Czekoladowy biszkopt ze śliwkami

biszkopt ze śliwką

Testowanie speedcook ciąg dalszy, dzisiaj pyszne ciasto czekoladowe ze śliwką:) W życiu nie miałam tak idealnie ubitych białek! Wyszło idealne. Jest mało słodkie, za to smak ciasta i śliwek pięknie współgrają. Zapraszam po przepis.

4 jaja
3/4 szklanki słodzonego kakao
(lub 1/2 szklanki cukru)
1 szklanka mąki tortowej
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml oleju rzepakowego

200g śliwek węgierek

szklanka = 250ml
tortownica 26cm

Do przyrządzenia ciasta zakładam do metalowego pojemnika mieszadło (na zdj. poniżej).Białka oddzielam od żółtek nastawiam na prędkość 3 i czas na 5 minut, ubijam wraz z solą na sztywno. Następnie nastawiam na prędkość 3 i czas na 2 minuty, przez otwór powoli dodaję kakao i żółtka. Prędkość zmniejszam na 1, dodaję powoli mąkę proszek i olej, czas mieszania około 2 minut.

Ciasto również można wykonać zwykłym mikserem zachowując kolejność dodawania składników, trzeba przy dodawaniu mąki znacząco zwolnić obroty.

Tortownicę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wylewam ciasto i układam przekrojone i wydrążone śliwki.

Piekarnik (gazowy) nagrzewam na 165 stopni i wstawiam formę. Drzwiczek nie domykam jednocześnie nastawiam na 180 stopni, piekę tak 10 minut. Domykam piekarnik i piekę kolejne 35 minut. Odstawiam do ostudzenia.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s