Wyniki konkursu: grulluJEMY z Kamis

Bardzo dziękuję za udział w konkursie:)
Wszystkie prace wraz z przepisami można obejrzeć w galerii fanpejdża bloga, tutaj -> https://www.facebook.com/media/set/?set=a.611178842239436.1073741828.202439636446694&type=3

Przy wyborze pracy którą wyróżniłam kierowałam się własnym upodobaniem smakowym, serdecznie gratuluję Justynie Kyrnyta za przepysznego grillowanego okonia:) Ta praca przypomniała mi pierwsze biwakowania i smażone okonie świeżo złowione w jeziorze, to były czasy:) Po za tym świetny pomysł na lekkie i smaczne danie!

Przepis:

GRILLOWANY OKOŃ MORSKI Z PAPRYKĄ I CUKINIĄ
(przepis na 4 porcje)
SKŁADNIKI :
– 4 patroszone okonie morskie
– 1 duża papryka żółta lub czerwona
– 1 średnia cukinia
– pęczek natki pietruszki
– przyprawa GRILL KLASYCZNY KAMIS
– sól
– pieprz
– oliwa

Naszykować sobie 4 duże kawałki papieru do pieczenia (takie aby rybę dało się owinąć przynajmniej raz).
Każdy papier nasmarować dokładnie oliwą.
Cukinię pokroić na 8 długich (grubych) plastrów, paprykę także pokroić na 16 kawałków.
Oba warzywa dokładnie obsypać przyprawą GRILL KLASYCZNY KAMIS i skropić oliwą, delikatnie pomasować, aby przyprawa w miarę równo się rozprowadziła.
Okonie morskie oczyszczamy z łusek. Każdego dokładnie solimy i pieprzymy (za równo po wierzchu jak i w środku).
Po kolei na każdym kawałku papieru układamy : plaster cukinii, 2 kawałki papryki, okonia morskiego do środka którego wkładamy po kilka łodyżek natki pietruszki, znów 2 kawałki papryki i na wierzch plaster cukinii. Zawijamy tak przygotowaną rybę w miarę ciasno w papier.
Z pozostałymi 3 postępujemy tak samo. Odstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki, po czym w papierze grillujemy.
Wyśmienicie smakuje pokropiony sokiem z cytryny.

grillowany okoń

4 thoughts on “Wyniki konkursu: grulluJEMY z Kamis

  1. Dziękuję, bardzo się cieszę, stolik na pewno się przyda, gdyż często z dziećmi jeździmy do lasu, czasem nad wodę i inne wycieczki. A co do okonia to polecam na grilla, jest o wiele smaczniejszy niż pstrąg którego zawsze piekliśmy. Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s