Pasztet ze szczupaka

pasztet ze szczupaka

Przepis głownie zainspirowany kuchnią litewską, którą raczyć będę Opolan na V Festiwalu Smaków Opolskich. Wraz z wspaniałą ekipą Opolskiej Blogosfery zapraszam już w sobotę na Rynku opolskim od godziny 13:00 :)

Przyrządzanie pasztetu jak zawsze trwa chwilę jeśli mam pod ręką Speedcook-a :)

1kg filetów ze szczupaka
2 listki laurowe

1 jajko
200ml mleka
2 bułki kajzerki
sól
3 łyżki kaparów (+ 1 na wierzch)
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej

forma keksówka

Filety zalewam zimną wodą solę i dodaje listki laurowe, obgotowuję przez około 5 minut. Odcedzam. Wkładam do jeszcze ciepłego wywaru bułki, bułki po namoczeniu odciskam i przekładam z rybą do urządzenia. Dodaję jajko mleko gałkę kapary masło i mielę na gładko. Ustawiam prędkość 5 na 2 minuty, następnie na 8 na 1 minutę. Konsystencja jest dość rzadka, ale znając składniki nie obawiam się efektu.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam półpłynna masę i układam na wierzch resztę kaparów.

Piekę w 195 stopniach przez 1h, podkręcam gaz i dopiekam jeszcze 30 minut w 210 stopniach. Odstawiam do ostudzenia. Pasztet jest delikatny w smaku i bardzo dobrze się rozsmarowuje na pieczywie.

Smacznego

 

Polecam również

Kotlety ze szczupaka

DSC03183s

4 thoughts on “Pasztet ze szczupaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s