Krakersy orkiszowe z sezamem

domowe krakersy

domowe krakersy

Wspaniała przekąska nie tylko dla męża do piwka ;) Rozpływają się w ustach, są kruche w środku. Przepis inspirowany książką „Kuchnia Kryszny indyjskie potrawy wegetariańskie” aut. Adiraja dasa

ciasto
– 300g mąki orkiszowej (typ 2000)
– 1,5 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50g margaryny Bielska (80% tłuszczu)
– 175 ml wody o temp pokojowej
– 2 łyżki ziaren sezamu

– olej rzepakowy Beskidzki

Ciasto zarabiałam dolewając pomału wodę by mieć pewność że wszystko ładnie się połączy. Ciasto powinno mieć zwartą i jednolitą konsystencję. Wyrabiałam kilka minut. Rozwałkowałam na max 5mm grubość i kroiłam nożem jak na łazanki (diamenciki) :)

Oleju na patelnię wlałam tyle by krakersy pływały. Nastawiłam na średni gaz i smażyłam na goracym głębokim tłuszczu po kilka minut na każdej stronie partiami. Wyciągałam na metalowy durszlak i tam je odsączałam. Następnie przełożyłam na papier śniadaniowy.

Polecam pysznie!:)

2 thoughts on “Krakersy orkiszowe z sezamem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s