Kurczak duszony w winie

kurczak w winie

Zainspirowana poule au riesling z książki Kuchnia Francuska Sarah Woodward lekko modyfikując przepis ugotowałam pysznego kurczaka w niebywałym sosie własnym:) Zapraszam!

1 kurczak (1,6 kg)
1 duża cebula
2 duże marchewki
250 g pieczarek
1/2 butelki białego wina wytrawnego*
(u mnie Real Forte portugal)
1-2 łyżki masła
sól i pieprz

Kurczaka pokroiłam na 8 części dodałam poszatkowaną cebulę oraz pokrojone w poprzek marchewki. Całość przełożyłam do woka ceramicznego (myślę że w dużym rondlu też by się zmieściło) i zalałam winem tak by przykrył prawie kawałki mięsa. Duszę pod przykryciem około 1h.

Pieczarki kroję w pióra dodaję masło i smażę aż pieczarki puszczą sok, doprawiam i dodaję je do kurczaka którego podlewam jeszcze kieliszkiem wina. Duszę ostanie 20 minut.
Podaję z puree ziemniaczanym.

Smacznego

*warto wybrać wino które nam smakuje

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s