Kurczak z szalotką i sezamem

kurczak z szalotką i sezamem

Palce lizać, smakowało wszystkim bez wyjątków:)

na 4 porcje
– 4 duże udka z kurczaka (około 850g)
– sól
– pieprz czarny mielony
– papryka słodka w proszku
– 250g cebuli (u mnie szalotka)
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki ziaren sezamu
– 1 łyżka octu balsamicznego

Kurczaka przyprawiłam solą, pieprzem i papryką. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Piekarnik (gazowy) nastawiłam na 210 stopni, naczynie z kurczakiem przykryłam folią aluminiową i piekłam 30 minut. Ściągnęłam folię, zmniejszyłam temperaturę na 195 stopni i piekłam jeszcze 20 minut.

Każdą cebulę pokroiłam na 4 części, przełożyłam na patelnie dodałam łyżkę masła , lekko posoliłam i dusiłam pod przykryciem. Jak cebula zaczęła się przypiekać dolewałam trochę wody i tak kilka razy by cebula się nie zwęgliła tylko dzięki wodzie uzyskiwała ciemny sos. Kiedy cebulka była prawie miękka dodałam sezam i dusiłam do całkowitej miękkości. Dodałam ocet balsamiczny, zagotowałam.

Ile wody dodawałam? Dodawałam tak by za każdym razem (3-4) nie było wyżej płynu niż 5-7 mm.

Na patelnię przelałam z mięsa połowę uzyskanego tłuszczu i wymieszałam. Następnie przełożyłam to na upieczonego kurczaka. Podałam do gotowanych ziemniaków i sałaty z jogurtem greckim (z odrobiną miodu).

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s