Naleśniki z farszem dyniowym

naleśniki z dynią

Bardzo chciałam hokkaido podać na słodko, udało się! Z białym serem bardzo smacznie się komponują:)

farsz:
1 szklanka puree dyniowe*
2 łyżki cukru trzcinowego
100ml śmietanki 30%
4 łyżki sera twarogowo-sernikowego

ciasto:
200g mąki
2 jaja
1,5 szklanki mleka
szczypta soli

patelnia 24cm
olej do smażenia

Składniki na ciasto miksuję na gładko około 2 minuty. Smażę na złoto. Farsz ugniatam porządnie widelcem dokładnie mieszam. Na jeden naleśnik smaruję 2 łyżkę farszu.

Smacznego

 

 

*3,5 szklanki puree dyniowe
1/2 dyni hokkaido (około 1-1,5 kg) ze skórą pokroiłam na kawałki 3-4 centymetrowe lekko posoliłam i posmarowałam oliwą z oliwek. Piekłam w nagrzanym piekarniku na 180 stopni 1 godzinę. Następnie za pomocą blendera przecieram prawie na gładko by uzyskać masę ale z kolorowymi drobinkami. (Pozostałą część niewykorzystanej dyni mrożę w porcjach 1 szklanka)

3 thoughts on “Naleśniki z farszem dyniowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s