Ciastka orzeszki – wersja fit

ciastka orzeszki

Klasyczna forma na orzeszki to bardzo rzadko spotykany produkt, ale też tylko dla tych którzy mają kuchenkę gazową. Dzięki współpracy ze sklepem redcoon.pl mogłam testować gofrownicę która ma wymienne płytki a jedne z nich to właśnie forma na orzeszki:)

Klasyczne ciasto jest z proszkiem do pieczenia. Moja wersja to ciasto naleśnikowe. Co do farszu klasycznie to krem na maśle u mnie błyskawiczny zestaw kefiru ze świeżymi malinami. Przy tym cieście polecam również wytrawne farsze, np twaróg i rzodkiewka. Idealne na przystawkę! :)
Zapraszam

ciasto
1 szklanka mąki typ 500
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

Ciasto traktuję jak naleśnikowe, tzn miksuję na gładko i odstawiam na minimum 30 minut. Nagrzewam formę. Do każdego wgłębienia w formie przekładam po łyżeczce ciasta i zamykam formę. Jeśli chcesz by orzeszki miały ładny jasno brązowy kolor troszkę dłużej je przytrzymaj w urządzeniu.

Jeśli do ciasta dodasz dodatkowo 1 łyżkę cukru, będą bardziej chrupiące.

farsz
Do każdej łódeczki wlałam 1/2 łyżeczki kefiru i nakładałam malinę.

Polecam:)

 

Efbe-Schott ZN 3.1 (Gofrownica z wymiennymi płytkami)

Efbe-Schott ZN 3.1 (Gofrownica z wymiennymi płytkami)

7 thoughts on “Ciastka orzeszki – wersja fit

  1. W ramach obniżenia lipcowej temperatury mogłaś przyrządzić choineczki, gwiazdeczki (płatki śniegu? ;)) i dzwoneczki. Też z malinami. ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s