Naleśniki pszenno orkiszowe

naleśniki pszenno orkiszowe

naleśniki pszenno orkiszowe

Uwielbiam leniwą sobotę i naleśniki na obiad. Wiem też że mój syn zje taki obiad ze smakiem, nawet z mąką orkiszową :) Naleśniki są w smaku mniej gładkie ale równie szybko znikają co pszenne. Polecam na śniadanie lub na drugie danie.

– 100g mąki pszennej (typ 450)
– 100g mąki orkiszowej (typ 600)
– 2 jaja
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mleka

– olej do smażenia

Składniki na ciasto miksuję na puch i odstawiam na godzinę (jest dość rzadkie). Jeśli chcesz usmażyć bez czekania dodatkowo dodaj 1/2 szklanki mąki pszennej do ciasta. Smażę na złoto na patelni 24cm, uzyskuję około 8 naleśników. Podaję z dżemem morelowym.

Smacznego

2 thoughts on “Naleśniki pszenno orkiszowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s