Konkurs Wielkanocny z Kamis

Zbliżają się święta to czas kiedy spędzamy go z najbliższymi a stoły uginają się od pysznych potraw.  Na pewno korzystacie ze sprawdzonych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zachęcam również osoby które lubią lekkie wariacje Wielkanocne.

Ten konkurs jest właśnie dla Was byście mogli pochwalić swoim smacznymi przepisami na danie Wielkanocne.

Zadanie:
Wyślij przepis i zdjęcie Wielkanocnej potrawy z użyciem jednej z poniższych przypraw KAMIS:
Przyprawy do żurku i barszczu białego KAMIS
Schabu pieczonego z żurawiną KAMIS
Cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS


Przepis zostaw pod konkursem, a zdjęcie wyślij na maila krystyna.gerc@gmail.com . Zdjęcia które spełnią powyższe warunki zostaną opublikowane w galerii na fanpage’u bloga.

Terminy:
Czekam na zgłoszenia do 4-go kwietnia bieżącego roku.

Nagroda:
Produkty Kamis oraz Parowar Kenwood FS620

Regulamin konkursu “Konkurs Wielkanocny z Kamis”:
1. Konkurs organizuje autorka bloga conaobiad.wordpress.com
2. Zadanie konkursowe polega na wysłaniu autorskiego przepisu i zdjęcia potrawy wielkanocnej z użyciem produktu Kamis tj:
– Przyprawę do żurku i barszczu białego KAMIS
– Schab pieczony z żurawiną KAMIS
– Cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS
3. Każdy uczestnik może dodać maksymalnie 1 przepis wraz ze zdjęciem.
4. Spośród nadesłanych prac Organizator wybierze 1 laureatę który otrzyma nagrodę: Parowar Kenwood FS620 +  losowe produkty Kamis
5. Okres trwania konkursu od 21-go marca do 4-go kwietnia 2013r.
6. Lista laureatów zostanie podana do 10 dni po zakończeniu konkursu, stronie conaobiad.wordpress.com
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom w terminie 30 dni od ogłoszenia wyników konkursu.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
9. Nagrody będą wysyłane w granicach Rzeczpospolitej Polskiej
10. W konkursie nie mogą brać udziału osoby ze mną spokrewnione ani bliscy znajomi.
11. Zmiany w regulaminie mogą zostać wprowadzone bez wcześniejszej informacji o tym.
12. Dane osobowe przekazane Organizatorowi przez uczestników konkursu będą przez niego przetwarzane wyłącznie w celu i zakresie niezbędnym dla realizacji konkursu tj. wyłonienia laureatów oraz doręczenia nagród. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak ich niepodanie uniemożliwia otrzymanie nagrody. Każdy uczestnik konkursu posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz do ich poprawiania. Dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (j.t. Dz.U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.)

38 thoughts on “Konkurs Wielkanocny z Kamis

  1. Jajka z kalafiorowym nadzieniem

    składniki
    5 szt jajka,
    1/4 szt kalafiora,
    1 łyżka majonezu
    Oliwki czarne
    przyprawa do barszczu białego i żurku Kamis
    Jajka gotujemy w w osolonej wodzie na twardo ok 8 min. Następnie studzimy , obieramy i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wyciągamy żółtka i ucieramy je z majonezem. Różyczki kalafiora gotujemy na parze . Lekko solimy , gdy są miękkie miksujemy je i łączymy z pastą z żółtek. Doprawiamy przyprawą do żurku i białego barszczu kamis. Razem dobrze mieszamy i nadziewamy jajeczka. Ozdabiamy czarną oliwka . Podajemy na sałacie

  2. Wielkanocny zajączek jogurtowy

    Składniki:
    2 jajka,
    1/2 szkl. cukru,
    1/3 szkl. mąki pszennej,
    2 budynie waniliowe,
    1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
    1 op. cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu Kamis
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Następnie dodać sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę, w między czasie dolewając jogurt. Wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać. Foremkę w kształcie zająca natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. piec ok. 45min w temp. 170-175st. Ostudzić, wyjąć z formy i dowolnie udekorować. Ja polukrowałam zająca, dół posmarowałam stopioną czekoladą i obsypałam zielonymi wiórkami.

  3. Wielkanocny barszcz biały

    -woda
    -kiełbasa biała
    -barszcz biały z piekarni
    -cebula
    -liść laurowy, majeranek
    -sól, pieprz
    -jajka
    -Przyprawa do żurku i barszczu białego KAMIS

    Gotujemy kiełbaskę aby nie była surowa. Wrzucamy przyprawy i cebulę. Wlewamy barszcz biały ze słoiczka. Mieszamy, gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem przyprawą do żurku i barszczu białego KAMIS. Robimy zasmażkę z cebuli pokrojonej w kostkę, dodajemy do zupy, mieszamy. Jajka gotujemy na twardo. Smacznego :)

  4. Zapraszam na pyszny, wielkanocny Eggnog. ;)

    „Eggnog kokosowy z amaretto”

    Składniki:

    4 żółtka
    1 litr mleka
    400 ml śmietanki 30%
    150 g cukru
    150 g wiórek kokosowych
    100 ml likieru amaretto
    250 ml rumu
    1 laska wanilii
    pół gałki muszkatołowej

    Przygotowanie:

    Do szklanej miski wlewamy żółtka, koniecznie w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel – mogel.

    W garnku, na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko wraz z rozciętą laską wanilii i wyskrobanymi ziarenkami oraz lekko podprażonymi na suchej patelni (aż zaczną uwalniać zapach) wiórkami kokosowymi.

    Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 70 – 75 stopni zdejmujemy je z ognia i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do masy jajecznej, nieustannie miksując.

    Po połączeniu wszystkich składników przelewamy całość do garnka i gotujemy aż lekko zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii.

    Następnie wyłączamy ogień, dolewamy rum oraz amaretto, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Eggnog przecedzamy na drobnym sitku, mocno odciskając wiórki. (możemy je użyć do ciasta)

    Śmietankę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Połowę śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy.

    Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową. ;)

    Smacznego jajka i mokrego dyngusa! ;)

  5. Zapraszam na pyszny „tort obiadowy”, czyli PASTILLA . Choć przepis wywodzi się z tradycyjnej kuchni marokańskiej, zagościł na stałe w moim świąteczno-obiadowym repertuarze. To moje danie popisowe na specjalne okazje.

    Składniki dla 5-6 osób:
    pół opakowania dużego papieru ryżowego
    średni kurczak
    3 pokrojone cebule
    50ml oleju
    3 łyżki roztopionego masła (polecam klarowane)
    1 łyżeczka imbiru KAMIS
    1,5 łyżeczki kurkumy KAMIS
    1 łyżeczka pieprzu czarnego KAMIS
    1 łyżeczka soli KAMIS
    1/3 łyżeczki szafranu KAMIS SPECIALITE
    2 ziarenka kardamonu KAMIS SPECIALITE
    pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
    5 średnich jaj
    250 gr płatków migdałowych lub gotowego pudru migdałowego
    1/2 łyżeczki cynamonu KAMIS
    1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
    50 ml wody z kwiatu pomarańczy (niekoniecznie, jeśli się nie mamy po prostu z niej rezygnujemy – NIE zastępujemy jej aromatem pomarańczowym)
    cukier puder do posypania
    2 szklanki wody (ok 750-800 ml)

    W głębokim garnku lekko podsmażamy na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojonego na mniejsze części kurczaka, wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz cynamonu i na końcu dodajemy pietruszkę. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
    W międzyczasie przygotowujemy migdały. Płatki mielimy na puder. Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, wsypujemy migdałowy puder i prażymy do momentu, aż będzie złoto-brązowy (ciągle mieszamy żeby przypalić). Przestudzone migdały mieszamy z cukrem z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, cynamonem i wodą kwiatową. Odsypujemy odrobinę do dekoracji.
    Gdy mięso jest już miękkie wyciągamy go z sosu,dajemy na osobny talerzyk do ostygnięcia, po czym kroimy w niedużą kosteczkę.
    Z sosu wyciągamy ziarenka kardamonu i zmniejszamy ogień do minimum. Wbijamy do niego kolejno jaja i energicznie mieszamy (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej). Gotujemy i ciągle mieszamy ok 5-8 min. Sos ma być dość gęsty, jeśli jednak jest w nim dużo wody należy go odcedzić.
    Na tym etapie pracy powinniśmy mieć 3 miseczki: z kurczakiem, proszek migdałowy z dodatkami oraz sos.
    Teraz pora na pracę z papierem ryżowym. Każdy arkusz z osobna moczymy lekko wodą i osuszamy ściereczką. Okrągłą blachę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na środku jeden płat papieru. Brzegi lekko smarujemy roztopionym masłem i nakładamy kolejne płaty w taki sposób, aby powstał kwiat (czyli boczne płaty mają wychodzić poza blaszkę). Na środek kładziemy jeszcze jeden płat (spód ma być dość gruby) i wysypujemy kurczaka. Od tego momentu staramy się, aby tworzyć ładny, okrągły kształt. Przykrywamy papierem tak, aby zakryć go w całości. Następnie nakładamy sos i ponownie (pilnując kształtu) przykrywamy papierem. Wysypujemy mieszankę migdałową i znów przykrywamy. Teraz czas na złożenie „płatków” bocznych do środka w taki sposób, aby okryć boki naszego „tortu”. Smarujemy roztopionym masłem i na górę nakładamy ostatni płat papieru – aby góra była płaska i wszelkie „złożenia” nie były widoczne. Za pomocą pędzelka smarujemy dość obficie roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 30 min w 190 stopniach.
    Pastillę dekorujemy cukrem pudrem i odsypanymi wcześniej migdałami.
    Podajemy na ciepło. Kroimy ostrym nożem jak tort.

    Smacznego!

  6. Babka czekoladowa
    Składniki:

    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka olej
    ½ szklanki wrzącej wody
    1½ szklanki mąki
    ½ szklanki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (Kamis)

    Sposób przygotowania:

    Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Dodaj do nich olej i wrzącą wodę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do pozostałych składników. Masę połącz za pomocą miksera.
    Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki i piecz ok.40 minut w temperaturze 180 stopni (ciasto wkładamy do zimnego piekarnika).
    Po wystudzeniu polukruj i udekoruj swoją babę.

  7. Mazurek Wielkanocny – SKŁADNIKI:

    Ciasto:
    400 g mąki tortowej
    250 g margaryny
    150 g cukru
    cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS 1 opakowanie
    5 żółtek
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    środek :
    drzem porzeczkowy 300 gram
    konfitura z wiśnią cały słoiczek 200 gram
    powidła śliwkowe 300 gram
    posypka kolorowa opakowanie jedno
    czekolada biała wiórka 100 gram
    polewa różowa 1 sztuka
    kwiatki płatki 12 szt
    listki płatki 18 szt

    Mazurek Wielkanocny – PRZYGOTOWANIE:

    Rozcieram masło z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią z kardamonem , dodaję żółtka i mieszam z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowałam na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam do prostokątnej formy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki, zwijam i wykładam boki formy na około . Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładam dżem porzeczkowy rozprowadzam na całej powierzchni . Na to wykładam konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe rozprowadzam na całej powierzchni dekoruje startą białą czekoladą na około układam płatki kwiatków posypuje posypka kolorowa . Brzegi mazurka polewam różowym lukrem i kład listki opłatki polecam

  8. WIELKANOCNE ZAJĄCZKI (DO KOSZYCZKA I NA STÓŁ)

    Takie zajączki robiła moja mama – teraz ja robię je swoim dzieciom. Są wspaniałą ozdoba wielkanocnego stołu jak i koszyczka:)

    Przepis na 4-5 zajączków:
    300 gr mąki pszennej
    15 gr drożdży (świeżych)
    150 ml ciepłego mleka
    30 gr cukru
    20 gr cukru z prawdziwą wanilią i nutka kardamonu Kamis
    25 gr masła/margaryny

    + żółtko z odrobiną mleka do posmarowania
    ziele angielskie Kamis do dekoracji ( można rodzynki, jednak podczas pieczenia lekko się przypalają i są gorzkie, a ziele – wyciągam przed zjedzeniem zająca:))
    kilka płatków migdałowych przeciętych na pół

    Zrobić rozczyn z połowy mleka,drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 15 min). W pozostałym mleku rozpuścić masło (nie gotować!).
    Przesianą mąkę połączyć z cukrem, wlać mleko z masłem i rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto (ok 20 min). Miskę z ciastem owinąć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 4-5 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, następnie ją rozpłaszczyć i wyciąć uszka. Z odkrojonych elementów ciasta robimy małe kuleczki i przyczepiamy na białku jako oczy i nosek. Przecięte płatki migdałowe wbijamy jak ząbki. Odstawiamy jeszcze na 15 min, aby mogły lekko podrosnąć i smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 25 min (proszę jednak pamiętać, że wszystko zależy od piekarnika).
    Najlepiej smakują same lub z masełkiem, jak taka „buchta”, którą robiła moja babcia, robi moja mama i ja:)

    *** Z tym ciastem się naprawdę fajnie pracuje, śmiało można formować inne kształty, np misie, które nasze pociechy mogą pałaszować w zwykły, niekoniecznie świąteczny dzień :)

    Smacznego!

  9. Maamoul – ciasteczka daktylowe

    Składniki na ok 80 sztuk:

    kruche ciasto:

    600 gr mąki pszennej (połowę można zastąpić semoliną)

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    300 gr miękkiego masła/margaryny

    10 łyżeczek cukru pudru (dla amatorów nieco słodszych wypieków radzę zwiększyć tę ilość do 13-15 łyżeczek )

    6 łyżeczek wody z kwiatu pomarańczy

    nadzienie daktylowe:

    350 gr pasty daktylowej

    (jeśli nie mamy gotowej pasty można ją zrobić samemu: wypestkowane daktyle gotujemy na parze aż zmiękną, następnie wyrabiamy palcami aż zrobi się gładka masa)

    pół łyżeczki cynamonu

    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu KAMIS

    3 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
    Uwaga! Daktyle tworzą świetny duet z orzechami włoskimi, dlatego polecam zastąpić 1/3 pasty daktylowej mielonymi orzechami włoskimi – ja robię te ciasteczka w tej wersji.

    dodatkowo:

    cukier puder

    foremka do ciasteczek maamouls LUB zwykła foremka do małych babeczek (efekt ten sam)

    odrobina mąki do „maczania” ciasteczek

    papier do pieczenia (obowiązkowo!) i… trochę wolnego czasu

    Wykonanie:
    Przesianą mąkę połączyć z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane, miękkie masło i dobrze rozetrzeć w rękach – aż znikną masłowe grudki. Pod koniec dodać wodę kwiatową i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować dość gruby wałek, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Pastę (gotową lub zrobioną samemu na parowniku) przez chwilę wyrabiamy aby pod wpływem ciepła dłoni stała się lekko kleista. Dodajemy cynamon, cukier i wodę kwiatową (na tym etapie dodajemy także zmielone orzechy, jeśli ktoś z Was wybrał tę wersję – polecam!). Z tak przygotowanej masy formujemy małe kuleczki (średnicy ok 1 cm).

    Kolejny etap pracy można porównać do lepienia naszych rodzimych knedli. Ciasto dzielimy na kilka kawałków (ja odcinam „kromki” o szerokości 3 cm). Następnie z każdej „kromeczki” odcinam małe kawałki, rozpłaszczam palcami (staram się wówczas formować okrągły placuszek) na środek kładę kuleczkę z masy, zawijam i formuje w dłoniach kulkę. Maczam ciasteczko w mące i wkładam do foremki (próbowałam już wielu sposobów, ale ten sprawdza się najlepiej – ciasteczko samo wyskakuje z foremki i nie trzeba nią mocno uderzać o stół lub deskę – wystarczy o dłoń). Wgniatam palcami do środka tak, aby dobrze dopasować do foremki i odbić wzorek. [Jeśli foremka ma podłużny kształt radzę najpierw uformować kuleczkę, a następnie wałeczek]. Następnie uderzam lekko foremką o dłoń i ciasteczko samo wyskakuje. W przypadku braku specjalnej foremki z powodzeniem możemy użyć zwykłej małej foremki do babeczek. Ciasteczka układamy na papierze na blaszce (ja piekę na kratce z piekarnika bo tam mieszczą mi sie wszystkie i nie muszę piec dwa razy). Czekamy 30 min i wstawiamy do nagrzanego piernika do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 min. Ciasteczka urosną minimalnie. Uważamy, żeby się zbytnio nie przypiekły – wówczas nadzienie będzie gorzkie i twarde. Powinny mieć leciutko złocisty kolor (dość blady). Jeszcze gorące ciasteczka maczamy w cukrze pudrze ( wsypuję puder do miseczki i dociskam ciastko do cukru).

    Ciasteczka nie są drogie, jednak czasochłonne. Są tak pyszne, że nie radzę zmniejszać porcji, bo znikają w tempie błyskawicznym.

    Smacznego!

  10. Wielkanocne koszyczki

    KRUCHE CIASTO:
    250 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu – Kamis

    MASA SEROWA:
    500 g mielonego sera białego
    130 g masła
    2 jajka
    250 g cukru pudru
    3 łyżki budyniu śmietankowego
    0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego

    DEKORACJA:
    30 motylków cukrowych
    75 kolorowych draży
    1 opakowanie paluszków deserowych
    1 opakowanie ryżu preparowanego
    1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej

    Wykonanie

    Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1h.

    Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru pudru i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy do niej kilka kropel aromatu cytrynowego i budyń śmietankowy.

    Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za „rączki”. Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast „rączki” smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 stopni.

    Gotową polewę czekoladową rozpuszczamy wg instrukcji podanej na opakowaniu i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na „pisankach” z draży.
    Paluszki deserowe smarujemy polewą i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy „bazie”. Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.

    Przestudzone babeczki smarujemy po bokach polewą czekoladową i przyklejamy do nich „rączki”, które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.

  11. Wielkanocna Babka Koszyk

    2 czubate szklanki mąki pszennej,
    5 jaj,
    1 1/2 szklanki cukru,
    3/4 szklanki oleju,
    1 szklanka wody,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    kisiel cytrynowy,
    kisiel wiśniowy,
    1-2 łyżki kakao,
    zapach cytrynowy,
    Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
    1. Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając
    dodawać po łyżce oleju
    wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia,oraz cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
    Na końcu dodac ubita pianę z białek i aromat
    Podzielić ciasto na trzy cześci
    pierwsza wymieszac z kisielem
    cytrynowym drugą z wiśniowym
    a trzecią z kakao.
    2. Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy
    25 cm.i wysokości 11 cm wlać najpierw masę kakaową
    na nią cytrynową a na końcu wiśniowa.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu odwrócic babeczkę
    udekorowac lukrem na wierzch poukładałam ozdoby z masy
    które sama zrobiłam
    Zrobć ucho ,obwiązać wstążeczką.I koszyczek gotowy

  12. Zapraszam na wyśmienitego zajączka wielkanocnego.
    Składniki:
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka mąki pszennej
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    1 torebka budyniu waniliowego
    1 szklanka mleka (250 ml)
    14 dkg wiórków kokosowych
    kakao
    1,5 kostki masła (300 g)
    opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Kamis

    dekoracja zajączka:
    3 owocowe żelki, 16 dkg kulek czekoladowych do ozdoby muszki, pół tabliczki gorzkiej czekolady

    Czekoladę rozpuścić, wlać do woreczka i narysować na pergaminie usta, brwi i wąsy-jak wyschną zdjąć ozdoby i na końcu ułożyć na cieście.

    Ciasto:Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę,dodać szklankę cukru pudru, dalej ubijać aż będzie piana szklista, dodać jedną szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz roztrzepane żółtka-całość lekko wymieszać.

    Do tortownicy nasmarowanej tłuszczem wlać ciasto i piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto wyjąć z formy, aby całkowicie przestygło. Ugotować budyń zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Masło utrzeć na puszystą masę.Powoli nie przerywając mieszania dodawać na zmianę po łyżce zimnego budyniu oraz cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Kamis. Ciasto przekroić na dwa placki.Pierwszy pokroić na trzy części w kształcie uszu i muszki zająca.Wszystkie kawałki posmarować grubo kremem waniliowym i posypać wiórkami kokosowymi. Z kawałków ciasta ułożyć mordkę zająca uszy podsypać kakao, ułożyć czekoladowe brwi, wąsy i usta, z owocowych żelek-oczy i nosek. Muszkę udekorować czekoladowymi kuleczkami. Smacznego! :)

  13. Wielkanocny żur w chlebkach

    Biała kiełbasa 300 g
    Jajka 5 sztuk
    Majeranek 5 łyżeczek
    Zakwas 1 opakowanie
    liście bobkowe 10 sztuk
    przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis
    małe chlebki
    woda
    wędzona szynka 200 g
    wędzone żeberka 250 g

    Prawdziwy pyszny żur, swojski, przygotowany na bazie własnego wyrobu
    wędlin. W wodzie gotuję kilka wędzonych żeberek i skrawki wędzonej szynki (mój tata wędzi sam wędliny i do przygotowania żurku używam skórek z prawdziwej szynki, o mocnym
    zapachu wędzonki). Po zagotowaniu dodaję zakwas (w zależności od
    ilości zupy pół butelki lub całą). Zostawiam do zagotowania, dodaję
    przyprawę do żurku i białego barszczu. Pod koniec gotowania wsypuję
    kilka dodatkowych listków bobkowych i majeranku. Białą kiełbasę
    (wcześniej sparzoną) dodaję do zupy pokrojoną w plastry, na sam koniec
    dorzucam też jajka w ćwiartkach. W miarę potrzeby zagęszczam mąką
    rozrobioną w zimnej wodzie, choć jeśli podaję żurek w chlebku to
    staram się by zupa nie była za gęsta, bo zagęści ją rozmaczający się
    chlebek. Specjalne chlebki (na zamówienie w piekarni) należy
    odpowiednio przygotować – odcinam „wieczko” i wydrążam środek. Wlewam
    żurek z jajkami i białą kiełbasę (wędzonek nie podaję w zupie, one
    tylko mają nadać aromat).

  14. Babka czekoladowo malinowa

    -200g mąki pszennej tortowej
    -150g mąki ziemniaczanej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -200g miękkiego masła
    -180g cukru
    -4 jaja
    -50g czekoladowych kropelek
    -młynek przyprawa do dań słodkich Kamis
    -1 op. cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
    -250g malin + kilka do dekoracji
    -cukier puder do posypania
    -1 opakowanie polewy czekoladowej

    1. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

    2. Masło ucieramy mikserem z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Kolejno dodajemy jaja i powoli miksujemy. Następnie powoli wsypujemy partiami mąkę.

    3. Maliny oprószamy 1 łyżką mąki.

    5. Silikonową formę na babę o średnicy około 25cm wykładamy 1/4 ciasta a do pozostałej reszty ciasta dodajemy czekoladowe kropelki oraz maliny. Delikatnie razem mieszamy i przekładamy masę do formy – wyrównujemy wierzch.

    6. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie i pieczemy 55 minut.

    7. Kiedy babka jest już upieczona odstawiamy ją do ostygnięcia. Potem rozsmarowujemy na babce polewę czekoladową, posypujemy z wierzchu przyprawą Kamis, układamy maliny i miejscami dodatkowo posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego:)

    Przepyszna babka idealna na Wielkanoc. Mięciutka w środku i wilgotna z kawałeczkami czekolady i malinami. Babka z delikatną waniliowo-kardamonowo-cytrusowo-korzenną nutą. Bardzo prosta w przygotowaniu, mogą ją zrobić dorośli jak i dzieci:)
    Zapach i smak tej babki jest niesamowicie kuszący dzięki przyprawom Kamis – SZCZERZE POLECAM!

  15. Wielkanocne babeczki

    Składniki:

    Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    200 g cukru
    120 g masła (o temperaturze pokojowej)
    125 ml mleka
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS

    Krem:
    250 ml mleka
    4 łyżki mąki
    200 g masła (o temperaturze pokojowej)
    1 szklanka cukru pudru
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    zielony barwnik spożywczy

    cukrowa masa plastyczna
    barwniki spożywcze
    posypka cukrowa w kształcie kwiatów

    Wykonanie:

    Pracę rozpoczynamy od upieczenia babeczek.

    Masło ucieramy razem z cukrami, na puszystą masę, aby trwało to krócej możemy się wspomóc mikserem. Następnie dodajemy mleko i jajka i dalej ucieramy.

    Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę i proszek.

    Do mokrych składników stopniowo dodajemy składniki suche, mieszamy je dokładnie mikserem bądź trzepaczką.

    Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st.

    Po upieczeniu dokładnie je studzimy.

    W czasie pieczenia możemy zająć się masą cukrową. Jeśli mamy ją już kolorową, po prostu ją wałkujemy na ok. 2 mm grubości i wycinaczkami wycinamy nasze wielkanocne motywy. Jeśli mamy białą masę, dodajemy szczyptę barwnika i dokładnie wyrabiamy.

    Jeśli masa delikatnie się kruszy, wystarczy ją rozgrzać dłońmi i dokładnie wyrobić.

    Następnie przygotujmy nasz krem. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

    Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. Kiedy osiągnie konsystencję gęstego budyniu, zestawiamy z ognia i dokładnie studzimy. Masa musi być zimna.

    Masło podobnie jak przy cieście, ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy aromat, barwnik i powoli, po łyżce dodajemy krem mączny, ciągle miksując.

    Masa musi być całkiem gładka, może to potrwać kilka minut.

    Babeczki dekorujemy tak, aby krem imitował trawę. Figurki podpieramy większą ilością kremu za nią, a kwiatki rozsypujemy tak, aby wydawało się, że zwierzak siedzi na łące.

    Smacznego!

  16. Sernik wspaniały (zawsze udany i zawsze tak samo pyszny!)

    Ciasto:
    1/2 kostki masła lub margaryny
    3 całe jaja
    3 łyżki cukru
    1 1/2 szklanki mąki (w tym 1,5 łyżki ziemniaczanej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i utartą na puch margarynę.
    Z tak powstałej masy odkładamy 2 duże łyżki (będziemy je potrzebować do sera), a resztę wylewamy na blachę wyłożoną papierem.

    Masa Serowa:
    1 1/2 kg sera półtłustego, podwójnie mielonego (może być gotowy z wiadereczka, jednak ja polecam ten bardziej naturalny)
    1 1/4 kostki margaryny lub masła
    8 całych jaj
    1 3/4 szklanki cukru
    opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu KAMIS
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masło ucieramy z cukrami i żółtkami na puch. Dodajemy odłożone wcześniej ciasto, następnie porcjami dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Gdy masa jest już dobrze utarta wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie ucieramy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
    Do masła porcjami dodawać ser i dokładnie ucierać.Dodać mąkę ziemniaczaną i na końcu ubite białka. Tak powstałą masę serową wylewamy na blachę z ciastem. Pieczemy w temp. 170 stopni.
    Gotowy sernik można udekorować polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!

  17. Włoskie ciasto Wielkanocne
    Ciasto:
    300 g mąki
    100 g cukru pudru
    szczypta soli
    1 opakowanie Cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu.
    1 żółtko
    180 g masła
    Nadzienie:
    1 laska wanilii
    1 cytryna
    1 pomarańcza
    3 jajka
    500 g chudego twarogu a najlepiej Ricottty
    100 g cukru pudru
    50 g mąki ziemniaczanej

    Wymieszać składniki na ciasto czyli mąkę, cukier puder, sól, Cukier w prawdziwą wanilią i nutką kardamonu, żółtko i masła. Zagnieść na ciasto. Wstawić na ok pół godziny do lodówki.
    Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ. Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wycisnąć z nich sok. Oddzielić białka od żółtek i ubić pianę z białek trzepaczką lub mikserem.
    Piana powinna być sztywna.
    Nadzienie robimy łącząc twaróg, cukier puder, miąsz wanilii, sok i skórkę z cytrusów, mąkę ziemniaczaną i żółtka połączyć oraz pianą.
    3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy 24-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i uformować rant.Wyłożyć nadzieniem twarogowym. Resztę ciasta rozwałkować na cienki placek i pociąć na plasterki ( na szerokość palca) i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta.
    Piec w piekarniku w temp. 180st przez ok 50 min.

  18. Sakiewki schabowe z żurawiną
    4 kotlety schabowe
    4 plastry wędzonej szynki (duże)
    4 łyżeczki chrzanu
    2 przyprawy „Schab pieczony z żurawiną KAMIS”
    olej
    sól
    pieprz

    Kotlety umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem.Posmarować chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Na kotlety posmarowane chrzanem położyć po plastrze szynki oraz pół zawartości opakowania przyprawy „Schab pieczony z żurawiną KAMIS” ( tylko największe kawałki). Uformować sakiewkę i związać nitką. Drobiny z przyprawy Kamis wymieszać z olejem i posmarować sakiewki. Piec w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem w temp 190-200 st C przez ok pół godziny. Pamiętajmy o odwinięciu nitki po upieczeniu.

  19. WItam
    Należę do kobiet,które przygotowania świąteczne muszą połaczyć z pracą, rodziną i ciekawą świata trzylatką Wszystko to razem sprawia,że nie mam zbyt wiele czasu by przygotowywać wiele wymagających czasu dań i wypieków. Dlatego łącze tradycje z innowacją i obok podstawowych dań jak barszcz biały ze świeconką, sałatką warzywną,pieczonego schabu, babki piaskowej wprowadzam szybkie i efektowne rozwiązania. Zwłaszcza gdy oczekuję gości, serwuje pomarańczowe tiramisu w jaju. Jest bardzo efektowne, lekkie ( po barszczu, schabie, sałatce) lekki deser wspaniale się sprawdza, i choć niektórzy mogliby być przeciwnego zdania, uważam, że nie ma w tym nic złego by zaserwować czasem coś innego niż tradycyjna pascha. Najważniejsze podczas świąt to bycie z rodziną i cieszenie się chwilą, relaksem.
    Oto mój deser, który ratuje mnie w świątecznych opałach:
    „Pomarańczowe tiramisu w jaju na babce piaskowej”
    4 czekoladowe jaja
    400 gr serka mascarpone
    4 żółtka
    150 gr cukru
    cukier z prawdziwą wanilią Kamis – 1 opakowanie
    2 male kawałki babki piaskowej
    150 ml soku ze świeżych pomarańczy
    gorzka czekolada (kawałek do starcia)
    1.Rozgrzać noż nad palnikiem i wyciać delikatnie zygzaka w czekoladowym jaju by przypominało rozbitą skorupke.
    2.Zółtka ubić do białości( najlepiej na parze) wraz z cukrem z wanilią Kamisa, jak i cukrem białym, dodawać stopniowo serek mascarpone.
    3.Na dnie jajek czekoladowych ułożyć kawałki babki piaskowej namoczonej w soku pomarańczowym
    4.Wlać masę serową do wysokości ¾
    5.Odstawić do lodówki na conajmniej godzine.
    6.Tuż przed podaniem ozdobić tartą czekoladą i jesli lubicie skórką z pomarańczy.
    Rezultat: smacznie,efektownie i bajecznie szybko.
    Smacznego!
    Dziękuję za uwagę i Wesołych Swiat życze :)

  20. Wielkanocny murzynek z odrobiną przypraw korzennych.

    Składniki ciasta:

    150 g margaryny
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 torebka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS
    1 szklanka mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek dżemu śliwkowego lub innego kwaśnego (mirabelki, agrest)
    2 łyżeczki zmielonego cynamonu
    5 łyżeczek ciemnego kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ew. można dodać bakalie

    Sposób wykonania:

    Margarynę podgrzać, dodać cukier wymieszany z kakao oraz cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS, dodać mleko. Do wystudzonej ww mieszanki dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika – wymieszać mikserem. Kolejno dodać dżem i wymieszać koniecznie łyżką, a nie mikserem. Na sam koniec, ubić białka oraz oddzielnie ubić żółtka i połączyć razem z masą ale też łyżką, a nie mikserem.

    Piec 45 minut do godziny w temperaturze 160-170°C.

    Uwielbiamy lekko oprószony cukrem pudrem.
    Smacznego ;)

    Anna i Marcin Bliźniakowscy

  21. Dodaję jeszcze raz bo wyżej jest pomyłka. Przepraszam

    “Baba z jajami”

    Składniki:
    Ciasto kolorowe:
    1 jajko
    1/6 szkl mąki pszennej
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    1/6 szkl cukru
    barwniki spożywcze
    Ciasto pomarańczowe:
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Kamis
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    polewa czekoladowa

    Biało oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy delikatnie z przesianymi mąkami. Ciasto rozkładamy do 5 salaterek i każde barwimy na inny kolor. Wlewamy po kolei do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na plastry z których wykrawamy jajka.

    Przygotowujemy drugie ciasto. Białka ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mieszamy delikatnie z przesianymi mąkami i cukrem. Wlewamy 1/3 ciasta do formy i układamy przygotowane jajeczka z ciasta. Zalewamy pozostałym ciastem.

    Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

  22. Szybka i smaczna…

    ♥Majonezowa babka♥

    Składniki:
    6 jajek
    1 ½ szklanki cukru
    1 szklanka kartoflanki
    ½ szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku
    200 g majonezu
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (Kamis)

    Przygotowanie:
    Jajka ubijamy z cukrem w kryształkach i z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (Kamis) a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu majonez i pieczemy około 50 min w 200 stopniach. Uwaga! Każdy piekarnik jest inny! Pieczemy do suchego patyczka!

    Smacznego!
    Z miłości do pyszności i …

  23. Składniki:

    125 g masła
    80 g cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS
    1 jajo
    250 g mąki tortowej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka starta z połowy sparzonej pomarańczy
    szczypta soli

    200 g twarogu na sernik
    50 g wiórków kokosowych
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    ewentualnie barwnik spożywczy (żółty)
    kolorowy lukier do zdobienia

    Przygotowanie:

    Miękkie masło miksujemy z cukrem, cukrem KAMIS, solą i skórką z pomarańczy na puszystą masę, a później dodajemy jajo i ubijamy jeszcze chwilę. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez około 30 minut.

    Ser mieszamy z cukrem i wiórkami kokosowymi. Jeśli chcemy, dodajemy barwnika spożywczego (w zależności od tego, jakie wielkanocne zwierzaki chcemy uzyskać – na baranki wystarczy biała masa, na kurczaki – żółta itd.). Ciasto wałkujemy na grubość około 3-5 mm. Wycinamy dowolne wielkanocne kształty.

    Nakładamy na nie kokosowo-serowe futerko/pierze, a następnie ciacha układamy na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około kwadrans. :) No i zdobimy dowolnie. :) Takie stworki wielkanocne naprawdę mają jaja i zrobią furrorę wśród spragnionych łakoci domowników. :D

    Pozdrawiam smakowicie! :)

    Anula Wawrzyniak

    anulawawrzyniak@gmail.com
    (z tego maila wysyłam zdjęcie i raz jeszcze przepis)

  24. Wegański Piernikowy Zając Wielkanocny

    składniki:

    ciasto:
    2 duże banany
    1/2 szklanki oleju
    2/3 szklanki mleka roślinnego
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 op. cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
    1 op. przyprawy do piernika Kamis
    1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki ciemnego kakao
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    wiórki kokosowe do dekoracji

    kruszonka:
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru trzcinowego

    polewa:
    2 łyżki margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki wody

    przygotowanie:

    1. Banany obieramy, dzielimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je widelcem na papkę.

    2. Do rozgniecionych bananów dodajemy mleko oraz olej – porządnie mieszamy widelcem do połączenia się składników.

    3. W drugiej misce łączymy razem kolejno: cukier, cukier Kamisa, przyprawę do piernika, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy je ze sobą.

    4. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie wszystko razem mieszamy łyżką na gładką, jednolitą masę.

    5. Gotową masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.

    6. Kruszonkę wyrabiamy palcami i posypujemy nią z wierzchu piernik.

    7. Piekarnik nastawiamy na 180st, wkładamy piernik i pieczemy go przez 40 min.

    8. Kiedy piernik nam się piecze, przygotowujemy dla niego polewę: masło rozpuszczamy w małym rondelku na małym gazie, potem dodajemy cukier, dodajemy masło oraz wodę. Mieszamy wszystko razem aż do momentu połączenia się składników. Zestawiamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.

    9. Gdy piernik nam się już upiekł i lekko ostygł – polewamy go polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    10. Kiedy piernik ostygł całkowicie, odkrajamy z niego kawałek, odkrajamy wierzch kruszonki, odcinamy brzegi kawałka na uszy, a z reszty formujemy kulę z której wyjdą nam 2 małe kulki na oczy i jedna większa na ogon.
    Obtaczamy w wiórkach kokosowych i mocujemy do piernika za pomocą wykałaczek.

    Polecam i życzę smacznego :)

  25. Fałszywe jajka na miękko, które w tym roku podbiły serca mojej rodziny. Zwłaszcza przy okazji połączenia świąt wielkanocnych i Prima Aprilis :)

    Przygotowania warto zacząć od końca czyli od skorupkowych miseczek. Wymaga to trochę delikatności, ale bardzo łatwo można nabrać wprawy. Wiadomo, że w trakcie świątecznych przygotowań zużywamy masę jajek, dlatego zbieranie skorupek możemy zacząć znacznie wcześniej. Wystarczy delikatnie przebić czubek jajka nożem, a następnie „odskubać” jego część tak by można było swobodnie wylać całą zawartość jajka. Kiedy je opróżnimy możemy spokojnie dokonać kilku kosmetycznych poprawek tak by włożenie łyżeczki do skorupki nie stanowiło problemu. Następnie jajka zalewamy wrzątkiem, dolewamy kieliszek octu i gotujemy przez ok 5-10 minut. Po wszystkim bardzo ostrożnie możemy usunąć z wnętrza jajek ewentualne błonki lub pozostałości białek.

    Podstawą mojego deseru jest cytrynowy mus z białej czekolady. Do którego potrzebujemy 225 g białej czekolady, którą rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. W innej misce, ale nad tym samym garnkiem ucieramy z 50 g cukru pudru 3 duże żółtka. Biada tym, którzy nie mają cierpliwości lub miksera, bo żółtka musimy ucierać tak długo aż otrzymamy białą masę – zabaione. Pod koniec ucierania dodałam do niej otartą skórkę z 1 niewielkiej cytryny oraz opakowanie Cukru waniliowego Kamis z prawdziwą wanilią, a następnie odstawiłam do ostygnięcia na ok. 15 minut. Następnie łączymy zabaione z czekoladą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Uważajmy jednak by masa nie stwardniała i mieszajmy ją od czasu do czasu. Ostatnim krokiem jest dodanie do masy 500 ml ubitej śmietany kremówki. Należy to robić delikatnie i stopniowo, tak by nie stracić powietrze w niej zawartego.

    Teraz czas zająć się „żółtkiem”. Ja zdecydowałam się na brzoskwinie. Dwie pokroiłam w niewielką kostkę, delikatnie przesmażyłam na maśle i podłam 100 ml białego wina. Następnie wszystko podpaliłam i poczekałam aż alkohol się wypali. Całość należy zredukować tak długo by wytworzył się gesty syrop.

    Na dno każdej ze skorupek wykładamy kilka łyżeczek brzoskwiń, a następnie wypełniamy je musem i wstawiamy do lodówki by stężał. Pozostałe brzoskwinie miksujemy na pure i tuż przed podaniem dekorujemy nim nasze jajka tak by przypominały klasyczne jajka na miękko.

    Smacznego! :)

  26. Z serca proponuję: Z jabłkami murzynek!
    Po nim mam zawsze wesolutką minę!
    Jest słodki, lecz ta słodycz na szczęście jest z umiarem,
    Bo wszak w jego wnętrzu jabłuszek chowam parę!
    Puszysty, mięciutki i nie suchy, a nawilżony!
    Na stół Świąteczny po prostu wymarzony… :).

    Składniki:

    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier KAMIS z wanilią i kardamonem
    ½ szklanki oleju
    3 łyżki kakao
    6 jabłek
    4 jajka

    Wykonanie:

    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wsypać cukier i cukier KAMIS waniliowy z kardamonem. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać do jabłek resztę składników, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, do piekarnika i gotowe!

    Przepis łatwy, placuszek nie drogi – idealny dla oszczędnych pań domu i wprost stworzony dla mam, gdyż nie ma potrzeby używania miksera, więc można go wykonać, gdy maluszki smacznie śpią! ;)

    Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że gdy ktoś spróbował tego placuszka to zawsze prosił o przepis! A ponieważ wykonanie go jest tak proste to może go zrobić każdy! Nawet laik zaczynający dopiero swoją przygodę z pieczeniem (a podstawową jego zaletą jest to, że on zawsze się udaje!).
    U nas w domu uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci! Dlatego zawsze gości na naszym Świątecznym stole, ale również na urodzinowym, na niedzielnym czy też ups na tym codziennym :).

    Murzynek z jabłkami- ten smak wyjątkowy każdy zapamięta!
    Więc gości u nas, co dzień i na Święta!
    KAMIS cukier waniliowy i szczypta kardamonu
    Sprawiają, że szaleję! (nie mówcie nikomu!)
    I zawsze być musi placuszka dokładka,
    bo nawet dla wymagających to nie lada gratka!
    CO NA OBIAD? Co na deser? Już mnie nie pytają,
    na wyjęcie z piekarnika cierpliwie czekają! :)

    Mam szczerą nadzieję, że kogoś jeszcze mój przepis uszczęśliwi, a może wybawi z opresji, gdy np. teściowa zapowie się w ostatniej chwili? :) Mojego murzynka wykonuje się szybciutko, a jego apetyczny, świąteczny zapach długo unosi się po domu…
    A jeśli podzielenie się moją osobistą, kuchenną tajemnicą sprawiłoby, że spełni się nasze marzenie o zdrowszym gotowaniu na parze dla naszych maluchów to już w ogóle byłaby pełnia szczęścia :).

    Pozdrawiamy ciepło :)
    Mama Renata z Nikolcią i Bartoszkiem

  27. Kolorowa Babka

    Składniki:
    200g margaryny
    1x szkl. cukru
    1x opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS
    6x jaj
    1x szkl. mąki
    1xszkl. Maki ziemniaczanej
    2xłyzeczki proszku do pieczenia
    1xkisiel cytrynowy
    1x kisiel wiśniowy
    1xłyzeczka kakao
    2xłyzeczki maku

    Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS. Następie dodaj jajka ,mąkę ,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Utrzyj wszystko na gładka masę .

    Ciasto podziel na cztery części:
    -jedną część wymieszaj z kiślem cytrynowym
    -drugą z kiślem wiśniowym
    -trzecią z makiem
    -czwartą z kakao

    Ciasto układaj na przemian do foremki. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
    Na koniec udekoruj lukrem lub polewą czekoladową

  28. Barszcz biały u mnie jada się dość często więc na Wielkanoc postanowiłam go troszkę zmodyfikować. Tradycja jest dobra ale raz na jakiś czas można spróbować nowości. Przepis kiedyś dostałam i leżał zapomniany przez długi czas.

    Barszcz biały tajski

    mała papryczka tajska chilli
    szczypta imbiru
    szczypta białego pieprzu
    3 łyżki śmietany
    4 jajka
    kawałek boczku surowego
    biała kiełbasa
    Przyprawy do żurku i barszczu białego KAMIS
    szklanka zakwasu na barszcz biały
    litr bulionu warzywnego
    2 łodygi trawy cytrynowej
    liść laurowy
    2 ząbki czosnku
    listki kolendry

    Zagotować bulion, dodać pokrojoną drobno trawę cytrynową, drobno posiekaną papryczkę i liść laurowy. Gotować 10 minut. Wlać zakwas, wymieszać. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Gotować razem ok 5 minut, doprawić białym pieprzem i imbirem.Pod koniec gotowania dorzucić białą kiełbasę. W międzyczasie ugotować na twardo jajka, a boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć na skwarki. Zupę zdjąć z ognia, zabielić śmietaną. Na dno talerza da po krojone jajko, skwarki boczku, wlać zupę, posypać posiekaną kolendrą.

  29. 1/2 kg maku
    1/2 litra mleka 3,2%
    1 kostka (250 g) masła
    1 szklanka (200 g) cukru
    2 łyżeczki przyprawy KAMIS cukier z nutą wanilii i kardamonem
    10 jajek
    około 250 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie, pół łyżeczki cukru z wanilia i kardamonem)
    1 łyżeczka olejku migdałowego
    1 kg mąki
    16 g cukru waniliowego
    1 duża kostka (100 g) drożdży
    2 łyżki cukru
    1,5 szklanki (350 ml) mleka 3,2%

  30. Schab z żurawiną Eli

    1.5 kg schabu bez kości
    2 opakowania przyprawy schab pieczony z żurawiną Kamis
    6 łyżek oleju
    15 dkg żurawiny suszonej
    10 dkg rodzynek
    10 dkg migdałów
    1 woreczek do pieczenia w piekarniku

    Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Przyprawy do schabu wymieszać z olejem.Powstałą marynatą posmarować schab ze wszystkich stron i włożyć do lodówki na 24 godziny.Migdały zalać wrzątkiem i parzyć 5 minut.Odlać wrzątek i zalać migdały zimną wodą na 5 minut.Odlać wodę i obrać migdały ze skórki.Obrane migdały posiekać.Wymieszać żurawinę,rodzynki i migdały.Schab wyjąć z lodówki i cienkim,długim nożem naciąć wzdłuż przez środek.W nacięcie włożyć bakalie.Schab włożyć razem z marynatą do woreczka.Woreczek spiąć klipsem i piec schab około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (z termoobiegiem,bez 190 stopni).Upieczony schab zostawić w woreczku do ostygnięcia.Zimny schab pokroić w plastry i podawać.Smacznego!

  31. Amerykańskie ciasto bakaliowe z jabłkami – przepis:

    Składniki:

    – 2 szklanki mąki

    – 1 szklanka cukru

    – ¾ szklanki oleju

    – 4 jajka kurze (od szczęśliwych kurek)

    – 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Kamis

    – 1 łyżeczka cynamonu Kamis

    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    – 100g orzechów włoskich

    – 3 łyżki suszonej żurawiny

    – 3 łyżki rodzynek

    – 4 jabłka

    Przygotowanie:

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stale miksując wlewamy olej. Mąkę przesiewamy wraz z sodą , proszkiem do pieczenia i cynamonem i porcjami dodajemy do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszamy łyżką aby wszystkie składniki się połączyły. Jabłka myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę. Orzechy włoskie siekamy na drobniejsze kawałki. Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka, orzechy, rodzynki oraz suszoną żurawinę i całość dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

    Smacznego!

    Pozdrawiam serdecznie!

    Renata D. – sheyla888@op.pl

  32. Ja proponuję natomiast Ciasteczka pomarańczowo – kardamonowe dekorowane lukrem królewskim.
    Składniki:
    CIASTO
    250g masłą
    750g mąki
    1 szklanka śmietany
    1 cukier Kamis z prawdziwą wanilią
    200g cukru
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    ok. 1 łyżeczka świeżo zmielonej przyprawy do dań słodkich Kamisa z linii Specialite
    LUKIER
    ok. 2/3 szklanki cukru pudru
    2 białka
    barwniki spożywcze do kolorowania
    Sposób przygotowania:
    Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko ze sobą na gładką masę. Wałkować na cienki placek podsypując mąką. Wycinać ciasteczka o grubości około 0,5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 17 minut (do czasu, aż się lekko zezłocą. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli cukier puder. Ubijać razem, aż masa będzie idealnie biała i szklista. Podzielić na mniejsze porcje, zafarbować różnymi kolorami. Przełożyć do czystych strzykawek i używać do dekoracji ostudzonych ciasteczek. Wzory tworzymy na wierzchu nakładając lukier na ciastka np w kolorowe pasy. Potem bierzemy czystą wykałaczkę i przeciągając nią po nałożonych lukrach jak pisakiem w różne strony tworzyy esy floresy. Udekorowane ciasteczka suszymy na kratce. :-)

  33. · Babeczki Wielkanocne – muffinki typowo na śniadanie wielkanocne!
    ·
    ·
    · 2 jajka
    · 1 szklanka mąki
    · 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    · 2 szkl otrąb owsianych ( można też dodać w części otręby pszenne)
    · 1 szkl mleka
    · 6 łyżek oleju
    · 100 g. rodzynek
    · 50 g. wiórek kokosowych
    · 1/2 szkl drobnego cukru
    · 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS

    Rodzynki namoczyć i odcedzić. Oprószyć mąką .
    W pierwszej misce : Jajka dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym . Dodać mleko i olej.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać płatki, wiórki kokosowe. Wlać do tej miski zawartość pierwszej miski. Lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać.
    Na przygotowaną wysmarowaną formę ( ja mam prostokątną blaszaną formę na 24 nieduże muffinki) nakłądamy ciasto – równo z formą .
    Piekę 15 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni ( dwie grzałki i termoobieg ) , ale warto za pierwszym razem wypróbować swój czas pieczenia mufinek.

  34. Babka Marcysi jogurtowo-cytrynowa

    Składniki: Ciasto
    – 200 g miękkiego masła
    – skórka otarta z 1 cytryn
    – 2 op. cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS
    – 3 jajka
    – 20 g wiórków kokosowych
    – 20 g zmielonych migdałów
    – 2 łyżki soku z cytryny
    – 300 g mąki pszennej
    – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    – pół łyżeczki sody oczyszczonej
    – 150 g jogurtu naturalnego
    Sposób przygotowania: Masło ubić mikserem na delikatny puch. Dodać cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS i zmiksować na gładką masę. Po kolei wbijać jajka, dokładnie miksując masę po każdym wbiciu. Po zmiksowaniu wszystkich jajek dodać wiórki kokosowe, migdały, sok z cytryny, zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera-to działka mojej córki (oczywiście pod moim okiem:) )
    Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki, wyrównać.
    Formę włożyć do nagrzanego wcześniej na 180°C piekarnika. Piec około 40 minut. Przez pierwsze 15 minut pieczenia można nastawić piekarnik na 160°C. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Formę wyjąć z piekarnika, ciasto przestudzić, wyjąć z formy.

    Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s