Chleb pszenny z makiem (pieczony w naczyniu żaroodpornym)

chleb pszenny z makiem

chleb pszenny z makiem

Piękny, pyszny, miękki i pachnący:) Nie mam koszyków do wyrastania, nie mam nawet garnka rzymskiego – to nic! :) Dałam radę upiec chleb o przepięknym kształcie, dzięki temu że mam naczynie żaroodporne do pieczenia mięsa.

Inspiracje chlebowe z niezawodnego bloga Elizy Pracownia Wypieków

zaczyn
– 100g mąki pszennej typ 750
– 100g wody
– 1/8 łyżeczki drożdży instant
odstawiam na 12h

następnie dodałam
– 350g mąki pszennej (typ 750)
– 150g wody
– 1 łyżka maku
– 80g margaryny Mleczna (70%)
– 1,5 łyżeczki soli
– 1,5 łyżki cukru

Ciasto właściwe wyrabiam na jednolitą masę, trochę się klei do rąk ale nic nie dodaję. Odstawiam na 1h. Naczynie (żaroodporne 2,1 litra) smaruję margaryną i obsypuję mąką, nadmiar zostawiam na spodzie formy. Ciasto lekko obsypuję mąką i formuję lekko kształt podłużny przed włożeniem do formy. Wkładam do formy, obsypuję mąką. Nacinam płytko i odstawiam na 1h do wyrastania.

Nagrzewam piekarnik (gazowy) do 230 stopni. Piekę 15 minut, zmniejszam do 210 stopni i piekę kolejne 30 minut. W sumie czas pieczenia 45 minut.

Po upieczeniu wyciągam na kratkę i przykrywam ściereczką. Kroję po ostudzeniu.

Smacznego

2 thoughts on “Chleb pszenny z makiem (pieczony w naczyniu żaroodpornym)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s