Wyniki : Konkursu Wielkanocnego z Kamis

Dziękuję wszystkim za tak liczny udział w konkursie, za piękne prace z których bardzo ciężko było wybrać tą jedną. Tym razem we dwójkę wybieraliśmy i dyskutowaliśmy z mężem sprawdzając również w internecie wiarygodność pracy i niestety nie zrobiliśmy tego dokładnie. Stąd wyniki podaję jeszcze raz.

Nagrode główną:

Produkty Kamis

oraz Parowar Kenwood FS620

ufundowaną przez markę KAMIS otrzymuje Pani Paulina Przyborowska 

baba z jajami

za przepis

“Baba z jajami”

Składniki:
Ciasto kolorowe:
1 jajko
1/6 szkl mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1/6 szkl cukru
barwniki spożywcze
Ciasto pomarańczowe:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Kamis
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej pomarańczy
polewa czekoladowa

Biało oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy delikatnie z przesianymi mąkami. Ciasto rozkładamy do 5 salaterek i każde barwimy na inny kolor. Wlewamy po kolei do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na plastry z których wykrawamy jajka.

Przygotowujemy drugie ciasto. Białka ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mieszamy delikatnie z przesianymi mąkami i cukrem. Wlewamy 1/3 ciasta do formy i układamy przygotowane jajeczka z ciasta. Zalewamy pozostałym ciastem.

Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

(przepis na blogu Pani Pauliny->tutaj<-)

@

Dodatkowa nagroda pocieszenia ufundowaną przeze mnie otrzymuje Pani Reanata Gola za ogromne starania i zaangażowanie

Murzynek z jabłkami

„Z serca proponuję: Z jabłkami murzynek!
Po nim mam zawsze wesolutką minę!
Jest słodki, lecz ta słodycz na szczęście jest z umiarem,
Bo wszak w jego wnętrzu jabłuszek chowam parę!
Puszysty, mięciutki i nie suchy, a nawilżony!
Na stół Świąteczny po prostu wymarzony… :).

Składniki:

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier KAMIS z wanilią i kardamonem
½ szklanki oleju
3 łyżki kakao
6 jabłek
4 jajka

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wsypać cukier i cukier KAMIS waniliowy z kardamonem. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać do jabłek resztę składników, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, do piekarnika i gotowe!

Przepis łatwy, placuszek nie drogi – idealny dla oszczędnych pań domu i wprost stworzony dla mam, gdyż nie ma potrzeby używania miksera, więc można go wykonać, gdy maluszki smacznie śpią! ;)

Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że gdy ktoś spróbował tego placuszka to zawsze prosił o przepis! A ponieważ wykonanie go jest tak proste to może go zrobić każdy! Nawet laik zaczynający dopiero swoją przygodę z pieczeniem (a podstawową jego zaletą jest to, że on zawsze się udaje!).
U nas w domu uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci! Dlatego zawsze gości na naszym Świątecznym stole, ale również na urodzinowym, na niedzielnym czy też ups na tym codziennym :).

Murzynek z jabłkami- ten smak wyjątkowy każdy zapamięta!
Więc gości u nas, co dzień i na Święta!
KAMIS cukier waniliowy i szczypta kardamonu
Sprawiają, że szaleję! (nie mówcie nikomu!)
I zawsze być musi placuszka dokładka,
bo nawet dla wymagających to nie lada gratka!
CO NA OBIAD? Co na deser? Już mnie nie pytają,
na wyjęcie z piekarnika cierpliwie czekają! :)

Mam szczerą nadzieję, że kogoś jeszcze mój przepis uszczęśliwi, a może wybawi z opresji, gdy np. teściowa zapowie się w ostatniej chwili? :) Mojego murzynka wykonuje się szybciutko, a jego apetyczny, świąteczny zapach długo unosi się po domu…
A jeśli podzielenie się moją osobistą, kuchenną tajemnicą sprawiłoby, że spełni się nasze marzenie o zdrowszym gotowaniu na parze dla naszych maluchów to już w ogóle byłaby pełnia szczęścia :).

Pozdrawiamy ciepło :)
Mama Renata z Nikolcią i Bartoszkiem”

2 thoughts on “Wyniki : Konkursu Wielkanocnego z Kamis

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s