Zupa krem marchewkowa z imbirem i miodem

krem marchewkowy z imbirem i miodem

Testowanie speedcooka to przyjemność, bo zupa to dla mnie sens obiadu. Bardzo fajną rzeczą jest dla mnie wbudowana waga w urządzeniu, korzystam z niej ciągle bo te na baterie ciągle mi się psują;) Zapraszam po przepis:

na 6 porcji
pęczek młodej marchwi (około 500g)
10g świeżego imbiru
750ml wody
1 łyżka masła
szczypta soli
3 łyżki miodu akacjowego

Marchew obieram kroję na 3-4 części i wrzucam do metalowej misy. Imbir obieram i kroję na podłużne paski, dodaję do marchewki. Wlewam wodę, dodaje masło i sól. Nastawiam na 100 stopni oraz 45 minut. Po skończonym programie nastawiam na obroty 6 i 3 minuty. Uzyskuję kremową konsystencję.

Zupę przelewam do garnka, doprawiam miodem. Podaję z odrobiną kremówki oraz groszków ptysiowych. Zupa jest lekko pikantna za to z miodem pyszna kompozycja smaku!

Smacznego

One thought on “Zupa krem marchewkowa z imbirem i miodem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s