Barszcz z kapustą słodką

barszcz z kapustą

Uwielbiam barszcz z warzywami! Szczególnie ukraiński z fasolą, jednak w efekcie co na obiad będzie w dużej mierze ma to co znajdę na targu czy w sklepie. Dodatek słodkiej kapusty spowodował że zupa jest jeszcze delikatniejsza w smaku. A tak piękny kolor uzyskujemy kolejnego dnia:)

1kg buraków
1kg kapusty białej
3 marchewki
2 pietruszki
1 malutki seler
4-6 ziemniaków
2 łyżki masła
3,5 litra wody
sól

Buraki obieram zalewam 3l wody i gotuję 1 godzinę. Wyciągam buraki dodaję poszatkowaną kapustę bez wierzchnich liści i twardego środka i gotuję kolejne 40 minut. Dodaję pokrojone marchewki, pietruszki, seler, buraki, dodaję masło i sól. Gotuję 20 minut. Dodaję resztę wody i pokrojone ziemniaki, gotuje ostatnie 20 minut. Gar zupy na 2 dni:) Podaję z chlebem, sympatykom śmietany dodajemy odrobinę na talerz.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s