Grillowana cukinia z ziemniaczkami i fasolką szparagową

cukinia z fasolką

cukinia z fasolką

Zostałam zaproszona do stworzenia dania odpowiedniego do piwa Książęce Jasne Ryżowe, uważam że to syte danie jest dobrym kompanem. Ziemniaki są bazą, cukinia z której temperatura wydobyła słodki smak jest smakiem a fasolka jest sezonowym gościem.
Zapraszam po przepis

na 4 porcje
350g fasoli szparagowej żółtej
3 małe cukinie (około 750g)
500g młodych ziemniaków
sól

Fasolkę szparagową myję, obcinam końcówki i kroję na pół. Zalewam wrzątkiem, solę i gotuje do miękkości. Cukinię myje i obcinam końce. Obieraczką do warzyw skrobię na całej długości cukinie omijając środek z pestkami. Ziemniaki obieram i kroję w cienkie plasterki od dłuższego końca.

Na patelnię wlewam 2 szklanki oleju i po zagrzaniu wrzucam ziemniaki i cukinię. Usmażone warzywa odcedzam z tłuszczu. Cukinię i ziemniaki mieszam delikatnie z odcedzoną fasolką.
Podaję małymi porcjami bo jest dość syte.

Smacznego

3 thoughts on “Grillowana cukinia z ziemniaczkami i fasolką szparagową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s