Konkurs – Wiosna na piątkę

Chciałabym was zaprosić na lekki i przyjemny konkurs w którym liczę na waszą smaczną kreatywność.

sznycle z indyka w sosie

Chcę również przedstawić wam koleżankę z opolskiej blogosfery która pomoże mi wybrać finalistów konkursu: Ania prowadzi bloga ZabiaganaAnia w którym opisuje z pasją swoje sukcesy oraz zmagania dotyczące biegania.

„Odpowiednio zbilansowana dieta działa cuda. Tak naprawdę to, co jemy, ma aż w 70% wpływ na to, jak się czujemy i jak wyglądamy. Przed nami czas bogaty w świeżutkie warzywa i owoce, które urozmaicą nasze menu. Jedzmy ich więcej! Nie bójmy się witamin Zachowajmy przy tym jednak pewne zasady. więcej

Zadanie

Skomponuj 5 posiłków na cały dzień, każdy może dodać jedną odpowiedź.

Nagroda

I miejsce patelnia z powłoką nieprzywierającą 28cm Gorenje
II miejsce patelnia z powłoką nieprzywierającą 24cm Gorenje

Zastosowanie
Do płyt elektrycznych
Do płyt gazowych
Do płyt ceramicznych
Do płyt indukcyjnych
Właściwości
Równomierne rozprowadzenie ciepła
Powłoka nieprzywierająca XYLAN
Łatwa do czyszczenia
Można myć w zmywarce

Patelnia aluminiowa PAT 28    Patelnia aluminiowa PAT 24

Dziękuję firmie Gorenje za pomoc w tworzeniu konkursu.

Regulamin konkursu “Konkurs na wiosenny obiad ”
1. Konkurs organizuje autorka bloga conaobiad.wordpress.com
2. Zadanie konkursowe polega na podaniu przykładowych 5 posiłków do skonsumowania w jeden dzień.
3. Każdy uczestnik może dodać maksymalnie 1 zestaw.
4. Spośród nadesłanych prac Organizator wybierze 2 laureatów :I miejsce patelnia z powłoką nieprzywierającą 28cm Gorenje, II miejsce patelnia z powłoką nieprzywierającą 24cm Gorenje
5. Okres trwania konkursu od 6-go do 20-go marca 2013r.
6. Lista laureatów zostanie podana do 10 dni po zakończeniu konkursu, stronie conaobiad.wordpress.com
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom w terminie 30 dni od ogłoszenia wyników konkursu.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
9. Nagrody będą wysyłane w granicach Rzeczpospolitej Polskiej
10. W konkursie nie mogą brać udziału osoby ze mną spokrewnione ani bliscy znajomi.
11. Dane osobowe przekazane Organizatorowi przez uczestników konkursu będą przez niego przetwarzane
wyłącznie w celu i zakresie niezbędnym dla realizacji konkursu tj. wyłonienia laureatów oraz doręczenia nagród. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak ich niepodanie uniemożliwia otrzymanie nagrody. Każdy uczestnik konkursu posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz do ich poprawiania. Dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z przepisami
ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (j.t. Dz.U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.)

Gorenje

27 thoughts on “Konkurs – Wiosna na piątkę

  1. Śniadanie- kanapki z chlebka żytniego razowego z wędliną, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem
    Drugie śniadanie- jogurt z owocami (borkówki, maliny) i garścią otrębów
    Obiad- ryż paraboliczny, gotowane brokuły i pierś z kurczaka
    Podwieczorek- pierogi z twarogiem, z mąki pełnoziarnistej
    Kolacja- serek biały z rzodkiewką i szczypiorkiem
    nie zapominajmy oczywiście o nawadnianiu organizmu sokami ze świeżych pomarańczy lub jeżeli posiadamy sokowirówkę możemy skomponować sok, jaki tylko nam się wymarzy ;)

  2. Śniadanie – Jajecznica na maśle, z cebulką, ze szczypiorkiem, z kiełkami, pomidorami, papryką, na szynce.
    Drugie śniadanie – jogurt naturalny z otrębami orkiszowymi
    Obiad – warzywa gotowane na parze z kaszką kuskus
    Podwieczorek – szejk bananowo orzechowy
    Kolacja owoce cytrusowe nie dość że dobrze smakują to do tego odchudzają :D

  3. Śniadanie- Tosty z serkiem topionym posypane szczypiorkiem .
    Drugie śniadanie- Zmiksowane kiwi na to zmiksowany banan i na górę różowy grej fut-ożywcze i energetyczne .
    Obiad- kasza gryczana gulasz z indyka i sałatka wiosenna pomidorki koktajlowe z sałatą lodową.
    Podwieczorek- naleśniki z konfiturą różaną.
    Kolacja- bułeczka z otrębami z rzodkiewką i sałatą .

  4. Sniadanie – Kanapka z ciemnego pieczywa z jajeczna pasta z lososia i koperku.
    Drugie sniadanie – garsc suszonych owocow (ananasy, morele i daktyle) i jogurt naturalny
    Obiad – Losos pieczony w sosie sojowym i sezamie do tego puree z brokula, marchewki i kalafiora.
    Podwieczorek – Sorbet z truskawek i malin.
    Kolacja – salatka z rukoli, pomidorkow winnych, sosu balsamico i garsc parmezanu..

  5. śniadanie – domowa granola z mlekiem lub jogurtem + sok ze świeżych owoców
    drugie śniadanie – kanapka posmarowana zielonym pesto, z wędliną, serem i pomidorem (czyli coś na wynos)
    obiad – makaron z semoliny ze szpinakowym sosem (szpinak, czosnek, sól, pieprz, mascarpone, posiekane orzechy włoskie)
    podwieczorek – koktajl owocowy
    kolacja – serek wiejski z garścią bakalii, sałatka z pomidorków (pomidory, cebula, pieprz i sól, opcjonalnie trochę jogurtu naturalnego)

  6. Ponieważ jestem zwolenniczką zdrowego i zarazem smacznego jedzenia, zadanie wydaje mi się świetne! Sama jadam 5 posiłków dziennie. Moja propozycja:
    ŚNIADANIE:
    Owsianka na 2% mleku z wmieszanymi siekanymi orzechami laskowymi i łyżką kakao, wszystko polane miodem (smakuje troszkę jak Nutella, a ile wartości odżywczych!)
    2 ŚNIADANIE:
    smoothie z kawałka dojrzałego awokado, połówki mrożonego banana i garści świeżych liści szpinaku (szpinaku nie czuć, a przemycamy do jadłospisu świeżą zieleninę, która smakuje świetnie)
    OBIAD:
    Duszony ”gulasz” z mini klopsikami z mięsa mielonego indyczego gotowany z kawałkami papryki czerwonej i żółtej, kukurydzą i gęstym sosem pomidorowym podawany z białym lub brązowym ryżem (mięso z indyka jest chudsze niż tradycyjne mielone, a dzięki gotowaniu do potrawy nie dodajemy więcej tłuszczu)
    PODWIECZOREK:
    Szybka sałatka: rukola, plaster mozarelli, słonecznik prażony i pomidorki polane dressingiem z oliwy, musztardy i soku z cytryny
    KOLACJA:
    Kromka pełnoziarnistego chleba z twarogiem i dowolnymi warzywami, 1 jajko w koszulce lub na miękko

    :)

  7. I ŚNIADANIE: Chrupkie pieczywo żytnie z twarożkiem, masłem orzechowym i owocami (1 kromka to 100kcal)

    składniki: chrupkie pieczywo żytnie, lekki twarożek homogenizowany, masło orzechowe, pomarańcza, banan, cynamon

    Przygotowanie: Zmieszać masło orzechowe z twarożkiem domowym w proporcji 1:3, jak ktoś ma ochotę to może dodać nieco stewii lub słodzik. Powstałą masą smarujemy pieczywko, kroimy owoce i posypujemy cynamonem:)

    ————————————————————————————-

    II ŚNIADANIE: Bułka pełnoziarnista z chudą wędliną, twarogiem, warzywami i odrobiną orzechów włoskich

    składniki: 1 razowa bułka pełnoziarnista, 3 plasterki chudej szynki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/2 pomidora, 75g chudego twarogu, 2 łyżki orzechów włoskich, 1/3 ogórka zielonego, 2 plasterki młodej cebuli, 2 listki sałaty zielonej, sól morska, pieprz

    przygotowanie: Bułkę kroimy na połowę, polewamy oliwą, a następnie układamy na niej sałatę, plasterki wędliny, cebulę, pokrojonego pomidora i ogórka. Dodajemy twaróg pokrojony w paski i posypujemy posiekanymi orzechami. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Można bułeczkę wzbogacić o swoje ulubione warzywa:)

    ————————————————————————————-

    OBIAD: Dorsz w panierce jajeczno serowej

    składniki: 100g dorsza, 1 całe jajo, 1 białko, 2 łyżki tartego parmezanu, 100g mieszanki warzywnej, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka lekkiego jogurtu greckiego, bazylia, oregano, pieprz, sól, sok z połowy limonki.

    przygotowanie: Rybę pokroić w dużą kostkę, skropić sokiem z limonki. Jajko i białko wymieszać z przyprawami oraz tartym parmezanem. Do naczynia żaroodpornego włożyć rybę, mieszankę warzywną i zalać wcześniej przegotowanym jajem. Piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wymieszać musztardę z jogurtem – używać jako sosu:)

    ————————————————————————————-

    PODWIECZOREK: Mrożony jogurt z odrobiną owoców i migdałów

    składniki: filiżanka lekkiego jogurtu greckiego, 2 łyżeczki suszonej żurawiny, 2 łyżeczki płatków migdałowych, aromat waniliowy, 4 tabletki stewii

    przygotowanie: Stewię rozgnieść, połączyć z jogurtem, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz połową migdałów i żurawiny. Umieścić w zamrażarce na 30 minut. Następnie dokładnie przemielić w blenderze (dzięki temu niewielkie grudki lodu nie będą wyczuwalne), odstawić na 10 minut do lodówki. Posypać pozostałą częścią żurawiny i płatków migdałowych:)

    ————————————————————————————-

    KOLACJA: Twarożek z otrębami i warzywami

    składniki: 200g chudego twarogu, 2 łyżki otrębów, 1 pomidor, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka pestek słonecznika, szczypiorek, pieprz, sól

    przygotowanie: Twarożek mieszamy z jogurtem, dodajemy przyprawy i posiekane warzywa. Dodajemy otręby, słonecznik i odstawiamy na 20 minut do lodówki:)

  8. ŚNIADANIE: Graham z twarożkiem i szklanka soku pomarańczowego.

    Składniki: 2 kromki chlebka graham, 150 g chudego twarożku, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 rzodkiewka pokrojona na małe kawałeczki, sól i pieprz do smaku oraz 1 łyżka śmietany.

    Przygotowanie: Chlebek rozkładamy na talerzyku (możemy posmarować go delikatnie masełkiem). Siekamy szczypiorek i rzodkiewkę. W oddzielnej miseczce ugniatamy twarożek, dodajemy szczypior i rzodkiewkę, sól, pieprz i śmietanę. Mieszamy. Kładziemy na kanapkę bądź na talerzyk w zależności jak lubimy jeść twarożek i dekorujemy kawałkiem szczypiorku i plasterkiem rzodkiewki.

    II ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z dodatkiem świeżych borówek, malin i porzeczek. Kawa Inka.

    Składniki:50 g płatków owsianych- nie błyskawicznych!, 100 ml leka i 100 ml wody, szczypta soli, odrobina borówek- malin- porzeczek.

    Przygotowanie: Płatki zalewamy wodą i zostawiamy na chwilę. Następne gotujemy na na małym ogniu z dodatkiem odrobiny soli do momentu wchłonięcia wody ciągle mieszając. Potem zalewamy je mlekiem i mieszamy do momentu kiedy zgęstnieją. Płatki przekładamy do miseczki, wierzch posypujemy mieszanką owoców i suchymi płatkami dla dekoracji.

    OBIAD: Ryż podany z indykiem z dodatkiem żurawiny i surówką z czerwonej kapusty. Szklanka wody niegazowanej z cytryną.

    Składniki: pół szklanki sypkiego ryżu, 100 g piersi z indyka, świeży czosnek- 1 żabek i świeża pietruszka, odrobina oliwy z oliwek, 150 g czerwonej kapusty, 1/2 jabłka i małej cebulki, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz.

    Przygotowanie: Ryż płukamy w wodzie, następnie gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy pierś z indyka którą obtaczamy w mieszance z czosnku, posiekanej pietruszki, soli, pieprzu i oliwy i smażymy na małym ogniu.Wcześniej warto przygotować surówkę, poszatkować kapustę, jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn, cebulę pokroić w drobną kosteczkę- wymieszać. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz oraz oliwę i wymieszać. Gotowy ryż układamy na talerzu (dla lepszego efektu można nałożyć go łyżką do lodów :) ) wierzch ozdabiamy pietruszką. Obok kładziemy zezłoconego indyka którego delikatnie oblewamy żurawiną najlepiej taką z domowej spiżarni jeśli nie może być kupna w słoiczku. Układamy surówkę i obiad gotowy!

    PODWIECZOREK: Koktajl truskawkowy.

    Składniki: duża szklanka oszypułkowanych truskawek (bądź mrożonych), 1 kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru.

    Przygotowanie: blendujemy nasze truskawki, dodajemy jogurt i ponownie blendujemy wszystkie składniki.Przelewamy do szklanki. Ozdabiamy świeżą truskawką i dodajemy kolorową słomkę.

    KOLACJA: Brokuły z fetą i migdałami i kubek zielonej herbaty.

    Składniki: 1 główka brokuły, 3 -4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, sól, kilka kropli octu balsamicznego, pół łyżeczki musztardy, odrobina miodu , 2 ząbki czosnku, płatki migdałowe, pół opakowania sera feta light.

    Przygotowanie: gotujemy brokuły, najlepiej na parze bądź w lekko osolonej wodzie. Łączymy oliwę, ocet, miód, sól, pieprz, musztardę i czosnek. Na suchej patelni prażymy migdały. Na talerzu układamy gotowe brokuły, na nie kładziemy pokrojoną w kostkę fetę i polewamy przygotowanym sosem. Całość posypujemy prażonymi migdałami.

    SMACZNEGO :-)

  9. SNIADANIE

    Frittata z czerwona i zolta papryka, pomidorami, cebulka o porem (por i cebulka wczesniej lekko podduszone). Podana ze swieza rzezucha i roszponka

    Kromka chleba orkiszowego lub zytniego (wlasny wypiek)

    Swiezo wycisniskany sok z ogorka, selera naciowego, jablka i malutkiego plasterka imbiru

    II SNIADANIE

    Beleczka pelnoziarnista (wlasny wypiek) z salata maslowa lub rzymska, plasterkiem wedliny drobiowej, pomidorem, rzodkiewka i szczypiorkiem

    OBIAD

    Losos na parze podany na swiezych lisciach szpinaku z odrobina sosu jogurtowo-czosnkowego

    Domowe frytki z selera pieczone w piekarniku

    Surowka z czerwonych buraczkow

    Swiezo wyciskany sok z pomaranczy

    PODWIECZOREK

    Salatka owocowa z 1 kiwi, kilku winogron, kilku malin, ½ mango i ½ banana polana musem ze zmiksowanych truskawek

    KOLACJA

    Pelnoziarnisty wrap wypelniony paskami pieczonej w piekarniku piersi z kurczaka i salatka grecka (pomidor, ogorek, papryka, oliwki, feta, odrobina oleju lnianego)

    Swiezo wyciskany sok z marchewki, jablka, gruszki

  10. I owsianka na naturalnym mleku sojowym gotowana z kakao i podana z migdałami w miodzie i mandarynką + kawa parzona
    II świezy sok jabłkowy, 2 małe croissanty – ze szpinakiem / z grzybami

    III makaron muszle nadziewane sosem a’la bolognese (z samej wołowiny) zapiekany z sosem pomidorowym pod parmezanem
    ricore z mlekiem

    IV 2 garści migdałów, herbata zurawinowa

    V grzanki z razowca z pesto, pstrągiem, ziołami i rukolą / mozzarellą, pesto i pomidorem

    do picia ponadto: woda, herbata, pokrzywa x2

  11. Śniadanie:
    kromka chleba pumpernnikiel, delikatnie posmarowana margaryną flora light, sałatka z warzyw: ogórek świeży, rzodkiewki, szczypiorek, 1/4 papryczki chili,pomidorki koktajlowe, rzeżucha, łyżeczka jogurtu naturalnego, łyżka posiekanej pietruszki zamiast soli.
    filiżanka zielonej herbaty z miętą
    2 śniadanie.
    szklanka świeżo wyciśniętego soku z grapefruita.
    5 paluszków z mąki graham
    Obiad
    1 danie
    zupa krem z dyni słodko pikantna, grzanki z razowca, suszone w piekarniku z odorbiną oliwy z oliwek
    2 danie Miruna duszona z warzywami na parze,, ryż dziki, sos z duszonej papryki, cebuli i pieczarek na łyżce oliwy.
    podwieczorek : mus malinowy bez cukru na bazie jogurtu naturalnego.
    kolacja
    kromka chleba orkiszowego posmarowany delikatnie margaryną flora light, miź sałąt z cząstkami mandarynki skropione octem balsamicznym, doprawione pieprzem kolorowym i odrobina chili

  12. Cudne menu, tworzycie! Ja postanowiłam napisać wam parę wskazówek dla osób które ćwiczą, zostałam w na dobre wciągnięta w aktywność fizyczną przez koleżankę, która pomaga mi, motywując mnie i nakreślając menu może i Ciebie Krysiu natchnie;)

    8:00 – jedna kromka chleba wielozbożowego z chudym białym serem przyprawionym pieprzem kolorowym z kawałkami pokrojonej papryki + placek owsiany z płatków owsianych, orzechów i ew. rodzynek jak ktoś lubi ( dla ćwiczących wskazówka 10- 11 ćwiczenia interwały , turbo spalanie itp.)
    11:00 – płatki owsiane z jogurtem greckim ( to bardzo ważny jogurt do jedzenia dla kogoś kto intensywnie ćwiczy) z posiekaną pietruszką i przyprawiony pieprzem.
    14:00 – ryba, pierś kurczaka lub udko kurczaka(bez skóry) na parze z plastrami imbiru przyprawione pieprzem , ostrą papryką+ 2 łyżki kaszy kuskus + brokuły na parze
    17:00 sałatka : mix sałatkowy + pomidory+ kiełki + trochę czerwonej cebuli+ papryka kolorowa+ szpinak w liściach (garść)+ roszponka ( garść)+ czarne oliwki + 1 kromka chleba pełnoziarnistego pokrojonego w kostkę całość polane oliwą z oliwek i przyprawione pieprzem kolorowym, + herbata zielona.
    między 19:00- 20:00 ćwiczenia na brzuch lub ramiona , nogi itp.)
    20:00 na kolację ryż nieoczyszczony z tartym jabłkiem i cynamonem– bez cukru. l

  13. Śniadanie: owsianka (szklanka mleka 2%, 3 łyżki płatków owsianych górskich, 3 łyżki otrąb owsianych, 5 migdałów, banan) – 567 kcal
    2 śniadanie: kromka razowca + sałatka (kilka liści sałaty, 4 rzodkiewki, 4 pomidorki koktajlowe, szczypiorek, jajko na twardo) – 324 kcal
    obiad: Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem, fasolka szparagowa gotowana na parze, 50 g brązowego ryżu – 412 kcal
    podwieczorek: serek wiejski + owoce leśne – 200 kcal
    kolacja: leczo (pierś kurczaka, cukinia, czerwona papryka, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy) + kromka razowca – 355 kcal

    W sumie 1858 kcal. Jeśli doliczymy jedną kawę z mlekiem i cukrem (ok 40 kcal) otrzymujemy dziennie 1900 kcal, czyli mniej więcej tyle ile powinna jadać kobieta mająca pracę lekką, biurową. Sama stosuję podobny jadłospis – do tego piję 2 litry wody/herbaty ziołowej dziennie.
    Smacznie, ciekawie i zdrowo :)

  14. IDEALNY ZESTAW DLA KAZDEGO DBAJACEGO O ZDROWIE

    sniadanie 2 jajka na twardo,bulka pelnoziarnista,salata,herbata owocowa
    Drugie śniadanie-maslanka, banan
    Obiad- ryż paraboliczny z koperkiem,marchewka z chrzanem, pierś indyka na parze, woda niegazowna
    Podwieczorek- kisiel z orzechami wloskimi
    Kolacja- kanapki z chleba pelnoziarnistego z szynka, pomidorem i szczypiorkiem, sok warzywny
    MAGDA SZEWCZYK

  15. Śniadanie – omlet z 1 jaja, 2 łyżek zmiksowanych płatków owsianych, garści kiełków i posiekanego plasterka szynki, herbata zielona
    II śniadanie – jogurt naturalny z domową granolą marchewkową, granatem i łyżką miodu oraz szklanka soku jabłkowo-marchwiowego
    obiad – łosoś pieczony z kaszą jaglaną i cebulką, herbata czerwona lub zielona
    podwieczorek – batonik domowy (z płatków owsianych, miodu i ulubionych bakalii) oraz szklanka wyciśniętego soku pomarańczowo-grapefruitowego
    kolacja- pasta z makreli wędzonej i ogórka, kromka chleba razowego, herbata owocowa

  16. Skoro jadłospisy to moja branża, to uznałam, że wezmę udział.

    ŚNIADANIE: Owsianka z musem jabłkowym i rodzynkami.
    II ŚNIADANIE: Grahamka z twarożkiem ze szczypiorkiem i ogórkiem.
    OBIAD:Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem podane z brązowym ryżem
    PRZEKĄSKA: banan
    KOLACJA: koktajl z banana i awokado

  17. 1. Śniadanie: Jajecznica z wędzonym łososiem i pistacjami

    2 jajka
    2 plasterki łososia wędzonego
    ok 20 szt pistacji

    Pistację obieramy, skrajamy na małe kawałeczki. Łososia też tniemy na mniejsze kawałki.
    Rozmieszane jajka wlewamy na gorącą, beztłuszczową patelnię. Mieszamy aż do ładnego ścięcia się jajek. Przekładamy czystą jajecznicę na talerz. Kładziemy na nią kawałki łososia, posypujemy wszystko pistacjami. I można zacząć delektować się tym oryginalnym smakiem.

    2. II Śniadanie : Koktajl z płatków owsianych Stracciatella i chipsy z jarmużu jako przekąsa podczas pracy

    Koktajl –
    Składniki:
    3-4 łyżki płatków owsianych
    szklanka jogurtu naturalnego
    łyżka miodu
    pół tabliczki gorzkiej czekolady

    Wykonanie:
    Płatki owsiane wsypuję do miseczki i zalewam gorąca wodą (tylko tyle by płatki były przykryte).
    Odstawiam pod przykryciem do napęcznienia (ok 15-20 min).
    Po tym czasie płatki wrzucam do blendera razem z miodem i jogurtem i blenduję na gładki koktajl.
    Dorzucam czekoladę połamaną w kawałki i jeszcze chwilę miksuję aż rozdrobni się w małe kawałeczki.
    Koktajl przelewam do szklanki i posypuję wierzch odrobiną startej na tarce czekolady.

    Chipsy :

    Skład: 300 g jarmużu, 1/3 szklanki parmezanu, 1/4 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek

    Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.Umyty jarmuż posiekaj na mniejsze kawałki, usuń grube łodyżki. W małej miseczce wymieszaj parmezan, sól, pieprz i posiekany czosnek.
    Wymieszaj oliwę i sok z cytryny.Jarmuż ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrop mieszanką oliwy i soku, oprósz serową mieszanką.
    Piecz około 15 minut, aż boki lekko zbrązowieją a jarmuż stanie się chrupiący. Podawaj od razu- na ciepło smakuje najlepiej!

    3. Obiad: Tacos z grillowaną rybą

    Skład: 1 szklankę ananasa pokrojonego w kostkę (koniecznie świeżego!), 1 awokado, 1/4 czerwonej cebuli, 4 rzodkiewki posiekane, sok z jednej limonki, 1/2 szklanki posiekanej kolendry, sól i pieprz do smaku, olej kokosowy do smażenia, 400 g filetów z dorsza, 4 tortille kukurydziane, 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty, 1 łyżkę mieszanki przypraw (receptura poniżej).

    Mieszanka przypraw: 1 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu Cayenne, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli morskiej.

    W małej miseczce wymieszaj składniki mieszanki przypraw.Wymieszaj ananasa, pokrojone w paski awokado, posiekaną cebulę, rzodkiewkę i sok z cytryny. Dodaj kolendrę, sól i pieprz do smaku.
    Filety z ryby posmaruj olejem kokosowym i natrzyj mieszanką przypraw.Rozgrzej patelnię grillową. Smaż doprawioną rybę po 4 minuty z każdej strony. Ciepłą rybę rozdrobnij widelcem.
    Tortille podgrzej w mikrofalówce lub na suchej patelni. Porcje ryby rozłóż na tortille, dodaj ananasową salsę i posyp paskami kapusty.

    4. Podwieczorek : Chrupiące kuleczki z cukinią, szalotką i bazylią

    Składniki:

    4 czubate łyżki mąki kukurydzianej, 1 szklanka mleka, 2 całe jajka + 2 żółtka, 1 szklanka śmietany kremówki, sól, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku (posiekane), 2 szalotki (drobno pokrojone), 2 małe cukinie (drobno starte), kilka garści parmezanu, świeża bazylia (posiekana), oliwa z oliwek

    Wsyp do wysokiego naczynia mąkę kukurydzianą, stale mieszając, powoli dolewaj mleko aż do otrzymania zupełnie gładkiej masy. Ubij trzepaczką jajka, a następnie dodaj do nich śmietanę, sól i gałkę muszkatołową. Połącz wszystko z przygotowanym wcześniej ciastem.
    Na patelni podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj startą cukinię – trzymaj ją na ogniu tak długo aż zmięknie.
    Przygotuj formę do pieczenia muffinów. Do każdego otworu wsyp odrobinę startego parmezanu, łyżeczkę usmażonych warzyw oraz świeżą bazylię. Następnie zalej odrobiną ciasta.
    Minizapiekanki włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Po upieczeniu możesz oczywiście zjeść je od razu lub poczekać aż wystygną i zamrozić.

    5. Kolacja: Brokuły zapiekane w cieście francuskim

    Składniki: 1 szklanka mleka, 3 łyżki mąki, garść startego sera cheddar, sól i pierz, szczypta pieprzu cayenne, kilka różyczek brokułów, 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 jajko roztrzepane, oliwa

    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.W niewielkim garnku zmieszaj ze sobą mąkę i mleko. Duś na małym ogniu przez 3-5 minut, cały czas mieszając.
    Zdejmij garnek z ognia. Dodaj ser, sól, pieprz oraz pieprz Cayenne.Spryskaj 4 kokilki oliwą. Umieść w nich różyczki brokułów i zalej je sosem.
    Pokrój ciasto francuskie na małe kwadraty i umieść je na wierzchu kokilek. Piecz przez 12-14 minut, aż ciasto zarumieni się na złoty kolor.

  18. ŚNIADANIE – Tosty francuskie kakaowo-pomarańczowe z chlebka bananowego

    Składniki
    3 kawałki chlebka bananowego
    jajko
    sok wyciśnięty z połówki małej pomarańczy
    skórka otarta z małej, sparzonej pomarańczy
    łyżeczka ciemnego kakao
    Do podania
    miąższ z 1/2 pomarańczy
    twarożek rozgnieciony z jogurtem naturalnym

    Jajko roztrzepujemy na talerzu z kakao, sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy i skórką pomarańczową. Maczamy kawałki chlebka bananowego z obu stron i umieszczamy w przygotowanej odpowiednio formie (natłuszczonej, wyłożonej papierem). Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut, odwracając w międzyczasie tosty na drugą stronę (ostrożnie, są delikatne!).
    Podajemy z twarożkiem i kawałkami pomarańczy.

    II ŚNIADANIE Marchewki z dipem

    3 łyżki chudego twarogu wymieszaj z łyżeczką musztardy i 1/2 łyżeczki miodu. Przypraw do smaku. Następnie oczyść 3 średnie marchewki.

    OBIAD: Żurawinowy makaron z krewetkami

    Krewetki :

    250 g obgotowanych krewetek
    sól, pieprz
    słodka papryka
    2 łyżki masła

    Makaron:

    250 g makaronu fettuccine
    2 l soku żurawinowego
    sól

    Sos pomidorowy :

    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 szklanka śmietany 18%
    100 ml białego, wytrawnego wina
    1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
    200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku, posiekane
    1 szalotka, posiekana
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki parmezanu
    szczypta oregano, gałki muszkatołowej, bazylii
    1 łyżka posiekanej natki
    sól, pieprz

    Dopraw krewetki, odstaw na 15 minut. Zagotuj sok żurawinowy, posól i ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Zostaw 1/2 szklanki wody z gotowania na później. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią szalotkę i czosnek, smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj pieczarki, wymieszaj i dodaj masło. Dolej wino i gotuj ok. 10 minut. Dodaj śmietanę i przecier pomidorowy. Jeśli sos jest za gęsty, możesz go teraz podlać wodą z gotowania makaronu. Dodaj przyprawy i liść laurowy, gotuj 15 minut. Na małej patelni rozgrzej masło i usmaż na nim krewetki, 2 minuty z każdej strony. Do sosu dodaj parmezan oraz sól i pieprz, jeśli potrzeba. Na talerze wyłóż makaron, polej go sosem, na wierzch wyłóżcie krewetki. Wszystko posypcie natką pietruszki.

    PODWIECZOREK Winogrona w sosie jogurtowym

    1/2 opakowania jogurtu naturalnego wymieszaj z łyżką soku pomarańczowego i łyżką rodzynek. Przygotowanym sosem polej oderwane z gałązki ciemne winogrona (ok. 100 g).

    KOLACJA Zupa warzywna z kluseczkami z kaszy manny

    Składniki:
    bakłażan, 1/2 główki kapusty włoskiej, 2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej, łyżeczka oliwy z oliwek, szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki), sól, pieprz, duża puszka pomidorów, majeranek, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 szklanki chudego mleka, 3 łyżki kaszy manny, białko jaja

    Bakłażan pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj. Fasolkę lekko rozmroź. Warzywa podduś na oliwie. Dodaj bulion i zagotuj. Zupę przypraw solą i pieprzem, gotuj 12 minut. Pomidory rozgnieć widelcem, dodaj do zupy razem z majerankiem. Mleko zagotuj ze szczyptą soli, wsyp do niego kaszę i ponownie zagotuj, ciągle mieszając. Następnie dodaj białko, natkę i wymieszaj. Z masy uformuj kluseczki i wrzuć je na chwilę do gorącej wody (nie gotuj). Podawaj z zupą.

  19. moje przykładowe dzienne menu jakie zjadam w dzień w który pracuje
    śniadanie(godzina 8.00) 2 kromki chleba pełnoziarnistego z pastą z makreli edzonej,jajka na twardo,ogórka kiszonego do tego pomidor lub ogórek,szczypiorem i kawa z mlekiem(lub herbata owocowa bez cukru)

    drugie śniadanie w pracy (godzina 11.00 garść błonnika,2 garści musli,1/2 pomarańczy i jogurt owocowy)mieszam razem

    w porze obiadowe w pracy zjadam a raczej wypijam duży kefir+jabłko

    obiad jem w domu po 18stej :(50 gram kaszy jęczmiennej,grillowany filet z kurczaka,warzywa duszone(marchew,pietruszka,seler,różyczki kalafiora) do tego sos chrzanowy na bazie jogurtu naturalnego, do picia szklanka maślanki(piję ją w sumie do każdego obiadu)

    na późną kolację przed 20stą zazwyczaj zjadam placuszki otrębowe(3 łyżki otrąb owsianych,1 jajko i 2 łyżki jogurtu,mieszam i smaże bez tłuszczu) a do tego kakao (bez cukru)

    pozdrawiam
    Olcia

  20. 1. śniadanie: owsianka na mleku z bananem, migdałami, orzechami, pestkami słonecznika i dyni na budyniu śmietankowym z wanilią
    2. przekąska: pełnoziarnistwa marchewkowa muffina, jabłko
    3. obiad: kuskus z kurczakiem i warzywami: marchewką, kalafiorem, zieloną fasolą i groszkiem, aromatycznie przyprawiony tymiankiem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryczką
    4. podwieczorek: jogurt naturalny z suszoną żurawiną, rodzynkami, pasek gorzkiej czekolady, jabłko
    5. kolacja: pełnoziarniste tosty z chleba graham z polędwicą z indyka, serem feta, pomidorem, sałatką i dwoma jajkami sadzonymi ułożonymi na tostach

    wieczorne podjadanie? :) kefir i marchewki pokrojone w słupki.

    Pozdrawiam,
    kalvai.agata@gmail.com

  21. Męskie menu:

    Śniadanie: Tosty – 2 bułki grahamki, masło, wędlina drobiowa, serek wiejski + keczup. Do tego kawa z mlekiem
    2 śniadanie: Jogurt grecki z dodatkami (płatki owsiane, suszone owoce, orzechy)
    Obiad: 1.Zupa jarzynowa; 2. Woreczek kaszy gryczanej, gulasz mięsno-warzywny (mięso z łopatki, marchew, cebula, pieczarki, papryka, czosnek, ostre przyprawy i koncentrat pomidorowy), kilka ogórków kiszonych
    Podwieczorek: Jabłko
    Kolacja: Jajecznica na masełku (3 jajka, pomidor, szczypiorek) + kromka pieczywa razowego

    lukaszm.1985@o2.pl

  22. Witam!
    Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami więc menu, które zaproponuję będzie bardzo wiosenne, pełne witamin i składników mineralnych oraz pożywne i zróżnicowane. Od kilku tygodni przywiązuję dużą wagę do tego co jem oraz do kaloryczności moich posiłków. Staram się ograniczyć kalorie oraz dostarczać mojemu organizmowi wiele zdrowych i odżywczych składników. Mam kilka nadprogramowych kilogramów do zrzucenia dlatego jem regularnie pięć posiłków dziennie i wykonuję ćwiczenia.
    Przedstawię przykładowe menu na cały dzień, które mieści się w granicach 1400 – 1500 kcal. Posiłki są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Drugie śniadanie zawsze jem w pracy więc jest to coś co mogę przygotować wcześniej i zabrać w pudełeczku ze sobą.

    – ŚNIADANIE – kanapki z ogórkiem i polędwicą łososiową – 300kcal
    3 kromki żytniego pieczywa chrupkiego posmarować 3 łyżkami chudego twarożku. 1/4 świeżego ogórka umyć i pokroić w plasterki. 50g polędwicy łososiowej pokroić w paski i ułożyć z ogórkiem na kanapkach. Kilka gałązek koperku lub szczypiorku umyć, posiekać i posypać nim kanapki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Do popicia szklanka wody niegazowanej z plasterkiem cytryny i łyżeczką prawdziwego miodu.

    – DRUGIE ŚNIADANIE – sałatka owocowa – 200kcal
    Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać, usunąć dokładnie albedo, pokroić na kawałki i dodać do kiwi. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki i dodać do owoców.
    Sos – łyżkę soku z cytryny, łyżkę soku pomarańczowego i łyżeczkę miodu wymieszać i polać sosem sałatkę.
    Do popicia woda mineralna (z dodatkiem cytryny lub bez).

    – OBIAD – śródziemnomorskie ragout z kurczaka – 500kcal
    200g pomidorów z puszki odsączyć. Jednego ziemniaka obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżeczce rozgrzanego oleju rzepakowego. 200g piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę, dorzucić na patelnię i podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojonego ziemniaka, pomidory i 200ml soku pomidorowego. Całość dusić 15 minut. 30g czarnych oliwek pokroić w plasterki, 1 łyżeczkę kaparów posiekać i dodać do ragout. Danie doprawić suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i szczyptą papryki ostrej. Dusić jeszcze kilka minut, a przed podaniem posypać posiekaną świeżą bazylią.
    Do popicia gorzka herbata np. zielona lub woda mineralna.

    – PODWIECZOREK – jogurt waniliowy z melonem – 200kcal
    Łyżeczkę płatków migdałowych zrumienić na patelni bez tłuszczu. Z 1/4 melona usunąć pestki, obrać go ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Melona wymieszać i 150g chudego jogurtu i łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią i posypać prażonymi migdałami.
    Do popicia 200ml soku pomarańczowego lub woda mineralna.

    – KOLACJA – sałatka warzywna z orzechami włoskimi – 300kcal
    Pomidora umyć i pokroić w plastry. Szalotkę, marchewkę, małą cukinię i 6 rzodkiewek umyć i pokroić w cienkie plasterki. 20g orzechów włoskich posiekać na drobniejsze kawałki.
    Sos – Łyżeczkę soku z cytryny wymieszać z łyżeczką octu balsamicznego i łyżeczką oliwy z oliwek i polać nim warzywa.
    Sałatkę doprawić solą i pieprzem.
    Do popicia 200ml soku jabłkowego lub woda mineralna.

    Wszystkie posiłki są zróżnicowane, bogate w warzywa i owoce. Przez cały dzień powinniśmy wypić ok. 2 litrów wody mineralnej.

    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

  23. Śniadanie: 3 połówki bułki zbożowej z odrobiną masła, do tego dwa plasterki szynki, 2 plasterki sera, dżem, gotowane jajko, czarna kawa bez cukru, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy.

    Drugie śniadanie: Musli z owocami zalane 300 ml mleka. Do tego jabłko.

    Obiad: szklanka wody przed lub po obiedzie. To co wszyscy lubimy najbardziej i co daje siłę: schabowe, ziemniaki z wody i sałatka w postaci pomidorków ze śmietaną :)

    Podwieczorek: Przekąska z chleba razowego posmarowanego dżemem,

    Kolacja: Sałatka: sałata lodowa, kostki sera feta, papryka pokrojona w małe kosteczki, czerwona fasola z puszki, kukurydza z puszki, można polać sosem witaminowym (tylko nie śmietaną!)

  24. Z przyjemnością biorę udział w konkursie:)
    Próbuję wysłać post drugi raz, ponieważ poprzedni niestety nie pojawił się na stronie.
    A mój przepis na całodzienne posiłki jest następujący:

    Codzienne posiłki to nie lada wyzwanie
    Istotny jest ich smak oraz nasze zdrowie
    Wielkim wyczynem jest ich przygotowanie
    Lecz efekty apetyczne – każdy to powie
    Moje śniadanie to koktajl z owocami
    Szklanka naturalnego jogurtu
    Z dużą pomarańczą i jabłkami
    Dwie łyżki muesli zbożowego i orkiszowych płatków
    Dwie kromki pieczywa chrupkiego
    Z filiżanką kawy z mlekiem chudym
    Idealne dla niej i dla niego
    Wszak nikogo nie pozostawi głodnym

    Drugie śniadanie to sałatka wiosenna
    Ogórek, pomidor, sałata i rzodkiewka
    Bym nie czuła się przed południem senna
    Lecz pełna energii i rześka
    A gdy dodam jeszcze jogurt naturalny
    Szczypior i pietruszkę do dekoracji
    Będzie to pomysł na śniadanie niebanalny
    I nie odczuję już żołądkowych sensacji

    Na obiad talerz zupy szczawiowej
    Z ugotowanym w kąpieli wodnej jajkiem
    Dwa ziemniaki i główka sałaty zielonej
    Z cebulą czerwoną i pomidorkiem
    Sosem winegret skropiona całość
    Gdy dodam szklankę wielowarzywnego soku
    Taki obiad zapewni mi całodzienną sytość
    I z pewnością doda mi blasku i uroku

    Moja przekąska to sześć suszonych moreli
    Które kuszą smakiem i zapachem
    Do tego dodaję trzy mandarynki
    I popijam szklanką herbaty owocowej

    Wieczorem przy świecach pyszna kolacja
    To zapiekanka z dwóch łyżek makaronu razowego
    To gwarancja smaku i pełna satysfakcja
    Kwintesencja całego dnia wspaniałego
    Dodaję pół brokułu do makaronu gotowanego
    Dwie pieczarki i dwa plasterki szynki
    Łyżeczkę oliwy dla smaku lepszego
    I radosne na naszych buziach pojawiają się minki

    Zdrowe posiłki to szczęścia pełnia
    Idealnej sylwetki wszyscy mi zazdroszczą
    I każde moje marzenie się spełnia
    Gdy witaminy na mym stole goszczą

    Pozdrawiam gorąco:)

  25. Od blisko 4 miesięcy stosuje dietę i uprawiam sport co zaowocowało spadkiem już 20 kg z wagi :) Moja dieta opiera się na chudym nabiale, owocach, warzywach, mięsie i rybach. Część warzyw jem surowych, część (razem z mięsem i rybach) gotuje wyłącznie na parze, bez dodatku soli, ale za to używam ile wlezie świeżych lub suszonych przypraw. Oto moja propozycja 5 zdrowych posiłków: lekkich, smacznych i prostych w przygotowaniu :)
    1) płatki owsiane z kefirem i owocami ( w sezonie świeże owoce, poza sezonem suszone)

    3 stołowe łyżki płatków owsianych; 250 g kefiru, garść owoców (suszone śliwki, morele, jabłka lub świeże maliny, jagody, wiśnie itp)
    płatki wymieszać z kefirem i pokrojonymi owocami i to wszystko, a śniadanie syte i bardzo zdrowe :)

    2) marchew z dowolnym owocem (prócz bananów i winogron)

    2 średnie marchewki zetrzeć na grubej tarce, do tego 1 duże jabłko, gruszka, pomarańcza lub inny owoc pokrojony lub też starty, całość lekko skropiona sokiem z cytryny

    3) ryba (dowolna) w szpinakowej pierzynce z brązowym ryżem

    1 średni filet ryby; szpinak świeży lub mrożony ok. 200 g; czosnek; zioła prowansalskie; pół torebki brązowego ryżu; oliwa z oliwek, posiekana garstka płatków migdałowych

    Świeży szpinak sparzyć i posiekać, mrożony rozmrozić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę oliwy z oliwek wymieszać. Na jednym poziomie parowaru położyć rybę obłożoną z obu stron szpinakiem i płatkami migdałowymi, na drugim poziomie przygotować ryż (jak ktoś nie lubi ryżu gotowanego na parze może spokojnie ugotować tradycyjnie w wodzie, ale bez dodatku soli, a np z curry. Gotowanie ryby na parze trwa dosłownie kilkanaście minut. Rybę podawać z ryżem, całość polaną łyżką oliwy z oliwek.

    4) koktajl owocowy lub warzywny

    Ulubione owoce (prócz banana i winogrona) lub warzywa zmiksować za pomocą blendera z kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i dodatkiem jogurtu naturalnego, aby koktajl nadawał się do picia. Bez cukru oczywiście :)

    5) twarożek z ulubionymi dodatkami

    ok. 120 g chudego twarożku, dwie łyżki jogurtu naturalnego i dodatki – szczypior, koperek, rzodkiewka, czosnek, biała część dymki, kiełki, zioła

    Wszystkie składniki wymieszać z twarożkiem i jogurtem.

    Tak mniej więcej wygląda mój zestaw. Oprócz tego dziennie wypijam ok. 4 litrów wody, która wspaniale oczyszcza organizm i jest po prostu zdrowa, ale nie odmawiam sobie porannej kawki lub odrobiny słodkości :))
    Życzę smacznego :)) i wspaniałego początku wiosny :)

  26. Oto moja propozycja dziennego, zdrowego, wiosennego 5-posiłkowego menu:

    Śniadanie:
    pasta jajeczna z ugotowanych na półtwardo (4 i 1/2 minuty) jaj ze szczypiorkiem i jogurtem greckim, pełnoziarniste pieczywo, sałata, rzodkiewka, kawa zbożowa

    II Śniadanie:
    domowy baton musli z dodatkiem suszonej żurawiny oraz orzechów, kubek jogurtu naturalnego.

    Obiad:
    krem z brokułów
    polędwiczki w sosie pieprzowym z kaszą gryczaną, surówka z czerwonej kapusty i jabłka

    Podwieczorek:
    banan, filiżanka herbaty owocowej

    Kolacja:
    naleśniki z białym serem z cynamonem, podane z musem jabłkowym

    Do picia w ciągu dnia: woda, niesłodzona czarna herbata z cytryną

    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s