Spaghetti alla bolognese na czerwonym winie

spaghetti alla bolognese

Zainspirowana rozmową w której koleżanka stwierdziła że do sosu mięsnego dodaje wino, długo nie czekałam by sprawdzić to połączenie. Nowy bogatszy smak! Pysznie polecam:)

Alla bolognese ponieważ tradycyjny sos dusi się z warzywami i wołowiną kilka godzin.

ząbek czosnku
500g mielonej łopatki wieprzowej
100ml wytrawnego wina czerwonego
250ml przecieru pomidorowego
(nie koncentrat!)
sól i suszona bazylia
olej rzepakowy do smażenia

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju i wrzucam na to posiekany czosnek. Jak czosnek puści zapach wrzucam mięso i mieszam co chwilę. Jak mięso już pięknie zrobi się szare dodaję wino i zagotowuję. Dodaję przecier, dodaję przyprawy i duszę 10 minut.

Gotuję makaron, odcedzam i wrzucam do sosu. Mieszam dokładanie by cały makaron pokrył się pyszną glazurą. Porcje podaję posypane lekko serem żółtym.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s