Mini bułeczki z rukolą

żytnie bułeczki

Mini bułeczki były zainspirowane spotkaniem z koleżankami z Opolskiej Blogosfery pod tytułem „Na Zielono”. Bułeczki wyszły chrupkie na wierzchu i miękkie w środku. Bardzo aromatyczne i z wiosennym akcentem.

Mąż zauważył że pysznie pasują do barszczyku w kubku:)

– 350g mąki żytniej typ 720
– 2 jaja
– 100ml mleka
– 50g masła
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżeczki drożdży instant
– 2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek Specialite KAMIS
(cebula, papryka, czosnek, natka pietruszki, bazylia – 10%, kwiaty lawendy – 7%, kwiaty nagietka)

– garść świeżej rukoli
– forma na 24 mini muffiny

Dbam by składniki na ciasto były jednakowej temperatury i wyrabiam na jednolitą masę. Podsypuję mąką i odstawiam na minimum 2h. Ciasto nieznacznie urośnie, to nie ma wpływu na dalsza obróbkę. Ciasto dzielę na 24 kawałki o podobnej wielkości. Formuje kulki i obtaczam je świeżym listkiem rukoli, układam je do papilotek i wkładam do formy.

Piekarnik (gazowy) nastawiam na 180 stopni i piekę 20 minut. Podwyższam temperaturę do 195 stopni i piekę kolejne 5 minut.

Smacznego

opolska blogosfera

One thought on “Mini bułeczki z rukolą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s