Kluski leniwe w czereśniowym sosie

kluski leniwe z sosem

Tak prosto i tak pysznie, zapraszam po przepis:)

ciasto na około 80 klusek
500g sera półtłustego
2,5 szklanki mąki
3 jaja
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka soli

sos
3 szklanki czereśni bez ogonków
2 łyżki cukru
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego

Czereśnie dryluję, dodaję cukier i miksuję blenderem na gładko. Dodaję jogurt i ponownie miksuję. Sos gotowy.

Ser mieszam z mąką, jajami, manną i solą. Wyrabiam szybko na jednolitą masę. Wstawiam wodę na gaz do której dodaję 2 łyżki oleju. Ciasto kroję jak kopytka i wrzucam na wrzącą wodę partiami, lekko mieszam by nie przywarły do garnka a po zagotowaniu zmniejszam gaz i gotuję do 3 minut. Wyciągam kluski łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe polewam sosem.

Smacznego

Owoce z sadu i dzialki

3 thoughts on “Kluski leniwe w czereśniowym sosie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s