Francuska zupa jarzynowa

zupa z pistou

Przepis jest inspirowany soupe au pistou z książki „Kuchnia francuska” Sarah Woodward. W oryginalnym przepisie oczywiście nie ma sera gouda tylko parmezan i uciera się go w ostatnim etapie z bazylią i pozostałymi ząbkami czosnku (francuski odpowiednik włoskiego pesto), całość autorka proponuje podawać z cienkim makaronem na końcu dodanym do zupy i ugotowanym.

U mnie po lekkiej modyfikacji według zasobności lodówki:) Wyszło pysznie! Ciut za czosnkowo dla 4 latka, za to mąż zachwalał. Pierwsza zupa bez marchewki czy ziemniaków. Pyszny efekt!

na 8 porcji

1 szklanka fasoli jaś
2 cukinie (650 g)
por
3 pomidory (600 g)
4 ząbki czosnku
200g makaronu nitki
450g fasolki szparagowej
(u mnie mrożona)
natka pietruszki
2 plastry sera żółtego gouda
sól
cukier
1,5l wody

patelnia ceramiczna wok

Fasolę zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zalej wrzątkiem i gotuj 1 godzinę. Odstaw z wodą do ostudzenia.

Białą część pora cienko poszatkuj dodaj drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i na 3 łyżkach oleju smaż na małym ogniu około 10 minut, pilnuj by się nie zbrązowiało.

Pomidory sparz i obierz, usuń pestki a resztę pokrój grubo. Dodaj do pora i czosnku i duś 5 minut. Ściągnij z ognia.

Zagotuj wodę i dodaj gałązkę natki pietruszki oraz fasolkę szparagową. Gotuj 5 minut. Następnie przelej na rondel z porem i pomidorami fasolkę wraz z wywarem oraz cukinię drobniutko pokrojoną. Gotuj 10 minut. Na końcu dodaj fasolę i zagotuj.

Kolejne 2 ząbki utrzyj ze szczyptą soli oraz garścią natki pietruszki i 3 łyżkami oleju rzepakowego.

Zupę ściągnij z ognia, po 10 minutach dodaj utartą zieleninę z czosnkiem oraz ser żółty drobno pokrojony, zamieszaj.

Podawaj z chlebem.

Smacznego

One thought on “Francuska zupa jarzynowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s