Biszkopt z borówkami

biszkopt z borówkami

Pierwszy biszkopt i taki sukces:) Koniecznie podajemy z bitą śmietaną lub nasączamy lekko ponczem z herbaty. Dobrze czytasz w przepisie nie ma grama tłuszczu:) Już wiem że z tego przepisu mogę zrobić tort tworząc dwa spody.
Zapraszam po przepis!

Proporcja składników zaczerpnięta z zeszytu Biblioteka Poradnika Domowego 16 „Ciasta Biszkoptowe”

1 szklanka mąki tortowej
4 jaja
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g borówek amerykańskich

szklanka = 250ml
tortownica 26cm

Oddzielam białka i ubijam je z solą na sztywno. Po białkach mikser zwalniam znacząco. Dodaję powoli cukier, żółtka, mąkę i proszek. Blachę natłuszczam i obsypuję bułkę tartą. Ciasto wylewam na blachę i układam owoce na wierzch. Piekarnik (gazowy)nagrzewam na 160 stopni i wkładam do środka ciasto. Pierwsze 10 minut piekę przy uchylonych drzwiczkach jednocześnie nastawiając na 180 stopni. Zamykam piekarnik i piekę kolejne 35 minut. Owoce zatopiły się w cieście więc poczyniam kolejny krok który przyczyni się do tego by biszkopt nie opadł. Rzucam nim (w formie) z wysokości 50cm o podłogę. Podnoszę i odkładam do ostudzenia. W domu jest ciepło więc nie martwię się ewentualną różnica temperatur, jednak w zimę warto włożyć go do piekarnika i przy otwartych drzwiczkach zostawić do ostudzenia.

Rano kroję i podaję do pierwszej kawy:) Smacznego

3 thoughts on “Biszkopt z borówkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s