Bigos na gęsi

bigos na gęsinie

Czasami przypadek sprawia że jesteśmy czymś oczarowani, tak jak ja gęsiną… Nie lubiłam dotąd mięsa. Zarzekałam się że jak bym mogła jadłabym tylko ryby, ale przecież jak się gotuje dla całej rodziny to nie jest takie proste. Poznałam nowy smak który mam nadzieję będę kultywować przynajmniej raz w roku, warto. Było pysznie:)

Proporcje na 10 l bigosu
(dlaczego taka ilość znajdziesz pod przepisem)

3 główki białej kapusty (około 4,7 kg)
3 kg kiszonej kapusty
4 udka z gęsi (około 1,8 kg)
50g prawdziwków
350 g śliwek suszonych
300 ml czerwonego wytrawnego wina
8 łyżek koncentratu pomidorowego
6 łyżek miodu gryczanego

6 ząbków czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyzka kminku
sól

garnki
10 l
6 l

1 dzień
Siekam kapustę białą, wykrawam twardy środek. Dodaję sól czosnek i kminek i gotuję 1 godzinę lekko podlaną wodą.
Zalewam grzyby wrzątkiem, ostudzone i miękkie kroję każdy kawałek na 3-4 części. Nie wylewam wody z grzybów.

2 dzień
Udka lekko solę i obsypuję tymiankiem, podlewam do naczynia około 1/2 szklanki wody i i piekę pod przykryciem 1 godzinę w 180 stopniach.
Kapustę słodką mieszam z kiszoną dodaję pokrojone śliwki i grzyby z wodą. Gotuję 1 godzinę.

3 dzień
Kroje ostudzone mięso wraz ze skórą i wraz z uzyskanym wywarem i smalcem dodaję do kapusty. Dodaję również wino i koncentrat pomidorowy. Zagotowanie trwa około 1h.

4 dzień
Zagotowuję dodaję miód i porządnie wymieszałam.
To dzień w którym przekładam gorący bigos do mniejszych garnków by doczyścić ten przypalony (śliwki).

5 dzień
Dzisiaj bigos już tylko zagotowuję i przekładam gorący do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcam i odstawiam do ostudzenia.

6 dzień
Zawekuj słoiki 20 minut. Gotowe

Inspiracją tego dania było zaproszenie z Urzędu Miasta w Opolu do przedstawienia dań inspirowanych kuchnią miedzywojenną na Święto Niepodległości .

Wraz z Kasią Kuchnia w opałach, Amelią Pierwsze primo i Karoliną Quchnia Karoli postarałyśmy się o takie dania, frekwencja osób które przyszły do nas na poczęstunek był ogromny. Niestety kilka osób nie zdążyło spróbować chociaż porcji było ponad 400, wystarczyła 1 godzina by wszystko rozdać śpiewająco!

Śpiewająco to nie przypadkowe słowo, ponieważ by dostać porcję trzeba było zaśpiewać piosenkę patriotyczną. To było niesamowite ile osób śpiewało różne pieśni, recytowało wiersze. Nawet dzieci które z trudem hamowały zawstydzenie pięknie odpowiadały na pytanie „- Kto ty jesteś? – Polak mały ..”. Cudowne chwile.

Oprócz bigosu który podawałam z chlebem na zakwasie od koleżanki Małgosi W. (Małgosiu dziękuję!) można było spróbować takich dań:

Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i sosem z leśnych grzybów
Szarlotka polska
Pischinger
Gorąca czekolada
Tort czekoladowy (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni „Ziemiańska”)
Łazanki (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek)

co na obiad

Kuchnia w opałach

kuchnia w opalach

Pierwsze primo

pierwsze primo

Quchnia Karoli

quchnia karoli

Zdjęcia dzięki uprzejmości Arkadiusza Kornackiego

4 thoughts on “Bigos na gęsi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s