Chleb żytnio pszenny z lnem

chleb na zakwasiechleb na zakwasie

Na ten chlebek trzeba czekać o jeden dzień dłużej niż na orkiszowy, ponieważ ten żytnio pszenny po upieczeniu i ostudzeniu jest dość kwaśny, tzn miąższ jeszcze musi się zawiązać przez około 24h.

Najlepsze inspiracje chlebowe znajdziesz na blogu Liski -> Pracowania Wypieków i ja tam też znalazłam przepis na ten chlebek. Lekko zmodyfikowany w związku z zawartością składników w mojej szafce kuchennej.

Przepis na 2 chlebki. Trzeba mieć gotowy zakwas do tego przepisu.

zaczyn:
– 200g mąki żytniej 2000
– 1 łyżka zakwasu
– około 250g wody
(w oryginalnym przepisie jest 160g wody, niestety ta ilość nie pozwoliła mi dokładnie wymieszać zaczynu i musiałam trochę dodać wody) Zaczyn dokładnie wymieszałam i odstawiłam.

otrębowa namaczanka
– 167g otrębów orkiszowych
– około 250g wrzącej wody
(w oryginalnym przepisie otręby żytnie)
Otręby zalewam wrzątkiem tyle by całe otręby były mokre, nadmiar wody odlewam. Lekko ugniatam i odstawiam. Zaczyn i namaczankę przykrywam talerzami i odstawiam na 12-24h. W efekcie ani zaczyn ani namczanka nie zwiększyła swojej objętości co nie ma wpływu na dalszy etap.

chleb na zakwasie chleb na zakwasie

ciasto właściwe
– 375g mąki pszennej typ 750
– 250g mąki żytniej typ 720
– 20g soli
– 1,5 łyżeczki drożdży instant (ewentualnie)
– zaczyn
– namaczanka
– 100g siemienia lnianego

chleb na zakwasie

Ciasto dokładnie wyrabiam, około 5-7 minut. Do wymieszania posłużył mi garnek 6 litrowy ponieważ ciasto wyszło dość sporo. Następnie odstawiam na około 2h. Z ciasta odkładam do słoika 4-6 łyżek, przekładam do dużego słoika by mieć za 7 dni gotowy zakwas.

chleb na zakwasie

2 keksówki o wymiarach 300x110x75mm. Formy natłuściłam masłem i obsypałam zarodkami pszennymi. Przełożyłam do nich ciasto i odstawiłam do wypełnienia form, czyli na około 2h.

chleb na zakwasiechleb na zakwasie

Piekarnik nagrzałam na 250 stopni i piekłam chleby razem 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę na 230 stopni i piekłam jeszcze 30 minut. Mój piekarnik jest gazowy i piecze tylko od spodu.

Chleb po pieczeniu wyciągnij z formy i odstaw na kratce do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu chleb może być dość kwaśny, dlatego powinien jeszcze odstać 24h by miąższ przestał pracować.

Serdecznie polecam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s