Ryż na 2 sposoby

ryż z curry i kiełkami

Jako dodatek na drugie danie dla 4 osobowej rodziny, lub główna przekąska dla 2 osób:)

Ryż z curry i jogurtem

– 200g ryżu długoziarnistego
– łyżka curry
– 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
– łyżka masła

Do wody z ryżem dodaję curry i gotuję według instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu ryżu dodaję jogurt i masło, dokładnie mieszam i na chwile odstawiam pod przykryciem. Bardzo aromatyczne danie:)

Ryż z kiełkami

– 100g ryżu długoziarnistego
– 100g ryżu naturalnego
– 2 łyżki oleju
– 100g kiełków na patelnię
(kiełki soczewicy, fasoli mung, cieciorki)

Ryż gotujemy z małą ilością soli według instrukcji na opakowaniu. Na oleju podsmażamy kiełki na wolnym ogniu aż oddadzą zapach:) (kilka minut). Odcedzony ryż mieszamy z usmażonymi kiełkami i gotowe. Bardzo smakowite danie:)

Smacznego

One thought on “Ryż na 2 sposoby

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s