Chleb pszenny zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

Dziękuje Gosieńko za zakwas! A przede wszystkim za inspirację:)

zaczyn
110g zakwasu
180g mąki pszennej typ 750
woda (odpowiednia ilość by uzyskać gładkie połączenie składników)

po 12h
180g oliwy z oliwek
400g mąki pszennej typ 750
1 łyżeczka soli
220g wody

Forma owalna ze szkła żaroodpornego.

Składniki na zaczyn mieszam i dolewam wodę, tyle by uzyskać konsystencję śmietany 12%. Przekładam do miski i przykrywam ścierką. Rano dodaję resztę składników i odstawiam na 6-8 godzin. Wyrośnięte ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego na 230 stopni i piekę 10 minut. Następnie zmniejszam na 210 stopni i dopiekam 35 minut. Chleb odstał dobę by zmniejszyć kwaskowatość.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s