Łopatka naszpikowana czosnkiem

łopatka naszpikowana czosnkiem

Weekendowe mięsko jak zawsze całe w swojej okazałości:)

– około 950 łopatki wieprzowej w całości
– 1-2 łyżki suszonego majeranku
– 3 listki laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 ząbki czosnku

Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, obsypałam majerankiem dodałam listki laurowe i ziele angielskie. Ząbki czosnku pokroiłam na 8 części wzdłuż długości, wzięłam wąski nóż do filetowania i nakłówałąm mięso lekko rozychaląc i wciskałam kawałki czosnku. Nie soliłam. Przykryłam górną częścią naczynia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 195 stopni. Piekłam 1h. Wyciągnęłam mięso pokroiłam w plastry, widząc różowe osocze włożyłam naczynie bez pokrywy jeszcze na 10 min do piekarnika. Posoliłam przed podaniem. Mięso wyszło soczyste. Polecam dodać do niego sos.

Smacznego.

One thought on “Łopatka naszpikowana czosnkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s