Czekoladowe clafoutis z rabarbarem i migdałami

Clafoutis

Clafoutis

Dzisiaj wyjątkowo na blogu słodkie przepisy, a ten przepis bardzo spontanicznie się pojawił. Klafuś jest pyszny, ale zapomniałam już jak bardzo. Dodatki idealnie dobrane. Wszystko wyśmienite, serdecznie polecam:)

W tamtym roku klasyczny clafouitis z nektarynką.

na 4 porcje
ciasto
– 1 szklanka mąki tortowej
– 3/4 szklanki mleka
– 4 łyżki cukru
– 2 jajka
– 1 łyżka gorzkiego kakao
– 1 łyżka wódki

dodatki
– 1 rabarbar
– 3 łyżki płatków migdałów KRESTO
– tłuszcz do wysmarowania formy
– 4 łyżki miodu

forma żaroodporna – poj 1,1 litra

Piekarnik nastawiłam na 195stopni. Wysmarowałam formę margaryną. Rabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę i wysypałam do naczynia. Składniki na ciasto wymieszałam dokładnie i zalałam rabarbar.

Wstawiłam do piekarnika na 20 minut. Wysunęłam, obsypałam migdałami. Piekłam kolejne 10-5 minut. Zmniejszyłam do 180. Przekroiłam na 4 części i wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Deser jest mało słodki.

Podajemy na ciepło. Każdą porcję polewamy miodem tuż przed podaniem.

4 thoughts on “Czekoladowe clafoutis z rabarbarem i migdałami

  1. Faktycznie mało słodki, ale polany miodem lipowym, albo syropem malinowo-lipowym nabiera więcej słodyczy Rabarbar w cieście jest pyszny.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s