Bananowe ciasto

ciasto bananowe

Przepis znalazłam skserowany i zapomniany na dnie torebki. Oryginał był w dodatku „Palce lizać” 24 lipca 2012. Lekko zmodyfikowałam przepis. Jestem pod ogromnym wrażeniem że ciasto bananowe nie wyszło zakalcowate! Jest puszyste, leciuteńko lepkie i odrobinę wilgotne.
Polecam

300 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta gałki muszkatołowej
3 banany
1/2 szklanki mleka
1 jajko
150 g masła 82%
100 g oleju rzepakowego
1 szklanka cukru

Tortownica do babki

Mąkę cynamon proszki i przyprawy mieszam dokładnie. Banany obieram i rozgniatam porządnie widelcem.

Masło wraz z olejem i cukrem miksowałam tak długo aż uzyskałam dobrze napowietrzona jednolitą masę/piankę. Mleko troszkę podgrzewam i pomalutku dodaję do masy dalej miksując, dodaję jajko. Banany i dalej miksuję.

Łyżką mieszam składniki mokre i suche. Przekładam do formy. Nastawiam piekarnik (gazowy) na 180 stopni i piekę 50 minut.

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odpinam klamrę formy i odstawiam do ostudzenia. Ciasto polecam również dla dzieci, bardzo smaczne:)

W oryginalnym przepisie zalecają dodać rodzynki i orzechy.

6 thoughts on “Bananowe ciasto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s