Sernik kardamonowy

IMG_0344ss

Pyszna wariacja sernika wiedeńskiego, połowa zniknęła błyskawicznie!:) Konsystencja sernika jest mniej zwarta ponieważ sernik ucierałam ręcznie trzepaczką i nie długo, tylko kiedy już miałam pewność że składniki się połączyły (albo to wina sera..). Sernik jest pyszny w smaku co potwierdza jego znikanie w buzi 4 latka:)

1kg twarogu sernikowego (u mnie z firmy Zott)
100g masła 82%
200g cukru
3 żółtka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mielonego kardamonu

tortownica 26 cm

Masło roztapiam i dodaję do sera, ciągle mieszając. Dodaje cukier, żółtka, mieszam na jednolitą masę. Dodaję mąkę i kardamon i wszystko mieszam dokładnie.

Tortownicę natłuszczam cienko masłem i wylewam masę. Piekarnik (gazowy) nagrzewam na 180 stopni i piekę 1 godzinę i 20 minut by góra była lekko zrumieniona. Odstawiam do ostudzenia nie rozpinając boków tortownicy.

Polecam

4 thoughts on “Sernik kardamonowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s