Sznycle z indyka w kremowym sosie

sznycle z indyka

Genialne połączenie chudej piersi z kremowym sosem. Przepis zainspirowany sznyclami cesarskimi z książki „Smak łowi Makłowicz”

– 600g fileta z indyka
– 75g masła
– 1 łyżka mąki
– 200g śmietanki 30%
– pieprz czosnkowy (lub 2 roztarte ząbki czosnku)
– 40ml białego wina półwytrawnego
– sól

Z indyka uzyskałam 4 zgrabne filety. Rozgrzałam 50g masła i smażyłam niedoprawione na jednej stronie, obróciłam sznycle i przyprawiłam na patelni pieprzem czosnkowym. Obróciłam ponownie lekko podsmażając i ściągnęłam je z patelni.
Dodałam resztę masła roztopiłam i dodałam mąkę tworząc jasną zasmażkę. Wlałam śmietanę, zagotowałam, dodałam wino. Włożyłam szyncle do sosu wszystko doprawiłam solą i dusiłam około 2-3 minuty.

Podałam z ziemniakami i surówki z marchewki i jabłka.

Smacznego

19 thoughts on “Sznycle z indyka w kremowym sosie

  1. Pingback: Najlepsze przepisy 2013 | Co na obiad?

  2. No i cóż tu dużo pisać…. znów super smaczny przepis! Wykonałam i jestem zachwycona! Zagoszczą sznycle z indyka na moim stole – to pewne! Tylko zamiast winka dodałam wodę, bo karmiąca mama ze mnie. Ale mimo zamiany PRZEPYSZNE! :) Dzięki ponownie.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s