Gruszki w czerwonym winie

gruszki w czerwonym winie

gruszki w czerwonym winie
Mój wykwintny deser, zdobył ogromne uznanie na Francuskim Pikniku Rodzinnym w Opolu:) Tym bardziej jest mi miło zaprosić Cię po przepis.

na 20 porcji
10 niedojrzałych (ale kształtnych)gruszek (około 1,7 kg)
1 butelka wina wytrawnego (u mnie Brise de France Cabernet Sauvignon)
2 goździki
4 ziarenka pieprzu
laska cynamonu
3 łyżki cukru
łyżeczką skórki pomarańczowej

Gruszki obieram ze skóry, przekrawam na pół i wydrążam gniazdo. Do szerokiego garnka wlewam wino i układam ciasno gruszki. Dodaję cynamon, goździki, cukier, pieprz, skórkę. Zagotowuję i gotuję pod przykryciem 20 minut na średnim ogniu. Odstawiam gruszki w zalewie do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu podaję z bitą śmietaną.

Ważne: Gruszki powinny być kształtne z zielona skórą (np Wiliams). Wino powinno być dobrej jakości, to od jego smaku zależy powodzenie deseru.

Polecam

p.s.
Jeśli masz ochotę na smaczne jedzenie nie wychodząc z domu, polecam tę stronkę z lokalnymi knajpkami.

One thought on “Gruszki w czerwonym winie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s