Melszpejz z chleba

melszejz

Przygotowując się na Festiwal Opolskich Smaków i trenując dania litewskie które będzie można skosztować już 31 sierpnia poczyniłam pyszny deser! Jak smakuje? Mam ochotę napisać „jak suflet”, lepki i miękki.. cud dla podniebienia:)

Przepis inspirowany książką „Kucharka Litewska” Wincenty Zawadzkiej. Zapraszam po przepis:

1,5 szklanki czerstwego chleba pszennego
1/4 szklanki płynnego masła
4 jaja
2 łyżki cukru
1 szklanka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soku z cytryny

sok wiśniowy
forma na 12 muffin
szklanka = 250ml

Najpierw przygotowałam chleb, bo żeby go zmielić jak już będzie twardy warto by wcześniej był pokrojony na drobno i wysuszony (trzeba dbać by nie spleśniał).

Chleb mielę w rozdrabniaczu, dodaję pomału masło, żółtka, śmietanę, sok i cukier. Uzyskuje jednolitą półpłynną masę. Białka ubijam na sztywno i teraz bardzo ważna część : bardzo bardzo delikatnie mieszam pianę z ciastem właściwym. Tak by małe kawałki piany były widoczne, co jest tylko możliwe przy idealnym ubiciu białek.

Ciasto przekładam do foremek. Piekę w piekarniku (gazowym) nagrzanym na 195 stopni 20 minut. Babeczki najpierw urosną, następnie opadną. Jednak jeśli będziesz ostrożny z mieszaniem białek możesz być pewien o sukces puszystości deseru. Podaję z sokiem wiśniowym.

Smacznego

One thought on “Melszpejz z chleba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s