Krem z dyni z tymiankiem i czosnkiem

zupa z dyni

Dynia hokkaido pierwszy raz zamieszkała w mojej kuchni ale już wiem że nie ostatni:) W planach miałam ochotę na zupę krem w wersji półsłodkiej. Jednak kiedy aromat dyni wydobył się przy jej smażeniu szybko zmieniłam taktykę przygotowania.

1/2 dyni hokkaio (1-1,5 kg)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1l wody
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz

Kroję dynię ze skórą i wrzucam na głęboką patelnię, dodaję masło i oliwę. Na małym ogniu ciągle mieszając przysmażam ją. Jak już jest półtwarda i lekko zaczyna się przypiekać wydając charakterystyczny zapach przysmażonego ziemniaka dodaj dodaję wodę, tymianek i szczyptę soli. Duszę jeszcze około 20 minut do całkowitej miękkości dyni. Ściągam z ognia, dodaję czosnek i przecieram blenderem na gładko. Na końcu doprawiam o smaku. Podaję z ryżem.

Smacznego

2 Comments

  1. nie przepadam za smakiem dyni… ale może to jakieś urojenia z dzieciństwa… Twoja zupa wygląda tak dobrze, że chyba się skuszę na próbe…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s