Zupa jarzynowa

zupa jarzynowa

Pyszna, lekka zupa na zmęczone świętami żołądki :) Lubię przygotowywać taką zupę bo kroisz kolejny składnik i dodajesz, kolejny i dodajesz i kolejny i … gotowe!

na 6 porcji
– 3 średnie marchewki
– 1 pietruszka
– 1/8 bulwy selera
– 2l wody
– 1 łyżka masła
– sól do smaku
– 2 listki laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
– 225g groszku mrożonego
– 4-5 średnich ziemniaków (około 750g)
– 1 mały kalafior (około 700g)
po kilka gałązek
– świeżego koperku
– świeżej natki pietruszki

Marchewkę, pietruszkę, seler, kmin, ziele angielskie, liście laurowe zalałam wodą dodałam masło i sól, gotowałam 10 minut. Dodałam groszek gotowałam kolejne 10 minut. Dodałam pokrojone ziemniaki gotowałam kolejne 10 minut. Wyciągnęłam marchewki, pietruszkę i seler by je pokroić. Dodałam kalafior pokrojony na 8 części, nie rozdrabniałam go zanadto, gotowałam zupę ostatnie 10 minut. Na końcu dodałam pokrojone jarzyny wyciągnięte wcześniej, oraz posiekany koperek i natkę. Babci i mężowi do zupy dodałam po łyżce śmietany, osobiście wolę czyste zupy.

Smacznego

Polecam też:

Włoska zupa jarzynowa z fasolą i makaronem

włoska zupa z makaronem i fasolą

Zapiekanka jarzynowa

DSC05817s

5 thoughts on “Zupa jarzynowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s