Łopatka naszpikowana czosnkiem

łopatka naszpikowana czosnkiem

Weekendowe mięsko jak zawsze całe w swojej okazałości:)

– około 950 łopatki wieprzowej w całości
– 1-2 łyżki suszonego majeranku
– 3 listki laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 ząbki czosnku

Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, obsypałam majerankiem dodałam listki laurowe i ziele angielskie. Ząbki czosnku pokroiłam na 8 części wzdłuż długości, wzięłam wąski nóż do filetowania i nakłówałąm mięso lekko rozychaląc i wciskałam kawałki czosnku. Nie soliłam. Przykryłam górną częścią naczynia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 195 stopni. Piekłam 1h. Wyciągnęłam mięso pokroiłam w plastry, widząc różowe osocze włożyłam naczynie bez pokrywy jeszcze na 10 min do piekarnika. Posoliłam przed podaniem. Mięso wyszło soczyste. Polecam dodać do niego sos.

Smacznego.

1 Comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s