Muffiny bananowo-kokosowe

mufinki bananowe

Przepis opiera się na bananowym cieście, modyfikacja powstała na prośbę uroczego czterolatka :)

300g mąki tortowej
4 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
łyżeczka proszku do pieczenia
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej

150 g zimnego masła 82%
100g oleju
szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
2 słodkie banany

forma na 24 muffinki
forma (standardowa) na 12 muffin

Mąkę mieszamy z wiórkami cukrem waniliowym oraz proszkami.

(w osobnej misce)Masło wraz z olejem i cukrem miksujemy na gładko i tak długo aż po połączeniu się składników podwoi swoja objętość. Mleko odrobinę podgrzewamy i pomału dodajemy do masła cienkim strumieniem ciągle miksując. Następnie dodajemy jajko i również miksujemy tak długo aż składniki się połączą.

Nastawiamy (gazowy) piekarnik na 180-195 stopni. Do formy do muffin przekładamy papilotki lub smarujemy cienko olejem rzepakowym.

Banany obieramy i ugniatamy widelcem. Przekładamy to do miski z mokrymi składnikami i miksujemy pozwalając na grudki.

Składniki z mokrej i suchej miski łączymy tuż przed wyłożeniem na blachę. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką.

W związku z tym że ciasto z racji bananów nie wrośnie nam ponad miarę uzupełniamy formy prawie do jego brzegów.

Pieczemy tak długo aż z wierzchu lekko się zarumienią, około 25-30 minut.

Pysznie polecam!

2 thoughts on “Muffiny bananowo-kokosowe

  1. Ach, gdyby tylko to masło dało się zastąpić olejem! Z przyjemnością bym spróbowała. Ze względu na problemy z sercem nie wolno mi tłuszczów zwierzęcych tylko roślinne, bogate w omega-3, np. olej rzepakowy właśnie…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s