Przepis na Miłość – Spotkanie Opolskiej Blogosfery

opolska blogosfera
(Grafika jest projektem Agnieszki Urbanek ilustratorki http://www.blogczekolady.blogspot.com/)

W sobotę (16.02.2013) odbyło się kolejne spotkanie w sympatycznym blogerskim gronie. Tym razem pod tematem: Co ma wspólnego jedzenie z miłością? Okazało się że o afrodyzjakach moglibyśmy rozmawiać do rana, ale najpierw smakowaliśmy:)

Gosia z bloga Delimamma ośmieliła nas boskimi napojami:

(kliknij na zdjęcie by powiększyć)
opolska blogosferaopolska blogosferaopolska blogosfera

Justyna z bloga bistro mama oczarowała nas zaskakującą sałatką:

opolska blogosferaopolska blogosferaopolska blogosfera

Dzięki Adamowi z bloga łyżka-widelec-nożyczki i jego genialnym zupom kremom wytworzyła się domowa atmosfera:

opolska blogosferaopolska blogosferaopolska blogosfera

Karolina z bloga Kuchnia Karoli również osłodziła atmosferę pysznymi ręcznie robionymi łakociami:

opolska blogosferaopolska blogosfera

Ale to Aurora z bloga Blog Czekolady przypomniała nam po co tu jesteśmy podając czekoladowy deser:

opolska blogosferaopolska blogosferaopolska blogosfera

Na spotkaniu tworzyliśmy wspólnie przepis na miłość doskonałą, gdzie każdy z nas dodawał od siebie jeden składnik:

opolska blogosfera

Czekolada
Uśmiech
Zaufanie
Chili
Malina
Ogień
Pożądanie
Czas
Namiętny sex
Uwodzenie
Przyjaźń
Wytrwałość
Wędzony łosoś
Pewność, która przynosi już tylko to, co najlepsze
Wyrozumiałość i zrozumienie
Krzyś (czyli ten jedyny)

Dziękuję firmie PRYMAT za przyprawienie spotkania:)

opolska blogosfera

Dziękuję wszystkim i każdemu z osobna za wspaniałe popołudnie! Jak zawsze była wspaniała atmosfera! Inspirujące tematy i nawet after party w Kofeina 2.0 było tego wieczoru. Dziękuję Akademii Czasu Wolnego za użyczenie kameralnego miejsca!

Oprócz wyżej wymienionych bawiliśmy się razem z :

Agą która jest ilustratorką bloga http://blogczekolady.blogspot.com

Melą http://pierwszeprimo.blogspot.com/

Anią http://zabieganaaania.blogspot.com/

Rayem Garraty  http://czasemwidziane.blogspot.com/

Dianą http://deemgraphics.blogspot.com/

Hanią (której towarzyszyła mała księżniczka Monisia) http://aspik-jasiek.blogspot.com/

Justyną http://yourchoiceisyourart.pinger.pl/

Martą http://10kgwiecej.blogspot.com/ , http://martawolna.blogspot.com/

Moniką która jest w trakcie zakładania bloga life stylowego

opolska blogosfera

(Przepisy ze spotkania)

Przepisy Gosi  z bloga http://www.delimamma.pl

Czerwony drink „Bierz mnie” zawierał w sobie:

(wersja dla 1 osoby – większy kieliszek)

50 ml Spritzer’a (do kupienia w Lidlu – rewelacja) ale można użyć półsłodkiego wina musującego
65 ml soku z czarnych porzeczek
40 ml nektaru bananowego ;)
20 ml syropu malinowego
6 łyżek lekko zmrożonych malin

Miksu, miksu i gotowy drink :)

A shot „Orgazmus” to:

likier typu baileys (
likier ajerkoniak
sos czekoladowy (gotowy, zakupiony dla odmiany w Tesco;)

Do kieliszeczka najpierw wlewamy ajerkoniak (bo cięższy) potem powolutku baileys a na koniec finisz z sosem czekoladowym. Potem szybki Orgazm ;) a resztki, które pozostają w kieliszku wykańczamy techniką dowolną patrząc sobie głęboko w oczy lub chowając się w drugim pokoju

(Do kieliszka 50 ml wlewasz tak około 15 ajerkoniak i 15 baileys i kropka sosu czekoladowego)

Przepis na sałatkę Justyny z bloga http://www.bistromama.pl/

„Miłosny trójkąt” do tylko trzy składniki
Rukola, łosoś wędzony i truskawki.
Do tego trochę kremu balsamicznego.
I grzanki.  Perfekcyjne połączenie!:)

Przepisy Adama z bloga http://lyzka-widelec-nozyczki.blogspot.com

„Creme de potiron“ czyli „Zupa z pieczonej dyni i z marchwi“
składniki:
– 450 g dyni piżmowej (ok. 800 g całej dyni)
– 3 ząbki czosnku
– 2 żółte cebule
– 3 marchewki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 l bulionu drobiowego
– 200 ml dobrego białego wina
– kiełbasa fuet
– sól i pieprz, chili

przygotowanie:
Pokrój dynię, cebulę, marchew i czosnek, a następnie połóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia z wyższym kantem i wymieszaj z oliwą. Piecz warzywa w piekarniku w temperaturze 225 stopni przez ok 20 minut, aż delikatnie się zrumienią. Zagotuj bulion z kurczaka z winem. Zmiksuj z nim pieczone warzywa, dopraw solą, pieprzem i sproszkowanym chili. Podawaj zupę z pokrojoną kiełbasą „fuet“

„Creme de petits pois“ czyli „Zielona zupa z pancettą i śmietanką“
składniki:
– 250 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
– 500 ml bulionu drobiowego
– świeży tymianek
– 50 g pancetty (boczku)
– 4 łyżki śmietany kremówki
– 1 kula mozzarelli
– sól i pieprz

przygotowanie:
Groszek gotuj w bulionie, gdy zmięknie dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i śmietanę kremówkę. Całość zmiksuj. Tak przygotowaną zupę dopraw solą i pieprzem. Udekoruj zrumienioną na patelni pancettą oraz tymiankiem.

„Creme de fromage“ czyli „Serowy krem z nutką gałki muszkatołowej“
składniki:
– 1 litr śmietanki 30%
– 300 g sera Gruyere
– 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
– sól i pieprz

przygotowanie:
Zagotuj śmietankę. Dodaj starty ser i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Tak przygotowany krem możesz podać z grzankami.

Przepisy Aurory z bloga http://www.blogczekolady.blogspot.com/

Czekoladowa zalewa (na jedno naczynie żaroodporne)

Szklanka mleka
¾ szklanki śmietany 30%
2 jaja
2 duże łyżki mąki
2 tabliczki czekolady
Łyżka cukru
Pół kostki masła
Przyprawy do smaku – chilli do bananów, kardamon do gruszek

Tabliczki roztopić w gorącym mleku, pilnując by się nie przypaliło. Lekko ostudzić. Śmietanę wymieszać z jajami, mąką i rozpuszczoną czekoladą. Uwaga – mąkę przesiewać, cały czas mieszając masę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć wybranymi owocami, posypać cukrem. Zalać czekoladową masą. Piec w temp. 180 stopni ok.25-30 minut.

W jednym naczyniu były gruszki przekrojone na pół i przyprawione świeżo roztartym kardamonem, w drugim naczyniu były obrane banany i przekrojone wzdłuż na pół.

Przepisy Karoliny z bloga http://quchniakaroli.blogspot.com/
Trufle o smaku kinder czekolady.

Składniki:
100g mlecznej czekolady
100g śmietanki min 30% tłuszczu
60g masła
100g mleka w proszku
Kakao do obtoczenia

Przygotowanie:

Masło roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę łamiemy lub siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w większej misce. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na minutę, po czym mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku i mieszamy, by składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowana masę wstawiamy do lodówki na 1-2h, lub do czasu, aż będzie można formować z niej niewielkie kuleczki. Gotowe trufle obtaczamy w dobrej jakości gorzkim kakao i przechowujemy w lodówce. By szybciej stwardniały można wstawić na 10-15 minut do zamrażarki.

Czekoladowe kąski

Składniki:
125 g czekolady
50 g kolorowych pianek cukrowych (marshmallows)
25 g orzechów włoskich (wcześniej uprażonych i posiekanych)
25 g skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Tacę do pieczenia ciasteczek wyłożyć pergaminem.
Czekoladę połamać na małe kawałki i przełożyć do dużej żaroodpornej miski.Ustawić miskę nad rondlem z gotująca się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Dodać pianki cukrowe, orzechy włoskie,oraz skórkę pomarańczową i wymieszać, aby dokładnie pokryły się czekoladą.
Powstałą masę nakładać łyżeczką i i układać na przygotowana tacę. Wstawić do lodówki.

Dziękuję za zdjęcia Arkadiuszowi Kornackiemu

Krystyna Gerc – uczestniczka spotkania;)

opolska blogosfera

7 thoughts on “Przepis na Miłość – Spotkanie Opolskiej Blogosfery

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s