Leniwe ze szpinakiem

leniwe ze szpinakiem

Pyszne aromatyczne leniwce, najlepsze jeszcze ciepłe!

Na około 100 klusek:
– 500g sera białego półtłustego
– 2 szklanki mąki typ 550 (szklanka = 250ml)
– 1 jajko
– 1 ząbek czosnku (dla wielbicieli podwoić ilość)
– 1 op mrożonego szpinaku rozrobionego (Hortex)

Szpinak zalałam letnią wodą i poczekałam aż się rozmrozi. Następnie odsączyłam go. Ser mąka jajko rozdrobiony czosnek i odsączony szpinak porządnie wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto do krojenia podsypałam trochę mąką. Formowałam poziome ruloniki i kroiłam w poprzek jak na kopytka.

Wrzucałam partiami na gotującą się osoloną wodę, po wypłynięciu gotowałam 2-3 minuty. Podałam z jogurtem naturalnym.

Smacznego

9 thoughts on “Leniwe ze szpinakiem

  1. Uwielbiam szpinak i myślałam, że już nic nowego z niego nie wymyślę, a tu taka niespodzianka :). Bardzo dziękuję i skrycie liczę, że jeszcze parę równie ciekawych pomysłów na wykorzystanie szpinaku mi podsuniesz.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s