieczarki kroimy w grube plastry, oliwki odsączamy z zalewy.
    – wyrośnięte ciasto rozciągamy na powierzchni blaszki. Placek ciasta będzie dość gruby i oto chodzi. Wierzch nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, wykładamy nadzienie: ser, karmelizowaną cebulę, pieczarki i oliwki.
    – Naszą sycylijską pizze pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.

  14. Mój ulubiony makaron: Bucatini all’amatriciana

    Składniki ( na około 2 duże porcje)
    – 300 g makaronu bucatinii
    – puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
    – 2-3 ząbki czosnki
    – papryczka chili, płatki chili – do wyboru
    – 120 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
    – sól, pieprz
    – oliwa z oliwek
    – ser do posypania: parmezan

    Przygotowanie:

    W dużym garnku gotuję osoloną wodę, gdy zawrze dodaję makaron, który gotuję zgodnie z czasem podanym na opakowaniu ( około 11 minut).
    Można przystąpić do przygotowania sosu: w rondlu z grubym dnem na łyżce oliwy podsmażam boczek ( jest chudy więc odrobina tłuszczu żeby się nie spalił), gdy się zrumieni dodaję pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną drobno chili. Całość podsmażam przez minutkę lub dwie. Na koniec dodaję pomidory, przyprawiam sos i gotuje do momentu aż się zredukuje. Ugotowany makaron mieszamy w rondlu z sosem, posypujemy serem i natychmiast podajemy.

  15. Pyszna i prosta pasta: Tagliatelle z groszkiem po florencku

    Składniki:
    – tagliatelle ( około 300g)
    – mrożony zielony groszek, oczywiście może być świeży w sezonie ( 250g)
    – wędzony chudy boczek (170g)
    – tymianek suszony ( około 1 płaskiej łyżeczki)
    – 3 ząbki czosnku
    – sól i pieprz

    Wykonanie:

    W dużym garnku nastawiam wodę na makron i przystępuję do przygotowania groszku po florencku. Boczek kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnie, zmniejszam ogień i podsmażam w tłuszczu który się w międzyczasie wytapia. Mieszam i uważam żeby nie przypalił. Gdy boczek jest już przyrumieniony wrzucam drobno posiekany czosnek i podsmażam razem przez chwilę a następnie dodaję groszek. Całość smażę razem przez około 7 minut na średnim ogniu. Przyprawiam tymiankiem, solą ( ostrożnie – boczek jest słony ) i pieprzem. Podaję z makaronem ugotowanym al dente.

  16. Risotto bianco

    -1 L bulionu ( warzywnego,rybnego lub z kurczaka )
    -2 łyżki oliwy
    -1 czubata łyżka masła
    – 1 duża cebula posiekana w drobną kostkę
    – 2 ząbki czosnku obrane i drobno posiekane
    – 4-5 łodyg selera naciowego drobno posiekanego
    – 400 g ryżu do risotto ( jeśli akurat nie mamy możemy użyć taki jaki mamy )
    – 2 lampki białego wina ( około 300 ml )
    – sól morska
    – pieprz
    ponad to :
    – 70 g masła
    – 115 g parmezanu lub innego sera

    Bulion podgrzać. Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła. Wrzucamy warzywa i smażymy na wolnym ogniu aż zmiękną ( jakieś 15 minut )mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ryż, podkręcamy ogień i smażymy całość do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy wino, gotujemy chwilę żeby alkohol wyparował. Kolejno dodajemy chochlę bulionu, solimy, pieprzymy, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Tak postępujemy do wyczerpania bulionu a jeśli go nam zabraknie a ryż nadal będzie lekko twardy dolewamy wrzątek. Postępujemy tak do momentu kiedy ryż zrobi się miękki. Ściągamy z ognia dodajemy masło i ser, mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze pieprzem i solą. Odstawiamy pod przykryciem na 2 minuty. Podajemy.
    smacznego :)

  17. Makaronowa sałatka w cytrynowych koszyczkach

    Składniki:
    – oliwa z oliwek,
    – sok z cytryny,
    – przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie,
    – 250g makaronu „kolanka ozdobne”,
    – puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g),
    – pomidory z puszki (400g),
    – średnia cebula,
    – 2 ząbki czosnku,
    – szczypiorek.
    – 5 cytryn na koszyczki.

    Wykonanie:
    Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby postał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sałatką napełniamy wycięte w cytrynach koszyczki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

  18. Penne z sosem pomidorowym i marmurkowym kurczakiem

    Składniki:
    – 300g serka mascarpone
    – 50 dkg makaronu penne
    – 2 duże piersi z kurczaka
    – 4 średnie pomidory
    – 1 duża cebula
    – 2 ząbki czosnku
    – 3 łyżki ziół prowansalskich
    – 1 łyżka soku z cytryny
    – szczypta cukru, sól,
    – pieprz, chili
    – oliwa z oliwek do smażenia

    Wykonanie:
    Piersi kroimy w kostkę, obsypujemy ziołami, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę smażymy. Sparzone pomidory kroimy i wkładamy na patelnię. Całość dusimy przez 5 minut, aż do uzyskania sosu. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, chili, pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Sos podajemy z makaronem ugotowanym na sposób al-dente.
    Zdjęcie dania: http://imageshack.us/a/img191/6223/pennezsosempomidorowymi.jpg

  19. Aromatyczna zupa pomidorowa z czerwonym winem i wołowiną

    SKŁADNIKI

    300 g wołowiny
    4 listki bazylii
    2 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    1/2 łyżeczki mielonej papryki chili
    2 łyżki soli
    2 szklanki czerwonego wina
    1 szklanka pomidorów z puszki
    4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    150 ml słodkiej śmietanki 30%
    pieprz do smaku
    chleb tostowy
    zioła prowansalskie

    PRZYGOTOWANIE

    Wołowinę mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól, paprykę chili oraz pieprz i wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szklankę wina, mieszamy i czekamy, aż alkohol wyparuje.
    Następnie dodajemy zmiksowane blenderem pomidory oraz drugą szklankę wina.
    Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy jeszcze przez pół godziny.
    GRZANKI: z chleba tostowego wycinamy foremką serduszka, smażymy na rozgrzanej oliwie i posypujemy ziołami.

  20. Penne z sosem pomidorowym i marmurkowym kurczakiem

    Składniki:
    – 300g serka mascarpone
    – 50 dkg makaronu penne
    – 2 duże piersi z kurczaka
    – 4 średnie pomidory
    – 1 duża cebula
    – 2 ząbki czosnku
    – 3 łyżki ziół prowansalskich
    – 1 łyżka soku z cytryny
    – szczypta cukru, sól,
    – pieprz, chili
    – oliwa z oliwek do smażenia

    Wykonanie:
    Piersi kroimy w kostkę, obsypujemy ziołami, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę smażymy. Sparzone pomidory kroimy i wkładamy na patelnię. Całość dusimy przez 5 minut, aż do uzyskania sosu. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, chili, pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Sos podajemy z makaronem ugotowanym na sposób al-dente.

  21. Kokardki z wędzonym łososiem

    Jeden z pierwszych przepisów na makaron, które poznałam :-) pyszny, szybki i łatwy

    – makaron kokardki
    – wędzony łosoś (ok 200 g)
    – słodka śmietanka 18%
    – cebula
    – kilka czarnych oliwek
    – łyżeczka przecieru pomidorowego
    – trochę koperku
    – sól i pieprz do smaku

    Cebulę podsmażamy na klarowanym maśle, do zeszklenia, dodajemy połowę łososia, krótko podsmażamy i dodajemy śmietankę, łyżeczkę przecieru (daje idealnie łososiowy kolor śmietance:-) i pokrojone w plasterki czarne oliwki, na koniec koperek i już :-) Przygotowanie sosu jest bardzo szybkie, tyle ile gotuje się makaron. Podając z sosem posypujemy resztą wędzonego łososia.

  22. 1.Fenkuł po florencku

    2 średnie bulwy kopru włoskiego
    3 pomidory
    1 ząbek czosnku
    szklanka białego wytrawnego wina
    kilka łyżek pastisu
    trochę oliwy
    dowolne filety rybne
    2-3 garście parmezanu
    sól i świeżo mielony pieprz
    Koper włoski myjemy, osuszamy i kroimy w piórka. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki.
    W rondlu rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy pokrojony koper. Mieszamy, lekko solimy, redukujemy ogień i przykrywamy. Koper powinien się poddusić i trochę zmięknąć. Pilnujemy, żeby koper się nie przypalił i jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy trochę wody. Po 15-20 minutach dodajemy pokrojone pomidory i rozgnieciony czosnek. Mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dalej dusimy pod przykryciem przez następne 15 minut.
    Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia. Rondel zalewamy białym winem, którym następnie polewamy koper w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy 3-4 łyżki pastisu, polewamy delikatnie oliwą i wsuwamy do piekarnika na 30 minut. Gdyby wierzch się przypalał, przykrywamy naczynie folią aluminiową.
    W ostatniej chwili umyte i osuszone filety ryby podsmażam na oliwie, tak żeby apetycznie je przyrumienić z każdej strony.
    Układam je w naczyniu na warzywach, posypuję serem i zostawiam na 5 minut w piekarniku. Powinny dojść i dopiec się w ten sposób.

    2.Trufle

    Składniki:

    150 g gorzkiej czekolady 70%
    50 g śmietany kremówki 30%
    75 g miękkiego masła
    1 łyżeczka brandy lub whisky
    10 g (około 1 pełnej łyżki) miodu
    2 g (około 1 czubata łyżeczka) rozpuszczalnej kawy espresso w proszku
    około 4 – 5 łyżek kakao do obtoczenia

    Polewa czekoladowa
    150 g gorzkiej czekolady

    Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać kawę rozpuszczalną i miód.
    Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
    Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać.
    Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą i przełożyć do niej masę na grubość 2 cm. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Nabierać po 1 łyżce zastygłej masy i szybko formować trufle o fantazyjnym, nieregularnym kształcie, jak na zdjęciach. Ewentualnie pociąć masę na kwadraty 2 x 2 cm i formować kuleczki.
    Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na tacce. Wstawić do lodówki i tam przechowywać.

    Polewa czekoladowa (dla trufli w kształcie kulek), po uformowaniu kulek i przed obtoczeniem w kakao:
    Przygotować polewę: 100 g czekolady połamać na kostki i roztopić (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej). Dodać pozostałe 50 g czekolady połamanej na kosteczki i mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Za pomocą widelca zanurzać trufle w czekoladzie, a następnie obtaczać je w kakao. Przechowywać w lodówce.

    3.Figi z cynamonem i orzechami

    Składniki:

    4 dojrzałe czarne figi
    4 łyżeczki masła
    4 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki czerwonego wina
    4 łyżki grubo posiekanych pistacji ( dowolne orzechy)
    1 łyżeczka cynamonu
    1 kubeczek jogurtu greckiego

    Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc, do około 190 stopni. Figi naciąć do połowy na krzyż, delikatnie rozchylić boki i ułożyć w małym naczyniu żaroodpornym. Do środka każdej figi włożyć po 1 łyżeczce masła, po 1 łyżce miodu oraz polać winem. Posypać pistacjami i cynamonem. Wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na około 15 minut lub do czasu aż figi będą miękkie i gorące. Figi ułożyć na talerzykach i polać powstałym sosem. Podawać z jogurtem greckim

    4. Ravioli z ogórecznika lekarskiego

    Składniki:

    200 gram maki pszennej
    2 jaja
    sol

    Na farsz:
    200 gram liści ogórecznika lekarskiego
    100 gram ricotty
    1 jajo
    20 gram sera pecorino/ parmezanu
    2 łyżki masła
    majeranek, gałka muszkatołowa,
    sol i pieprz

    Ciasto na makaron :
    Wszystkie składniki zagniatamy razem.

    Farsz:
    Liście ogórecznika myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (około 10 minut). Odcedzamy, wyciskamy nadmiar wody i kroimy na drobne kawałeczki (na bok odstawiamy 1 łyżkę skrojonego ogórecznika do posypania dania).
    Dodajemy je do ricotty, jaja, startego sera, majeranku, gałki muszkatołowej,soli i pieprzu.
    Dokładnie mieszamy.
    Ciasto makaronowe rozwałkowujemy na cienko i wykrawamy prostokąty. Kładziemy farsz i lepimy ravioli.
    Ravioli gotujemy w osolonej wodzie.
    Podajemy polane roztopionym masłem, posypane startym serem i kawałeczkami ogórecznika.

    5.Placek z Ligurii

    Składniki:

    15 g suchych drożdży instant lub 35 g drożdży świeżych
    100 ml ciepłego mleka
    600 g mąki
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki oliwy

    Nadzienie:

    2 cebule
    400 g pomidorów z puszki bez skórek
    1 łyżeczka suszonego oregano
    6 filecików anchois
    12 czarnych oliwek
    oliwa z oliwek

    Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz 350 – 400 ml ciepłej wody. Ciasto powinno być miękkie. Wyrabiać przez 15 minut, przykryć złożoną kilka razy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 – 2 godziny.
    Cebulę obrać i pokroić na połówki a później w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, włożyć cebulę i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę zeszklić, nie rumieniąc. Dodać pokrojone pomidory, oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 10 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.
    Formę na ciasto z odpinaną obręczą, o średnicy 26 cm wysmarować oliwą, wypełnić ją wyrośniętym ciastem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozłożyć ostygnięty sos pomidorowy, odsączone z zalewy fileciki anchois i oliwki. Formę ustawić na kratce i wstawić do nagrzanego piekarnika, w 1/3 jego wysokości od dołu, aby spód placka również się zrumienił i był chrupiący zanim wierzch będzie już odpowiednio upieczony. Piec przez 30 minut. Podawać z oliwą z oliwek.

  23. eli_555

    Gulasz Eli z sosami Italia

    80 dkg szynki wieprzowej
    1 cebula
    6 ząbków czosnku
    4 łyżki oleju
    1 łyżka przyprawy grillowej do karkówki
    1 sos Italia boloński
    1 sos Italia neapolitański
    50 dkg makaronu świderki

    Szynkę wieprzową umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.Obrać cebulę i czosnek.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso .Do gulaszu dodać cebulę,czosnek i razem smażyć około 10 minut.Mięso podlać wodą,dodać przyprawę grillową i dusić do miękkości.Do garnuszka wlać 600 ml zimnej wody,dodać obydwa sosy,wymieszać,wlać do gulaszu i gotować 3 minuty.Makaron wrzucić do osolonego wrzątku,gotować al dente,czyli musi być lekko twardawy i odcedzić.Makaron rozłożyć na talerze i polać gulaszem.Smacznego!

  24. eli_555

    Muszle na słodko Eli

    1 opakowanie makaronu duże muszle
    1 kg jabłek
    10 dkg rodzynek
    1 łyżka cynamonu
    5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
    40 połówek orzechów włoskich
    500 ml śmietanu kremówki 30 %
    2 opakowania cukru waniliowego
    10 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej

    Umyte,obrane,pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i włożyć do rondla.Do jabłek dodać rodzynki,5 łyżek cukru,cynamon,wlać 100 ml wody i dusić aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane.Jabłka przestudzić,dodać posiekane orzechy i wymieszać.Śmietanę wlać do rondla,dolać 150 ml wody i zagotować.Do gotującej się śmietany dodać pozostały cukier,cukry waniliowe i zagotować.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do śmietany i gotować aż sos lekko zgęstnieje.W dużym płaskim garnku zagotować wodę z solą,wrzucić makaron i gotować 3 minuty.Makaron odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Sos wylać do brytfanki.Muszle nadziewać jabłkami,układać na sosie w brytfance i każdą udekorować połówką orzecha.Brytfankę wstawić do nagrzanego do 190 stopni C.piekarnika i zapiekać około 25 minut..Muszle wyłożyć na talerze i polać sosem waniliowym.Smacznego!

  25. Tarta z czereśniami i panna cottą

    Ciasto:
    1/2 kg czereśni
    125 g mąki
    75 g masła
    50 g cukru pudru
    1 żółtko
    Krem panna cotta:
    250 g śmietanki kremówki
    100 g cukru
    20 g żelatyny
    laska wanilii
    kilka kropli z cytryny
    sól

    Mikserem mieszam mąkę, cukier puder, miękkie masło, szczyptę soli. Pod koniec dodaję żółtko i ręką szybko formuję kulę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Rozwałkowuję ciasto na placek i wykładam nim posmarowaną masłem formę na tartę. Nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Zdejmuję folię i piekę jeszcze przez 5 minut. Studzę.
    Namaczam połowę podanej ilości żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody. Podgrzewam dobrze śmietankę, ale nie zagotowuję, z połową podanej ilości cukru i laską wanilii oraz kilkoma kroplami cytryny. Zdejmuję z ognia i dokładnie mieszam z żelatyną, do całkowitego jej rozpuszczenia. Zostawiam do ostygnięcia i czekam aż trochę stężeje.
    Czereśnie kroję na połówki, wyjmuję pestki, odstawiam trochę całych owoców z korzonkiem do obłożenia boków ciasta i dekoracji. Gotuję 5 minut połówki czereśni z drugą połową cukru i 50 ml wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Pod koniec dodaję resztę żelatyny, moczonej przez 10 min w zimnej wodzie. Ostudzam i czekam aż trochę stężeje.
    Wykładam podtężały krem na ciasto, czekam aż całkiem stężeje, układam całe czereśnie wokół brzegu a w środku połówki z galaretką.

    Krewetki z fasolką

    12 surowych krewetek (szarych), obranych z pancerzy (mogą być z głowami), ewentualnie krewetek ugotowanych (różowych)
    1 szklanka ugotowanej fasolki (świeżej lub suszonej), ewentualnie fasolki z puszki, wraz z częścią gęstej zalewy
    2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
    1/4 szklanki białego wina
    3 łyżki passaty pomidorowej (puree z pomidorów) lub pomidorów z puszki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania po daniu

    Krewetki umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, delikatnie zrumienić czosnek i papryczkę chilli, uważając aby ich nie przypalić. Dodać krewetki i smażyć przez około 1,5 minuty, aż zmienią kolor z szarego na różowy (krewetki ugotowane, różowe wystarczy tylko podgrzać). Jeśli smażymy krewetki z głowami, można je docisnąć do patelni, aby uwolnić soki.
    Na patelnię wlać wino i chwilę razem pogotować. Wyjąć krewetki na talerzyk i trzymać w cieple. Na patelnię włożyć ugotowaną fasolkę wraz z gęstą zalewą, doprawić solą oraz pieprzem, gotować przez pół minuty. Następnie dodać passatę i natkę pietruszki, doprawić ewentualnie szczyptą cukru. Pogotować 1/2 minuty, widelcem rozgnieść część fasolek, uzyskując odpowiednio gęstą konsystencję sosu.
    Włożyć krewetki na patelnię, wymieszać i razem podgrzać. Doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć na talerze, posypać posiekanym świeżym czosnkiem oraz dodatkową natką pietruszki, polać oliwą extra vergine. Podawać z pieczywem.

    Pizza z tuńczykiem, jajkiem i anchovies

    Ciasto:

    300 g mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej, do wypieków drożdżowych lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu
    100 g mąki pszennej krupczatki + do podsypania (lub mąki pszennej jak powyżej)
    1 łyżeczka soli
    250 ml wody
    40 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy extra vergine

    Dodatki:

    sos pomidorowy
    250 g (2 kulki) mozzarelli
    1/2 cebuli (np. czerwonej lub czosnkowej)
    140 g tuńczyka w oleju
    20 filecików anchovies
    4 jajka

    Obydwie mąki przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.*
    Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. w pobliże grzejnika) na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
    W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i inne dodatki: mozzarellę zetrzeć na tarce i doprawić ją solą, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, tuńczyka wraz z 1 łyżką oliwy przełożyć do miseczki. Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Można składniki rozdzielić od razu na 4 części i umieścić je na 4 talerzach (na każdym po trochu mozzarelli, tuńczyka… itd).
    W połowie czasu wyrastania pizzy zacząć nagrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jednocześnie nagrzewać kamień do pieczenia pizzy (położyć go na kratce piekarnika w środkowej części) lub blachę (kamień musi się nagrzewać przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku, blacha przez 15 minut).
    Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 1-2 minuty. Podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką krupczatką). Placek odłożyć na deskę oprószoną mąką lub na drewnianą łopatkę do zsuwania pizzy. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce. Zsuwać ciasto na kamień lub blaszkę i układać składniki (w ilościach wymienionych w punkcie poniżej) przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Możemy też ułożyć składniki na placku położonym na desce i zsuwać całą pizzę razem z dodatkami.
    Rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego, rozłożyć 3-4 łyżki tartej mozzarelli, 1/4 ilości tuńczyka, po ok. 4 fileciki anchovies i szczyptę cebuli. Pizzę piec przez około 8 – 10 minut lub do czasu aż boki i spód będą lekko zrumienione. W połowie pieczenia wylać na pizzę jajko, najpierw białko – starając się rozprowadzić je po jak największej powierzchni pizzy, na końcu żółtko. Piec dalej, aż brzegi pizzy będą zrumienione, białko będzie ścięte ale żółtko pozostanie miękkie. Pizzę podważyć drewnianą łopatką i przenieść na deskę do krojenia. Pokroić na porcje, jeśli chcemy, możemy posypać szczypiorkiem. Powtórzyć z resztą ciasta i upiec kolejne pizze.

    Dorata w nieładzie

    Składniki:

    2 doraty – ok. 250 g każda
    garść dojrzałych pomidorków
    cebula- 1 mała sztuka
    czosnek- 2 ząbki plus po 2 ząbki do faszerowania ryby
    białe wino- pół szklanki
    czarne oliwki- kilka sztuk
    ok. 250 ml wody
    oliwa EV- 4-5 łyżek
    natka pietruszki- kilka gałązek
    płatki chilli- opcja
    Sól i czarny mielony pieprz do smaku

    Cebulę pokroić w piórka, czosnek oczyścić. Dodać oliwę i zeszklić. Osoby lubiące ciut ostrzejsze smaki mogą dodać płatki chilli. Dodać wodę.Pomidory pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelnię.Czarne oliwki pokroić, lub dodać w całości. Całość pogotować przez kilka minut, tak, aby pomidorki puściły sok. Dodać sól i pieprz do smaku. Dokładnie oczyszczone ryby nafaszerować 2 ząbkami czosnku oraz natką pietruszki.przygotowane ryby włożyć do sosu i wlać wino.Gotować pod przykryciem. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości ryb. Na podaną ilość ryb- pół kilograma wystarczyło 10 minut. Najlepiej jednak kontrolować sytuację, tak aby ryba nie była surowa, ani też rozgotowana.
    Gotową rybę wyjąć i wyfiletować. Z kolei sos zredukować i polać nim fileciki rybne.

    Ciasto z sosem wiśniowym

    Składniki na ciasto:

    *4 łyżki ciemnego kakao

    *4 łyżki letniej wody

    *4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

    *100g masła

    *120g cukru

    *2 całe jajka

    *100g mąki ze spulchniaczem bądź 100g mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na sos (można pominąć i kupić owoce w zalewie)

    *120g jagód/wiśni

    *1 łyżeczka cukru

    *skórka otarta z jednej cytryny

    Wykonanie:

    Kakao wymieszać z letnią wodą w miseczce, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Orzechy posiekać i dodać do masy kakaowej.

    W innej miseczce utrzeć jajka z cukrem, dodać do nich mąkę z proszkiem do pieczenie i wymieszać aż masa będzie gładka. Do mieszanki dodać masę kakaową i delikatnie wymieszać. Całość wlać do formy lub foremek muffinowych i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.

    Przygotowanie sosu: jagody /wiśnie z cukrem i skórką cytrynową wyłożyć na patelnię. Piec mieszając kilka minut dopóki cukier się roztopi.

  26. Spaghetti carbonara 1 paczka makaronu spaghetti, 400 ml. śmietanki 30%, 150 g boczku, natka pietruszki ,starty parmezan,3 żółtka sóli pieprz. Makaron ugotować, boczek pokroić w kostkę podsmażyć. Do śmietanki dodać żółtka, 3 łyżeczki parmezanu, drobno posiekaną natkę pietruszki,sól i piepsz wszystko razem wymieszać. Do garnka wrzucic makaron dodać podsmażony boczek ,wlać wymieszana śmietankę i na wolnym ogniu wszystko razem podgrzewać ciągle mieszając tak długo aż sos zacznie gestnieć i nabierze kremowej konsystencji.

  27. Pomidory + bazylia = włoskie bułeczki

    Składniki:
    • mąka pszenna 30 dag
    • mąka pszenna1 szklanka
    • sól 1 łyżeczka
    • cukier 1 łyżeczka
    • świeże drożdże 3 dag
    • ciepła woda120 ml
    • oliwa z oliwek1 łyżka
    • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    • chilii w proszku 0,5 łyżeczki
    • bazylia suszona 1 łyżeczka
    • żółtko1 sztuka

    Przygotowanie:
    W misce zrobić zaczyn. Przelać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i solą. Wymieszać. Zasypać częścią mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte czystą ściereczką na 20 min. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
    Do zaczynu dodać resztę mąki (30 dag), oliwę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko wymieszać, a następnie zagnieść ręką. Ciasto należy wyrabiać dopóki nie będzie odchodziło od miski i ręki. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia za 20 min.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni bez termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Żółtko rozbełtać.
    Ciasto podzielić na 8 równych części. Formować małe, lekko spłaszczone kulki. Układać na blasze w dość dużych odstępach. Smarować z wierzchu żółtkiem. Odstawić na 5 min.
    Piec 15 – 17 min, na złoty kolor.
    Podawać lekko ciepłe. Najlepiej z grubo mieloną solą morską i oliwą z oliwek.

  28. Przystawka: Sałatka caprese

    – 1 kula mozzarelli
    – kilka pomidorków koktajlowych
    – oliwa
    – kilka czarnych oliwek
    – bazylia świeża oraz suszona
    Mozzarellę kroimy w plastry, pomidorki w ćwiartki, oliwki w plasterki. Mozzarellę układamy na talerzu, na niej kładziemy ćwiartki pomidorków oraz listki świeżej bazylii, dekorujemy plasterkami oliwek. Do oliwy dodajemy suszonej bazylii, mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę
    Danie główne: Ravioli con carne
    Na ciasto:
    – 50 dag mąki
    – szczypta soli
    – 1 jajko
    – letnia woda (ok. 3/4 szklanki)
    Farsz:
    – 1 cebula
    – 2 ząbki czosnku
    – 500 g opakowanie soku pomidorowego (1/3 do farszu a reszta na sos)
    – 25 dag mielonego mięsa
    – 1 jajko
    – oliwa
    – bułka tarta
    – sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
    Sos pomidorowy:
    – 1 ząbek czosnku
    – oliwa
    – sól, cukier, pieprz cayenne, bazylia, zioła dalmatyńskie
    Mąkę zagnieść z letnią wodą, szczyptą soli oraz jajkiem na ciasto makaronowe. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, zakryć ściereczka i odstawić. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy, aż stanie się przezroczysta. Dodajemy sok pomidorowy (1/3 opakowania), po czym nadal dusimy do momentu, aż sos stanie się jednolity. Dodajemy mięso mielone i stale mieszając gotujemy przez ok. 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz oregano do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mieszamy, jeśli farsz jest zbyt rzadki dodajemy bułki tartej, masa powinna być zwarta.
    W osobnym garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażamy ciągle mieszać aby go nie przypalić. Dodajemy resztę soku pomidorowego, mieszamy. Chwilę gotujemy, doprawiamy solą pieprzem cayenne, cukrem, bazylią oraz ziołami dalmatyńskimi.
    Następnie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich trzeba rozwałkować na placki takiej samej wielkości. Na jednym łyżką nakładamy przygotowany farsz. Na to kładziemy drugi rozwałkowany placek. Następnie wykrawamy równe kręgi z farszem po środku. Wodę gotujemy w wysokim garnku, dodać sól oraz trochę oliwy. Na posolony wrzątek wrzucamy nasz pierożki. Gotujemy do momentu aż wypłyną, wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem pomidorowym lub z masłem posypane parmezanem.

    Zdjęcie

  29. Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami

    składniki:

    300 g mąki pełnoziarnistej
    3/4 szklanki wody letniej
    25 g drożdży
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 szczypta soli
    1 szczypta cukru
    4 plastry szynki
    2 łyżki pesto bazyliowe
    1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
    1 pomidor
    1 łyżka przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis
    do posypania starty ser żółty

    Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Do mąki dodawać po trochu zaczynu drożdżowego i zagnieść ciasto, na koniec dodać olej. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na kształt koła. Brzeg ciasta tak ok 1 cm zawinąć do środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto – użyłam gotowego Barilla. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki mozzarelli. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 C i piec ok 20-30 minut.

  30. Makaron z pesto z rukoli, słonecznika i suszonych pomidorów

    składniki:

    300 g makaronu duże świdry
    6-7 pomidorów suszonych z oleju
    1 mały ząbek czosnku
    40 g rukoli
    2 łyżki słonecznika łuskanego Kresto
    5-6 łyżek oleju Rapso

    Suszone pomidory, rukolę i czosnek wrzucić do rozdrabniacza i lekko rozdrobnić. Dodać słonecznik oraz olej (można równiez uzyć oleju z pomidorków), rozdrobnić na jednolitą masę. Gdyby masa była za sucha dodać więcej oleju. Makaron ugotować, wymieszać z pesto i podawać.

  31. Kolejne danie nie wiem czy do końca włoskie ale dużo warzyw i koloru:

    Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami

    składniki:

    1 podwójna pierś z kurczaka
    czosnek granulowany
    papryka słodka Kamis
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
    2 średnie cukinie
    1 cebula
    1 duża papryka czerwona
    1-2 łyżki posiekanego koperku
    sól ziołowa do smaku
    5 łyżek śmietanki 30 %

    Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż nie ma twardych pestek to też można go dodać). Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące, od czasu do czasu mieszać. Doprawić do smaku solą ziołową i dodać posiekany koperek. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotowe warzywa podawać z kąskami kurczaka, do tego zestawienia można też podać ryż lub kuskus.

  32. Lubię proste, smaczne dania ale najbardziej lubię eksperymentować w kwestii ich podania;)
    Nawet banalnie najprostsze danie włoskie z łatwo dostępnych produktów, można przygotować w sposób niezwykły i czarujący nie tylko smakowo ale i wizualnie. Tutaj akurat wyłamię się, nie będzie makaronu a pyszne grissini z sałatką że PALCE LIZAĆ!

    Bazyliowe grissini z sałatką z rukoli i mozzarelli
    ( link do zdjęcia: http://zapodaj.net/46acc438e892d.jpg.html )

    składniki na paluszki:
    – 350 g mąki pszennej
    – 200 ml letniej wody
    – 50 ml oliwy z oliwek
    – 2 łyżeczki suchych drożdży
    – 1 łyżeczka cukru
    – 2 łyżeczki soli
    – bazylia Kamis (ilość wedle uznania, zależy jak bardzo chcemy uzyskać bazyliowy smak paluszków)
    – plasterki szynki parmeńskiej

    przygotowanie paluszków:
    Mąkę mieszamy z wodą, oliwą, drożdżami, cukrem, bazylią i solą a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 30 min. Po 30 min wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm i kroimy na paseczki o szerokości ok. 5-7 mm, a każdy z paseczków rolujemy na cieniuteńkie wałeczki (powinny być bardzo cieniutkie, gdyż urosną i podwoją swoją objętość). Takie chlebowe wężyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając je obok siebie i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.
    Paluszki pieczemy ok. 10 min do czasu aż się ładnie przyrumienią a potem studzimy i owijamy w plasterki szynki.

    składniki na sałatkę:
    – mieszanka sałat: rukola, frisee, escarola, radicchio
    – 15 pomidorków koktajlowych
    – 1 kula sera mozzarella
    – sól, estragon Kamis
    – dressing: kubeczek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, odrobina estragonu Kamis.

    przygotowanie sałatki:
    Do mieszanki sałat dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz ser mozzarella (odsączony z zalewy i pokrojony na małe kawałki). Przyprawiamy solą oraz estragonem. Całość polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Smacznego:)

  33. Bułeczki z ciasta do pizzy. W sumie pomysł wpadł mi dzisiaj na lekkim kacu ; ). Może do końca włoskie danie to nie jest ale coś tam je łączy. Zaczynamy.
    CIASTO:
    – 250 g mąki
    – 200- 250 ml wody
    – drożdże
    – 2 stołowe łyżki oleju
    – 300 g sera w kostce (obojętne jaki byle by był żółty ;>)
    – ser camembert
    – smażony boczek ( parę plastrów)
    – szyneczka ( również parę plastrów)
    – dwie cebulę
    – sól. pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
    SOS:
    Robiony własnoręcznie smakuje najlepiej więc dla tego tak robię ; ).
    – 3 lub 4 ząbki czosnku
    – jogurt naturalny bądź śmietana 18%
    – 50 ml mleka 3,2%
    – 1 łyżka stołowa majonezu
    – sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
    PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    – Wsypujemy mąkę , robimy w środku dużą dziurę co by nam się wszystko pomieściło. Lejemy wodę do tego olej. Następnie dodajemy sól, pieprz, drożdże. Gnieciemy do uzyskania jednolitej masy, odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia ( w tym czasie kroimy inne składniki).
    PRZYGOTOWANIE SOSU:
    – Do miski dajemy śmietanę, dolewamy mleko, dodajemy majonez, wsypujemy przyprawy oraz przeciśnięty czosnek. Mieszamy trzepaczką i oczywiście próbujemy ; ).
    PRZYGOTOWANIE BUŁECZEK:
    – Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto które przez ten czas wyrosło tniemy bądź łatwiej odrywamy i wałkujemy. Do środka dajemy składniki które chcemy zawijamy. Trzemy serek żółty i posypujemy nim nasze pyszne bułeczki. Gotowe bułeczki dajemy na blachę. Jeżeli mamy już gotowe wsadzamy do piekarnika na 20 min.
    KOŃCÓWKA:
    – Gorące bułeczki podajemy jak nam się podoba. Ja po prostu dałem je na talerzu ; ) Ale może ciekawie komponowały by się z pomidorkami koktajlowymi ; ) Polewamy wszystko sosem i w końcu jemy ze smakiem.
    Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego ; ).

  34. Tortellini z sosem marinara i kurczakiem

    Składniki

    2 puszki krojonych pomidorów
    2 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    gałązka świeżego oregano
    pieprz, sól
    suszona papryczka chili;
    Marynata ziołowa:
    2 cebule dymki
    łyżka drobno posiekanych świeżych ziół
    (ja wykorzystałam tymianek, oregano i zieloną pietruszkę)
    5 łyżek oliwy z oliwek
    3 łyżki wody
    pieprz, sól;
    30 dkg fileta z piersi kurczaka
    1 opakowanie tortellini prosciutto 250 g
    do posypania ser żółty i listki tymianku

    Sposób przygotowania
    Posiekaną dymkę wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka zalać marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.
    Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. Smażyć na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Mięso podsmażyć i dodać do sosu pomidorowego. Przykryć i dusić przez około 20 minut. Pod koniec dodać posiekane świeże oregano.
    Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać posypane tartym żółtym serem i listkami tymianku. Smacznego :)

  35. Włoska zupa tortellini na żeberkach

    Składniki

    1 kg żeberek kątów
    2 cebule
    2 średnie marchewki
    3-5 gałązek selera naciowego
    3 ząbki czosnku
    4-5 średnich ziemniaków
    3 pomidory
    1 opakowanie makaronu tortellini
    sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Pokrojone żeberka włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, aby przykrywała mięso. Gotować do miękkości, w razie potrzeby zebrać szumowiny. Wyciągnąć mięso z wody i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Dolać do wywaru z żeberek 2-3 szklanki wody i zagotować. Wrzuć kostkę rosołową, mięso z żeberek, posiekaną cebulę i marchewkę, pokrojonego selera, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory i trochę pieprzu. Gotuj aż wrzucone warzywa zmiękną (ok. 45 minut). Do zupy wrzucić tortellini i gotować do miękkości. Smacznego :)

  36. Makaron w pesto z warzywami

    Aromatyczne i lekkie danie obiadowe :)

    Składniki

    100 g ulubionego makaronu
    po kawałki żółtej i czerwonej papryki
    kawałek cukinii
    2-3 pieczarki
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka zielonego pesto
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    świeży tymianek do przybrania

    Sposób przygotowania
    Warzywa pokroić w plasterki. Oprószyć przyprawami, skroić olejem, dokładnie wymieszać. Obsmażyć na patelni.
    Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć chwilę, dodać pesto, wymieszać, dodać makaron.
    Do makaronu z pesto dodać warzywa, podsmażyć minutę i gotowe. Można doprawić do smaku. Przed podaniem udekorować tymiankiem. Smacznego :)

  37. Lasagne ze szpinakiem

    Składniki

    9 płatów makaronu do lazanii
    20 dkg sera żółtego
    40 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
    4 duże marchewki
    1 pietruszka
    1/4 dużego selera
    100 ml przecieru pomidorowego
    1 op. mrożonego szpinaku
    1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
    4 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    1 łyżka masła
    zioła prowansalskie
    słodka papryka
    sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć w rondlu, a następnie zalać 1/2 szklanki wody i poddusić przez 30 minut.
    Mięso zemleć w maszynce, dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, sól, pieprz i pokrojona paprykę chili. Wymieszać dokładnie i dodać do warzyw. Dusić do jego miękkości (ok 20-30 minut). Dodać przecier i przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę.
    Płaty makaronu ugotować al dente w osolonej wodzie. Masła rozpuścić na patelni i włożyć na nią zamrożony szpinak. Kiedy rozmarznie, smażyć do odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i śmietanę (u mnie jogurt). Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować trochę sosu, na to makaron, szpinak…
    … sos mięsno-warzywny…
    … ser żółty…
    Ostatnią warstwą powinien być ser. Wierzch posypać słodka papryka i ziołami prowansalskimi.
    Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

  38. Włoska zupa z ciecierzycy z makaronem

    Gęsta, aromatyczna zupa

    Składniki

    1 cebula
    1 marchewka,
    4 ząbki czosnku
    5 pomidorów
    1 puszka ciecierzycy
    3 szklanki bulionu
    2 szklanki makaronu
    świeży tymianek
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną w słupki marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany tymianek i smażyć aż cebula się zeszkli.
    Dodać ciecierzycę i pomidory oraz wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie odlać 3 szklanki zupy do osobnego naczynia. Zmiksować blenderem całą zupę aż powstanie gładka masa.
    Wlać z powrotem 3 szklanki odlanej wcześniej zupy, wrzuć makaron i gotować aż makaron będzie al dente (8-10 minut). Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane listkami tymianku i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

  39. Choć Panzanella wywodzi się z chłopskiej, biednej kuchni, łączy to co Włochy mają najlepszego: pomidory, oliwę, ocet balsamiczny i bazylię. Połączenie tych składników zawsze daje zniewalający efekt.

    (2 porcje)

    120 g czerstwego ciemnego chleba

    1/2 małej czerwonej cebuli

    1/2 ząbka czosnku

    1 i 1/2 łyżeczki octu winnego

    1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego

    350 g pomidorków koktajlowych

    1/2 łyżeczki soli morskiej

    szczypta cukru

    50 ml oliwy

    garść porwanych liści bazylii

    Cebulę pokroić w cienkie piórka, ząbek czosnku drobno posiekać. Zalać octem winnym i balsamicznym oba składniki w miseczce.

    Przekroić pomidorki na połówki i dorzucić je do cebuli. Posolić całość, dodać szczyptę cukru.

    Wrzucić do miski pokrojony w 2-cm kostkę (lub porwany) chleb oraz bazylię. Polać oliwą i odstawić do przegryzienia.

  40. Byłem kiedyś świadkiem jak prawdziwa włoska Mamma przygotowywała pizzę. Na ostatnią chwilę okazało się, że jedna osoba nie dojedzie na wspólny obiad. Ciasto posłużyło więc jako surowiec do przygotowania Frittelle. Dzieci były zachwycone, gdy na stole wylądowały pączki obtoczone w cynamonowym cukrze z dodatkiem sosu czekoladowego.

    drożdżowe ciasto na pizzę:
    Ciasto: mąkę wymieszaj z solą. W misce rozmieszaj drożdże, cukier, oliwę z oliwek z wodą i pozostaw na 10 minut.Wymieszaj zaczyn z mąką i wyrabiaj do uzyskania gładkiej, masy.

    Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłym pomieszczeniu na 1 godzinę.

    Wyjmij ciasto i wyrabiaj ponownie przez chwilę. Roluj ciasto w dłoni i wrzucaj podłużne ciasteczka do gorącego oleju, aż się zezłoci.

    Gotowe frittelle obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.

    Sos czekoladowy: wymieszaj w 100 ml gorącej śmietanki (lub mleka) rozpuść 60 g gorzkiej czekolady i 15 g mlecznej czekolady.

  41. Mimo, że powyższy przepis nie jest typowo obiadowy, uważam że jest niejako produktem „ubocznym” robienia smakowitej obiadowej pizzy.

  42. Pasta alla putanesca jest jedną z moich ulubionych. Ekspresowa, pikantna, pyszna.

    (2 porcje)
    200 g makaronu spaghetti
    1 łyżka oliwy
    4 fileciki anchois posiekane
    1 starty ząbek czosnku
    1/4 czerwonej papryczki chili wypestkowanej i posiekanej
    3/4 puszki pokrojonych pomidorów
    80 g czarnych oliwek bez pestek z grubsza pokrojonych
    1 łyżeczka posiekanych z kaparów
    sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

    Na rozgrzanym oleju, podsmażaj przez minutę anchois. Następnie dodaj czosnek, chili i smaż na małym ogniu przez kolejną minutę.

    Na patelnię dorzuć pomidory, oliwki i kapary. Gotuj 6 minut i zdejmij z ognia. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.

    Makaron odcedź i wymieszaj z sosem. Przełóż na talerz i posyp natką pietruszki.

  43. Makaron z sosem z orzechów laskowych jest jednym z przepisów wzbudzających skrajne emocję. Albo się go kocha, albo nienawidzi. Ja należę do pierwszej grupy.

    (2 porcje)

    200 g makaronu tagliatelle

    90 g orzechów włoskich

    1 ząbek czosnku

    50 ml oliwy z oliwek

    50 ml śmietanki 30% (lub mleka)

    45 g tartego parmezanu

    1 łyżeczka kakao

    szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

    Ugotuj al dente makaron w osolonej wodzie.

    Na gorącą, suchą patelnię wrzuć obrane ze skórki orzechy. Gdy zaczną zmieniać kolor, zdejmij z patelni i wrzuć do robota kuchennego.

    Czosnek obierz ze skórki i dorzuć do orzechów. Zmiksuj i wymieszaj z oliwą, śmietanką, 3/4 parmezanu, kakao. Dopraw sos gałką muszkatołową.

    Wymieszaj mieszankę z ugotowanym i odcedzonym makaronem i przełóż na talerze. Podaj posypany pozostałym parmezanem.

  44. CZOSNKOWO SZPINAKOWA ROZPUSTA:))

    Musicie mi uwierzyć na słowo – to naprawdę będzie AŻ TAK prosty przepis. A po drugie – tak, to naprawdę będzie AŻ TAK pyszne. A więc marsz do kuchni i do dzieła!:) Gotujemy makaron – tyle, by się najeść, ale nie przejeść:) Jednocześnie na drugim palniku rozgrzewamy olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek, co kto woli. Podsmażamy na niej skrojony drobniutko czosnek, sztuk: 2 dorodne ząbki, lub nawet więcej, jeśli ktoś, tak jak ja, jest prawdziwym czosnkożercą:) Po kilku minutach dodajemy szpinak – w opcji letniej jest on świeży, drobno posiekany, w opcji zimowej jest on mrożony, w liściach (bez żadnych sztucznych dodatków i sosów). Jak widać na załączonym zdjęciu, ja wciąż się trzymam wersji letniej:) Dajemy naszemu szpinakowi kilka chwil na złapanie czosnkowego aromatu, po czym dodajemy ok. pół szklanki jogurtu naturalnego i przyprawiamy: proponuję bazylię, oregano, zioła prowansalskie (czyli jeszcze więcej bazylii i oregano;)) oraz odrobinę świeżo mielonego czarnego lub białego pieprzu (biały ma łagodniejszy aromat). Odcedzamy makaron i już po chwili danie jest gotowe. Do udekorowania polecam plasterek pomidorka, który swą soczystą czerwienią wspaniale podkreśli zieleń naszego szpinakowego sosu. Pychotka! I to w zaledwie 15 minut!:)

  45. Nie mam takiego garnka więc powalcze o niego. Proponuję przygotować Spaghetti carbonara, proste, tanie i do tego szybkie danie kuchni włoskiej>
    Składniki (na 2 porcje):
    ok 250 g makaron spaghetti
    100 g wędzonego boczku
    100 ml śmietanki 30%
    2 żółtka
    50 ml białego, wytrawnego wina
    1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    1 mała cebula, drobno pokrojona
    1 łyżka tartego sera grana padano
    świeża bazylia
    czarny pieprz

    Przygotowanie:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie, makaron ma być sprężysty, czyli al dente. Odcedzamy makaron, zostawiając 100 ml wody z gotowania makaronu.

    Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, aż się zarumieni. Odkładamy boczek do osobnego naczynia. Cebulkę drobno siekamy. Na patelni z tłuszczem, który się wytopił z boczku podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek, chwilkę dusimy. Wlewamy 50 ml białego wina. Całość dusimy około 5 minut.

    W miseczce mieszamy 2 żółtka, 100 ml śmietany oraz starty ser. Wlewamy na patelnię 100 ml wody z gotowania makaronu, dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka ze śmietaną i serem (nie dodajemy już soli, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona) uważamy aby nie zrobiła nam się jajecznica ;) Doprawiamy pieprzem do smaku. Wyłączamy.
    Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie wszystko mieszamy. Spaghetti carbonara wyjmujemy na głęboki talerz, doprawiamy pieprzem i dekorujemy drobnymi listkami bazylii.

  46. Moje dzieci uwielbiają kuchnię włoską, szczególnie młodszy Bartoszek, który wprost uwielbia makarony, a gardzi niestety bułeczką czy chlebkiem :).
    Dlatego też ze względu na nich, ale i na moje upodobania również stosuję różne makaronowo-włoskie wariacje, a poniżej jedna z nich :

    Makaron z mięsnymi klopsikami

    Składniki:
    75 dag mielonego mięsa
    1 jajko
    Bułka tarta
    Garść siekanej zieleniny (według uznania np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
    2 cebule
    500 ml przecieru pomidorowego
    3 łyżki oleju
    40 dag makaronu (kolanka, świderki itp.)
    30 dag startego żółtego sera
    Przyprawy włoskie lub według uznania :)

    Przyrządzanie:
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy i łyżkę siekanej zieleniny. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami włoskimi. Gotować na małym ogniu do chwili, gdy sos nieco zgęstnieje.
    Mięso wymieszać z jajkiem i resztą zieleniny, doprawić do smaku, dodać tyle bułki tartej, aby powstała masa nie była zbyt rzadka. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w bułce tartej, a następnie przyrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
    Makaron ugotować ale dente, czyli na półtwardo. Przelać zimną wodą i odcedzić, wymieszać z łyżką tłuszczu.
    Makaron przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykryć mięsnymi klopsikami, zalać sosem pomidorowym, a wierzch posypać startym, żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

    Buon appetito! ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s