Ryż ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

risotto ze szpinakiem i pomidorami

W trakcie tworzenia dania zdałam sobie sprawę że uprawiam minimalizm kulinarny, bynajmniej staram się. Tzn szybko, prosto, smacznie i nie zawsze tak samo:)

na 2 porcje
– 1 szklanka ryżu
– 2-3 garście przepłukanego świeżego szpinaku
– 2 kawałki pomidorów w oleju
– 3 łyżki oleju z zalewy pomidorowej
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– 1/2 szklanki wody
– sól do smaku
– 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

– blender ręczny

Ryż gotuję na sypko i odstawiam. Szpinak płuczę i dodaję do pomidorów z zalewą i olejem, rozdrabniam blenderem ale nie idealnie. Przekładam szpinakową bazę na patelnię i lekko podgrzewam. Dodaję odcedzony ryż, podgrzewam. Dodaję wodę, mieszam wszystko i duszę 2-3 minuty. Po ściągnięciu z ognia doprawiam czosnkiem.

Smacznego

2 thoughts on “Ryż ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s