Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

prosty chleb

Kiedy zrywałam się rano o 7:00 nie sądziłam że już o 12:00 będę mogła pokroić upieczony (rano) i ostudzony chleb. Przy minimum nakładu pracy efekt maksymalny. Zachęcam :)

na 2 bochenki
– 1kg mąki pszennej (typ 720)
– 600ml ciepłej wody (nie wrzącej)
– 5 płaskich łyżeczek drożdży instant
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki oleju słonecznikowego

– 3 łyżeczki soli
– 2 łyżki płatków suszonej papryki zielonej

2 formy 300x110x75mm
500g mąki = 3 szklanki mąki

Mąkę, wodę, drożdże, cukier, olej mieszam i wyrabiam na jednolitą masę. Odstawiam pod przykryciem na 1h w miejsce gdzie temperatura jest stabilna. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Do ciasta dodaję sól i przyprawy, ponownie wyrabiam. Przekładam do natłuszczonych form i odstawiam (pod przykryciem) na czas wypełnienia ich ciastem po brzegi (około 30 min).

Piekarnik (gazowy) nagrzewam do 230 stopni i piekę 15 minut. Zmniejszam temperaturę do 195 stopni i piekę kolejne 20 minut. W sumie czas pieczenia 35 minut.

Po upieczeniu wykładam na kratę. Kroję po ostudzeniu.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s