KONKURS: Przywołaj lato z kaszą Kupiec

W tym roku bardzo hołubię kaszę i nie mam jej dosyć:) . Bardzo was proszę o inspirację na połączenie kaszy i owoców. Czy na ciepło czy na zimno? Zaskocz mnie swoim połączeniem. Ja to docenię i wraz z firmą Kupiec mamy dla Was pyszne nagrody.

Zadanie:
Podaj przepis (w komentarzu tego wpisu) na oryginalne połączenie owoców z kaszą, w dowolny sposób. Możesz podać 1 przepis. Jeśli podasz więcej, pod uwagę będzie brany tylko pierwszy. Przy wyborze będę kierować się oryginalnością połączenia i prostotą w dobranych dodatkach. Wybrane przepisy przetestuję osobiście w mojej kuchni by uzasadnić wybór.


(Sałata z karmelizowanym jabłkiem)
Terminy:
Okres trwania konkursu od 31­go maja do 14­go czerwca 2013r. Lista laureatów zostanie podana do 10 dni po zakończeniu konkursu
Nagroda:
2 zestawy: Kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna perłowa, kaszka kuskus, kasza gryczana, wafelki ryżowe w mlecznej czekoladzie, crunchella, płatki ryżowe, ryż basmati.

konkurs z kaszą Kupiec

Dziękuję firmie Kupiec za pomoc w konkursie.
Zapraszam na stronę producenta http://zdrowenienudne.pl/
oraz fanpejdż https://www.facebook.com/ZdroweNieNudne

Regulamin:
1. Konkurs organizuje autorka bloga conaobiad.wordpress.com .
2. Zadanie konkursowe polega na podaniu przepisu w którym smacznie łączy kaszę i owoce.
3. Każdy uczestnik może dodać maksymalnie 1 przepis.
4. Spośród nadesłanych prac Organizator wybierze 2 laureatów którzy otrzymają nagrodę: zestaw 8 produktów firmy KUPIEC.
5. Okres trwania konkursu od 31­go maja do 14­go czerwca 2013r.
6. Lista laureatów zostanie podana do 10 dni po zakończeniu konkursu na stronie conaobiad.wordpress.com .
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom w terminie 30 dni od ogłoszenia wyników konkursu.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
9. Nagrody będą wysyłane w granicach Rzeczpospolitej Polskiej.
10. W konkursie nie mogą brać udziału osoby ze mną spokrewnione ani bliscy znajomi.
11. Zmiany w regulaminie mogą zostać wprowadzone bez wcześniejszej informacji o tym.
12. Dane osobowe przekazane Organizatorowi przez uczestników konkursu będą przez niego przetwarzane wyłącznie w celu i zakresie niezbędnym dla realizacji konkursu tj. wyłonienia laureatów oraz doręczenia nagród. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak ich niepodanie uniemożliwia otrzymanie nagrody. Każdy uczestnik konkursu posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz do ich poprawiania. Dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (j.t. Dz.U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.)

16 thoughts on “KONKURS: Przywołaj lato z kaszą Kupiec

  1. Przed chwilą robiłam porządki w szafce i znalazłam kaszę jaglaną, właśnie Kupca i w związku z tym zrodził się z mojej głowie pomysł, o którym już dawno myślałam, tylko czekam na krajowe truskawki :)

    Babeczki z kaszy jaglanej

    Składniki:
    200 g kaszy jaglanej
    mleko (2 razy tyle ile wynosi objętość kaszy)
    waniliowy serek homogenizowany
    200 g truskawek
    1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w gorącej wodzie i ostudzona)
    masło

    Wykonanie:

    Kaszę opłukujemy, gotujemy na mleku i studzimy.

    Foremki w których będziemy przygotowywać babeczki smarujemy masłem i dokładnie wyklejamy kaszą, tak aby na bokach i spodzie była gruba warstwa, mocno dociśnięta (ok. 2 cm).

    Truskawki (ok. 3/4, resztę pozostawiamy do dekoracji), blendujemy z serkiem, dodajemy żelatynę.

    Masą wypełniamy wgłębienia, w masę wkładamy również kilka truskawek w całości (muszą być przykryte serkiem), przykrywamy warstwą kaszy, dociskamy i wygładzamy szpatułką.

    Chłodzimy ok. 2 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą lub melisą.

  2. Kasza jaglana z owocami

    Składniki: (na 2 porcje)
    2 szklanki kaszy jaglanej, 2-3 szklanki mleka/ napoju sojowego lub wody, 2-4 łyżeczki cukru brązowego, 1-2 łyżeczki kardamonu, rodzynki, cynamon, winogrona, 4 mandarynki, 2 banany, 2 jabłka, 2 gruszki, 4 suszone daktyle, 4 suszone figi

    Sposób przygotowania:
    Zalewam kaszę mlekiem i gotuję na małym ogniu często mieszając. Dodaję cukier, kardamon i rodzynki. Gotuję do momentu aż kasza wsiąknie całe mleko. Podaję z pokrojonymi świeżymi owocami, można użyć także orzechów. Całość posypuję cynamonem i kardamonem.

  3. Marchewkowo-jabłkowe jęczmienotto
    Składniki (na 1 porcję)
    1/2 woreczka kaszy jęczmiennej perłowej firmy Kupiec,
    ok. 200 ml mleka,
    szczypta cynamonu (ilość wg uznania),
    1/2 marchewki,
    1/2 jabłka.

    Sposób przygotowania:

    Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mleko wstawiamy i zaczynamy gotować razem z cynamonem. Kiedy mleko będzie cieple dodajemy kaszę jęczmienną. Gotujemy, mieszając co jakiś czas. Kiedy kasza wchłonie część mleka dodajemy startą marchewkę i jabłko, gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu – wtedy kasza będzie już miękka. Oczywiście co jakiś czas mieszamy nasze jęczmienotto. Kiedy całe mleko zostanie wchłonięte przez kaszę, przekładamy jęczmienotto do miseczki i zajadamy :)

  4. Wymyśliłam ten przepis dawno, miałam ochotę na sałatkę, a składników typowych brakowało :)

    Składniki:
    Woreczek kaszy gryczanej-ugotować, ostudzić
    8-10 śliwek węgierek – pokroić w kostkę dość grubą
    szczypior-posiekać
    duży pomidor- pokroić w kostkę
    duży ogórek kiszony lub konserwowy-pokroić w kostkę
    papryka konserwowa 3-4 kawałki-pokroić w paski
    4-5 płatów śledzi marynowanych lub z oleju- pokroić
    natka pietruszki
    koperek
    oliwa z oliwek

    Wykonanie: wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem do smaku.

  5. Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami

    Na 6 porcji:
    1 szklanka (250 ml) kaszy jaglanej
    1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
    6 łyżek wiórków kokosowych
    2 łyżki nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej
    1 szklanka borówek amerykańskich
    1 szklanka malin
    6 łyżek syropu klonowego

    Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, przekładamy do sporego rondla, zalewamy mlekiem, uzupełniamy szklanką wody i wsypujemy cukier. Wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do zupełnej miękkości (ok. 20 minut). Gdyby po tym czasie pozostał jakiś płyn, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy kasze na ciepłej płycie pod przykryciem aż wchłonie wszystko.
    Lekko przestudzoną kaszę miksujemy w blenderze na gładką masę. Wsypujemy wiórki kokosowe i umyte owoce, wszystko dokładnie mieszamy nie przejmując się jeśli część owoców się rozpadnie.
    Budyń nakładamy do naczyń. Wkładamy na noc do lodówki.
    Naczynia, w których przygotowaliśmy budyń wkładamy na chwile do bardzo gorącej wody, aby łatwo wyszedł. Przekładamy na talerzyki, każdą porcję polewamy łyżką syropu klonowego i dekorujemy świeżymi owocami.

  6. Moje połączenie kaszy z owocami jest dość nie typowe, bo kasze gryczaną zamieniam w mąkę kaszo-gryczaną, z której powstają smakowite letnio owocowe babeczki :-) Mam nadzieję, że takie wykorzystanie kaszy w daniu jest także dozwolone !

    Kaszowo – rabarbarowo – truskawkowe babeczki

    Składniki :
    na około 20 – 24 babeczek (muffinów)

    500 g jogurtu naturalnego
    125 ml oleju rzepakowego
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    2 jajka
    2 szklanki kaszy gryczanej
    1/2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    2 gałązki rabarbaru
    20/24 truskawek

    Wykonanie:

    Pracę zaczynamy od przygotowania mąki – kaszę umieszczamy w misie malaksera/blendera i miksujemy na drobny pył, przypominający w konsystencji mąkę. Następnie przygotować dwie miski. Do jednej wrzucić suche składniki – mąkę kaszowo-gryczaną, proszek do pieczenia, cukier – wymieszać. Do drugiej przełożyć mokre składniki – jogurt naturalny, olej, jajka, aromat waniliowy i ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszać do połączenia składników.
    Truskawki umyć i wydrążyć szypułki. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w zgrabną kostkę.
    Przelać płynną zawartość do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać grudki. Do masy wrzucić pokrojony rabarbar. Wymieszać.
    Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, przelać ciasto do wysokości 3/4 formy. Do każdej włożyć głęboko dociskając truskawkę. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, ok. 15 min.
    Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Babeczki należy sprawdzać patyczkiem, gdy będzie suchy będą gotowe.

  7. Racuchy quinoa z dynią, jabłkiem i rodzynkami
    Przepis na 15 racuchów (3 porcje)

    pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    pół szklanki quinoa
    2 łyżki otrębów pszennych
    pół szklanki startej dyni
    jabłko
    garść rodzynek
    jajko
    4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
    + ewentualnie mleko

    Rodzynki zalać wrzątkiem, tylko tyle wody, aby przykryć rodzynki.
    Do miski wrzucamy mąkę, quinoę, otręby, cukier, wbijam jajko, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach dynię, oraz jabłko pokrojone w drobną kostkę. Wlewamy rodzynki razem z wodą w której się moczyły. Mieszamy łyżką, jeśli ciasto jest zbyt gęste to podlewamy odrobiną mleka.
    Na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą smażymy małe placuszki na złoty kolor, można pod przykryciem na wolnym ogniu wtedy nie trzeba smarować patelni olejem przy kolejnych porcjach ciasta.

  8. 10 dag.kaszy gryczanej
    2 łyżeczki skórki z pomarańczy
    2 łyżki maku
    250 ml.mleka
    3 łyżki miodu
    szczypta cynamonu
    szczypta kardamonu
    szczypta soli
    3 połówki brzoskwiń
    3 połówki gruszek
    3 plastry ananasa
    2 łyżki listków mięty
    Sposób przygotowania:1.Kaszę prażymy na suchej patelni,na małym ogniu,mieszając.Mleko zagotowujemy ze skórką pomarańczy,zmielonym makiem i przyprawami.Wsypujemy kaszę i gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
    2.Owoce kroimy w kostkę.Dodajemy miód i mieszamy.Rozkładamy na talerzu.
    3.Kaszę wykładamy na owoce.Dekorujemy miętą.

  9. Stwierdziłam, że i ja dodam swoją propozycję, bo mam idealny przepis z kaszą quinoa na dietetyczne crumble.

    DIETETYCZNE CRUMBLE
    przepis na 2 porcje (1 porcja = 300 kcal)
    50 g quinoa (komosy ryżowej)
    1 duże jabłko
    1 duży banan
    3 łyżki płatków owsianych
    1 płaska łyżka miodu
    1 płaska łyżeczka miękkiego masła

    Komosę gotujemy w szklance wody ze szczyptą soli – do całkowitego wchłonięcia wody. Gotujemy na małym gazie, często mieszając – szczególnie pod koniec gotowania. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno – pokrojone w półplasterki jabłko, pokrojonego w plasterki banana, warstwę ugotowanej komosy. W osobnej miseczce mieszamy płatki owsiane z miodem i masłem – najłatwiej jest utrzeć je palcami. Deser posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekamy przez około 15 minut – na złoty kolor.

  10. Sałatka z kaszy jaglanej i owoców
    Składniki:

    kasza jaglana 150 gram
    1 banan
    4 suszone daktyle
    4suszone figi
    łyżeczka cynamonu
    łyżka syropu z agawy

    Kaszę gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy suszone figi, daktyle, rodzinki itp., na koniec kładziemy pokrojony w kosteczkę owoc, posypujemy cynamonem i w razie konieczności dosładzamy agawą. Podajemy w małych pucharkach :)

  11. A ja proponuje tarte z kasza manna i truskawkami:

    Ciasto:
    250 g maki
    1/4 szklanki bardzo zimnej wody
    kostka zimnego masla
    Wszystkie skladniki polaczyc ze soba. Wyrobic ciasto. Wylozyc forme i piec ok. 20 min. w temp.180 st.

    Masa:
    1/2 litra mleka
    1/2 kostki masla
    1/2 szklanki cukru
    kawalek laski wanilii
    1/2 szklanki kaszy manny
    1 galaretka truskawkowa
    truskawki

    Galaretke przygotowac w 350 ml wody.
    Ze szklanki truskawek blenderem przygotowac mus. Dodac do galaretki i odstawic aby stezala.

    Zagotować mleko z cukrem, masłem i wanilia. Do gotujacego dodać kasze i gotować ok. 2min. az zgestnieje.Ciepla kaszę wylać na ciasto. Wyrównać i powkladac truskawki. Przestudzić.

    Zalać tężejącą galaretką i schlodzic w lodowce. A potem juz tylko delektowac sie delikatnym smakiem wiosny :-)

  12. 1/2 szkl kaszy jęczmiennej
    100 gram powidła śliwkowe
    3 łyżeczki cynamon Prymat
    3 łyżeczki wiórki kokosowe
    mleko

    Kaszę zagotowuję do miękkości na mleku. Nakładam do foremki żaroodpornej do 3/4 jej wysokości i ugniatam. Posypuję cynamonem.
    Nakładam powidła śliwkowe, posypuję wiórkami kokosowymi.
    Zapiekam w temp. 180 stopni. Odwracam foremkę do góry nogami nad talerzem (jeśli kasza dobrowolnie nie chce odpaść proponuję najpierw nożem delikatnie podważyć brzegi i powtórzyć czynność:)).
    Powidłami rysuję serce :) Smacznego!

    Wersja do wykonania zamiennie z ryżem :) A że akurat ryżową wersje mam sfotografowaną to dodaję: http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/1/1489/f1bb/6f44/f887/b6a1/aa7e/2244/efe8/w800_h600_ma_bffffff.jpg

  13. Suflet kukurydziany z masą serowo-malinową

    Składniki:
    2 szkl. mleka,
    szkl. kaszki kukurydzianej,
    2 jajka,
    15 dag cukru,
    laska wanilii,
    40dag chudego twarogu,
    łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
    garść malin (mogą być mrożone).

    W 1 szkl. mleka rozmieszać kaszkę kukurydzianą. Resztę mleka zagotować z 5 dag cukru. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszkę, gotować ok. 3 min na małym ogniu. Ostudzić. Do zimnej kaszki dodać żółtka, wymieszać. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, wydrążoną laską wanilii oraz skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z twarogiem. Do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą naczynek żaroodpornych nałożyć kaszę, masę serową i ponownie warstwę kaszy. Piec ok. 30min w temp. 200st.

    Ostatnio sporo eksperymentuje z kaszami. Tym razem powstał pyszny suflet z kaszki kukurydzianej z dodatkiem malin. Deserek bardzo smaczny i zdrowy :)

  14. Pierogi z kaszą, twarogiem i truskawkami

    ciasto;
    – 350g mąki,
    – 150 ml ciepłej wody,
    – 2 łyżki oleju,
    – sól
    farsz:
    – 250 g twarogu,
    – 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej,
    – 400g truskawek.
    + śmietana i kilka truskawek na wierzch

    Farsz: Do miski przesypać ugotowaną i przestudzoną kaszę, dodać twaróg, wymieszać. Truskawki umyć i obrać, pokroić na kawałki. dodać do farszu i dokładnie wymieszać łyżką.

    Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do foliowego woreczka i odstawić. Następnie rozwał kować cienko na grubość ok. 2 mm, wyciąć krążki (np.szklanką), na każdy nałożyć jedną łyżkę farszu, mocno zlepić brzegi.

    Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju – po wypłynięciu na wierzch gotować 2-3 min.
    Podawać polane śmietaną i posypane truskawkami.

  15. Polecam moje lekkie, dietetyczne, zdrowe i bardzo pyszne ciacho! Ciacho które smakuje także dzieciom i znika baaardzo szybko. Ciacho wegańskie z prostych produktów z dodatkiem kaszy jaglanej połączonej z prażonymi jabłkami oraz z dodatkiem truskawek i kiwi:) Jak już pierwszy raz zrobi się to ciasto, przychodzi kolejny raz i kolejny i tak w kółko:)))))

    Manakokitrusja – Wegańskie ciasto z kaszy manny

    Składniki:
    – 1 szklanka kaszy manny
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 1/2 szklanki cukru pudru
    – 1 szklanka mleczka kokosowego (puszka)
    – 1 szklanka jabłek prażonych (mus lub pokrojone w kosteczkę)
    – 5 średnich świeżych truskawek
    – 1 zielone kiwi

    Sposób przygotowania:

    Kaszę manną wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać mus jabłkowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę zostawić na 10-15 minut żeby kasza manna nabrała wilgoci ze składników.

    Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kwadratową blaszkę (moja 23cm x 23cm) wysmarować olejem (ciasto na brzegach jest wtedy pięknie żółto-pomarańczowe po upieczeniu). Do blaszki przelać całą masę.

    Truskawki przekroić na połówki, przeciętą stroną włożyć do ciasta nie do końca zanurzając, żeby wilgoć uwalniająca się podczas pieczenia została wchłonięta przez ciasto utrzymując je w jednym kawałku. Truskawki można układać na przemian wraz z pociętymi na plastry.

    Piec 30 minut min, góra ciasta ma się lekko przyrumienić. Ciasto wyjąc z piekarnika i i odstawić do wystygnięcia na godzinę, półtorej.

    Kiedy ciasto wystygnie, po bokach truskawek układamy połówki z plasterków kiwi. Sposób podania – jak na zdjęciu, najlepiej kroić w prostokąty:)

    Takie proste a jakie smaczne! Ciasto niesamowicie rozpieszcza kubeczki smakowe,
    jest naprawdę MNIAM! Takie ciasto można przygotowywać w różnych odmianach, np dodając kakao a owoce można zmieniać do woli: śliwki, banany, winogrona… Smacznie, zdrowo i lekko – można? OCZYWIŚCIE ŻE TAK! :)

    http://wyslijto.pl/files/download/ptt0ann9i6

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s