Ryż pomarańczowy z orzechami, kardamonem i goździkami. ŻARŁOSTACJA czyli opolski piknik kulinarny

pomarańczowy ryż

Genialne jarskie danie, oraz jako dodatek do mięsa sauté. Zachęcam:)

– 200g ryżu basmati
– 3 pomarańcze
– 100g mieszanki studenckiej
(orzechy ziemne, orzech nerkowca, rodzynki)
– 8 goździków
– 8 torebek (nie opakowań) kardamonu
– 1l wody
– 1 łyżka cukru
– sól do smaku
– 2 cebule
– 3 łyżki oleju

Ryż zalałam zimną wodą i moczyłam 30 minut, odsączyłam na sitku. Cebule posiekałam drobniutko, dodaję goździki i ziarenka ze środka kardamonu. Lekko solę i dusze na 2 łyżkach oleju.

Do wody dodaję skórkę z połowy pomarańczy, cukier i 1 łyżkę oleju. Gotuję 5 minut.

Na patelnię z cebulą i przyprawami wrzucam ryż, przesmażam. Dodaję wrzącą wodę wraz ze skórkami pomarańczy i duszę 12 minut. Odstawiam.

Mieszankę studencką podsmażam chwilę na maśle i ciepłe dodaję do ryżu. Obieram pomarańcze wykrawam miąższ bez błonek i skórek dodaję do ryżu. Podaję na ciepło. Równie smaczne na zimno.

Smacznego!

 

Tą i inne sałatki możesz spróbować na pierwszym Pikniku Kulinarnym ŻARŁOSTACJA 22-go czerwca przy Kofeinie 2.0 Serdecznie zapraszamy!:)

Event na facebooku: ŻARŁOSTACJA czyli Opolski Piknik Kulinarny

opolski piknik kulinarny

One thought on “Ryż pomarańczowy z orzechami, kardamonem i goździkami. ŻARŁOSTACJA czyli opolski piknik kulinarny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s