Konkurs urodzinowy

urodziny bloga

W pierwszym roku bloga udostępniłam przepisy które lubiłam i gotowałam wtedy, a zdjęcia były z telefonu. Często brak miary w składnikach, te przepisy z 2011 roku traktuję z sentymentem i nie wszystkie będę poprawiać i nie wstydzę się że nie wiedziałam jak ma wyglądać dobrze.

Drugi rok bloga był skoncentrowany na poszukiwaniu nowych smaków oraz na dobrze opisanych przepisach, zaczęłam korzystać z wagi ale znajdziesz też wiele przepisów na szklanki. W tamtym roku również zyskałam przyjaciela który sprawdza moje teksty by były bez błędów. Dziękuję Szczepciu!:)

W tym roku chciałabym skupić się bardziej na warsztatach fotograficznych i jak tylko będzie to możliwe wyposażyć się w lepszy sprzęt do robienia zdjęć oraz sprzęt doświetlający. Stworzyć dostępne miejsce do robienia zdjęć, bo póki co są robione na parapecie w kuchni:) Również w tym roku zyskałam wspaniałe wsparcie merytoryczne do dłuższych tekstów. Dziękuję Małgosiu!:)

Dziękuję moim kochanym stałym bywalcom :** oraz dziękuję wam za wszelkie konstruktywne uwagi. Ty również zostaw komentarz jeśli ci coś smakowało a jeśli ci nie smakowało napisz dlaczego, to ważna informacja dla tych którzy zaglądają tutaj pierwszy raz.

Już 25 stycznia mijają 2 lata od kiedy zaczęłam pisać to co gotuje. Najwspanialsze jest to że to blog zaczął mnie inspirować,  zachęca do próbowania nowych potraw i dzielenia się z wami relacjami. „Taka zupa już była na blogu… trzeba szukać inspiracji na nowy przepis..” Tak to wygląda dzisiaj:)

KONKURS

W związku z tym że są urodziny bloga mam dla was inspirujący konkurs z wspaniałymi nagrodami!

Za pierwsze miejsce oferuję BOSCH Sokowirówka MES3000 oraz 1000pkt do konta zarejestrowanego na http://doradcasmaku.pl/  To portal na którym gromadzisz przepisy , zbierasz punkty i wymieniasz na nagrody.  Również co miesiąc są wybierane osoby które dostają pieniądze na konto za ciekawe inspiracje a przede wszystkim za aktywność. Jestem tam zarejestrowana już ponad rok, dlatego z całą pewnością rekomenduję to miejsce:)

Drugie miejsce to zestaw przypraw Prymat oraz 900 punktów do konta doradcasmaku.pl

Trzecie miejsce to zestaw przypraw Prymat oraz 800 punktów do konta doradcasmaku.pl

Zadanie
Zrób tort jednak nie na słodko tylko jak nazwa tego bloga zobowiązuje wytrawnego. To może być zapiekanka, to może być wysoka pięknie ułożona kanapka, to może być piramidka z warzyw. Grunt by tort był jadalny :)

Oczywiście nie obejdzie się bez zdjęć na którym musi być karteczka ręcznie wypisaną z adnotacją „Konkurs urodzinowy u Krysi”. Zdjęcia można wysyłać na maila krystyna.gerc@gmail.com, każdy może dodać maksymalnie 2 zgłoszenia, jeśli będzie więcej zgłoszeń od jednej osoby wezmę pod uwagę dwie pierwsze prace. Przepis na wasz tort proszę zostawić pod tym wpisem.

Konkurs trwa od 17-go do 31 stycznia

Dziękuję firmie Prymat która jest sponsorem strony doradcasmaku.pl za pomoc merytoryczną w przygotowaniu konkursu.

Regulamin konkursu “KONKURS URODZINOWY ”
1. Konkurs organizuje autorka bloga conaobiad.wordpress.com
2. Zadanie konkursowe polega na podaniu przepisu na wytrawny tort oraz przesłaniu zdjęcia z ręcznie wypisaną karteczką „Konkurs urodzinowy u Krysi”
3. Każdy uczestnik może dodać maksymalnie 2 przepisy ze zdjęciami.
4. Spośród nadesłanych prac Organizator wybierze 3 lauretów:
– Pierwsze miejsce otrzymuje sokowirówkę BOSCH MES3000 oraz 1000pkt do wykorzystania na doradcasmaku.pl
– Drugie miejsce to zestaw przypraw Prymat oraz 900 punktów do konta doradcasmaku.pl
– Trzecie miejsce to zestaw przypraw Prymat oraz 800 punktów do konta doradcasmaku.pl
5. Okres trwania konkursu od 17-go stycznia do 31-go stycznia 2013r.
6. Lista laureatów zostanie podana do 10 dni po zakończeniu konkursu, stronie conaobiad.wordpress.com
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom w terminie 30 dni od ogłoszenia wyników konkursu.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
9. Nagrody będą wysyłane w granicach Rzeczpospolitej Polskiej
10. W konkursie nie mogą brać udziału osoby ze mną spokrewnione ani bliscy znajomi.
11. Dane osobowe przekazane Organizatorowi przez uczestników konkursu będą przez niego przetwarzane wyłącznie w celu i zakresie niezbędnym dla realizacji konkursu tj. wyłonienia laureatów oraz doręczenia nagród. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak ich niepodanie uniemożliwia otrzymanie nagrody. Każdy uczestnik konkursu posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz do ich poprawiania. Dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (j.t.: Dz.U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.)

 

49 thoughts on “Konkurs urodzinowy

        1. Wiesz ciągle myślę o tym jak można było błąd ortograficzny zrobić w tytule?! ;) Dlatego nawet jeśli jest 2:00 w nocy czytam 20x zanim publikuję, Wiem tylko że stylistycznie jest jeszcze słabo, ale mam już kogoś do pomocy:) Jutro będzie recenzja przeredagowana :)

  1. :) Nieśmiało zaczynam pisać. Z okazji urodzin Twojego bloga stworzyłam Najprawdziwszy Tort tylko że wytrawny;)

    Tort Mięsny Trio, czyli wołowo-szpinakowo-serowa przyjemność okraszona sosem pomidorowym.

    Składniki:
    makaron kokardki plus makaron trottole (sprężynki) – 1 opakowanie
    Warstwa mięsna:
    1 kg mielonej wołowiny
    2 jajka
    2 bułki kajzerki
    1 cebula
    1 pęczek zielonej pietruszki
    sól, pieprz, gałka muszkatałowa, odrobina vegety, ostra papryka
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia cebuli
    Warstwa serowa:
    500 g sera białego zmielonego ( użyłam sera białego typu włoskiego)
    450 g szpinaku mrożonego w liściach
    2 jajka
    sól, pieprz
    Sos:
    200 g przecieru pomidorowego
    200 g śmietany gęstej
    sól, pieprz, tabasco, łyżeczka cukru

    Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju. – Bułki moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy i rozdrabniamy. Pietruszkę drobno siekamy, odkładamy łyżkę do dekoracji. – Do wołowiny dodajemy cebulę, czosnek, jajka, bułkę, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. Mieszamy z serem, jajkami i przyprawiamy. W posmarowanej masłem tortownicy układamy połowę masy mięsnej, ser ze szpinakiem i znów mięso. Przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 180 st.C. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Zagotowujemy przecier pomidorowy w rondelku, dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Upieczony tort najlepiej przełożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć makaron. Kroimy nasz cudowny tort, okraszając go sosem.

  2. Z okazji urodzin twojego bloga Krysiu postawiłam zrobić dla ciebie torcik wytrawny wymyśliłam go żeby był oryginalny
    Torcik ziemniaczano serowy
    1kg ziemniaków
    2 jaja
    Prymat Sol Czosnkowa 1 łyżeczka do smaku
    Prymat Papryka Ostra szczypta do smaku
    mąka 1-3 łyżki
    ser plaster na placka
    oliwki ciemne 20 sztuk
    pomidor 2 sztuki
    sos włoski 200 gram
    olej do smażenia

    Bardzo proste a przy tym smaczne Moja córka zajadała z apetytem więc myślę że będzie ci smakować.
    Zmieliłam ziemniaki odcedziłam wodę , dodałam jajka ,sól czosnkową i troszkę ostrej papryki .Wymieszałam , na końcu dodałam mąkę tortową znowu wymieszałam. Smażyłam na oleju z obu stron podpiekając je . Kiedy już usmażyłam położyłam na na każdy placek po plastrze sera przykryłam pokrywka czekając, aż się rozpuści. Wyjmowałam po placku kładłam na talerz i na przemian układałam na rozpuszczony ser , plaster pomidora i ciemne oliwki pokrojone w plasterki pokrapiając sosem włoskim i tak powstał torcik ziemniaczano serowy pyszny rozpływający się w ustach . Wszystkiego najlepszego z okazji drugiej rocznicy bloga :)

  3. Z okazji urodzin Twojego bloga życzę Ci wiele radości, sukcesów i wytrwałości w jego prowadzeniu ;) Udało mi się znaleźć chwilę i przygotowałam dla Ciebie torcik z rozpływającego się w ustach kruchego ciasta z nadzieniem z piersi kurczaka, kukurydzy, papryki i sera. Specjalnie dla Ciebie:

    „Kurczakowy” tort

    FARSZ:
    2 podwójne piersi z kurczaka
    1 duża cebula
    1 czerwona papryka
    1/2 puszki kukurydzy
    3 łyżki śmietany
    6 łyżek startego żółtego sera
    1 łyżka natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    łyżeczka startej skórki z cytryny
    papryka słodka
    papryka ostra
    pieprz
    sól
    3 białka
    CIASTO:
    450 g mąki
    3 żółtka
    100 g smalcu wieprzowego
    200 g masła/margaryny

    Piersi kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, papryką słodką oraz rozgniecionym czosnkiem. Usmażyć na dwóch łyżkach oleju razem z posiekaną cebulą. Pozostawić do ostygnięcia. Paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z kukurydzą oraz mięsem i cebulą. Dodać ser, śmietanę, skórkę z cytryny, natkę pietruszki oraz paprykę ostrą i sól do smaku. Wymieszać z surowymi białkami jajka.
    Smalec i masło posiekaj z mąką na stolnicy, dodaj 2 żółtka i zagnieć ciasto. Gdy powstanie gładka masa podziel ciasto na dwie części (jedna troszkę większą). Większym kawałkiem ciasta wyłóż okrągłą blachę wysmarowaną tłuszczem tak, by część cista znajdowała się na jej bocznych ściankach. Dokładnie wymieszany farsz wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę z ciastem.
    Drugą część ciasta rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką do wielkości i kształtu blachy, w której upieczesz placek. Połóż ciasto na farsz i sklej z wystającą spod farszu drugą częścią ciasta. Posmaruj żółtkiem i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 40 minut, potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim placek przez kolejne 10 minut

  4. Jeszcze 2 dni do urodzin bloga ale już dziś życzę wszystkiego dobrego. Mnóstwo satysfakcji z jego prowadzenia, głowy pełnej pomysłów no i spełnienia marzenia dotyczącego lepszego sprzętu fotograficznego :)

    A to moja propozycja na lekko pikantny torcik :)

    Naleśnikowy torcik pieczarkowy

    naleśniki:

    2 szklanki mąki pszennej
    szklanka wody gazowanej
    szklanka mleka
    2 jajka
    2 łyżki oleju

    nadzienie:

    1,2 kg pieczarek
    1 cebula
    100 g serka topionego kremowego lub serowego
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    duży pęczek szczypiorku
    100 g sera żółtego
    pół łyżeczki cayenne

    na wierzch:

    jogurt naturalny
    pęczek szczypiorku

    Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i smażymy na rozgrzanej patelni ( ok. 8-9 sztuk).

    Do cebuli zeszklonej na łyżce oleju dodajemy pokrojone pieczarki.

    Dusimy do miękkości, a gdy wyparuje cała woda dodajemy cayenne i szczypiorek.

    Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy ketchup oraz serek topiony.

    Mieszamy, aż serek się roztopi i wszystko ładnie połączy.

    Ser żółty ścieramy.

    Na naleśnika nakładamy farsz i posypujemy odrobiną sera.

    Przykrywamy kolejnym i tak do wyczerpania składników.

    Całość zapiekamy w piekarniku około 10 minut 180 stopniach.

    Podajemy na ciepło ozdobione jogurtem oraz pokrojonym szczypiorkiem.

    Smacznego:)

  5. Krysiu coś specjalnego na urodzinki twojego bloga
    Naleśnikowy torcik pieczarkowo – paprykowy

    naleśniki:

    2,5 szklanki mąki tortowej
    szklanka mleka jak za mało dolać więcej
    1 jajko
    2 łyżki oleju Kujawskiego pomidory , czosnek i bazylia

    nadzienie:

    1 kg pieczarek
    2 papryki czerwone
    1 papryka żółta
    4 trójkąciki serka topionego jaki chcesz smak ja dałam grzybowy
    4 łyżki lutenicy
    biały pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    sól morska do smaku
    czosnek z młynka do smaku
    olej Kujawski pomidory,czosnek i bazylia około 3-4 łyżki

    Farsz
    Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej olej, dodaj i pieczarki, smaż 15 minut dopraw pieprzem białym gałką muszkatołową sola morska i czosnkiem z młynka . Paprykę czerwoną i zółtą oczyść z nasionek i pokrój drobno włóż je na patelnie i smaż na oleju z pomidorami czosnkiem i bazylią 20 minut . Dodaj lutenice zamieszaj duś 20 minut dodaj serki topione mieszaj do rozpuszczenia. Teraz dodaj pieczarki z drugiej patelni wymieszaj.
    Naleśniki:
    Zmiksuj składniki i piecz naleśniki cienkie .Po upieczeniu przekładaj farszem ciepłym dociśnij i krój najlepsze są na ciepło :)

  6. Z okazji drugich urodzin Twojego bloga, życzę Ci nieskończenie wielu pomysłów na obiadowe (i nie tylko) pyszności

    A o to przepis na moje Sercowe torciki z pizzy
    Przepis jest pyszny znaleziony gdzieś w internecie na cienkie ciasto pizza hut
    200 gram mąki
    20 gram drożdży
    3 łyżki oliwy ( ja używam oleju)
    woda ok 50-80 ml
    łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ewentualnie)
    sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek (wg gustu ja dodaję do ciasta tylko oregano i sól)

    Ponadto
    kilka pieczarek,
    pół papryki
    1/2 piersi z kurczaka
    kilka ziarenek groszku i kukurydzy
    troszkę potartego sera
    ketchup

    Drożdże mieszamy z 1,5 łyżki wody, cukrem i solą. Dodajemy 1,5 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy z ciasta wałek. Odstawiamy na 0,5h w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z proszkiem, solą, pieprzem i ziołami. Robimy dziurkę i wlewamy oliwę, 1/8 szklanki wody i mieszamy, dodajemy wałek, zagniatamy, formujemy kulę, odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce. Rozwałkujemy nakłuwamy widelcem. Wycinamy serca licząc po dwa na każdy torcik. Pierś, kroimy w paseczki i smażymy w ulubionych przyprawach np. gyros, pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Serce smarujemy ketchupem, nakładamy kawałki piersi, posypujemy serem,, kładziemy drugie serce, smarujemy ketchupem, posypujemy serem, na wierzchu kładziemy pieczarki, paprykę, groszek i kukurydzę. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni.

  7. Zdjęcia już wysłane więc teraz pora na przepis:
    Jako pierwsze będą placki ziemniaczane z ziemniaczanymi talarkami i serkiem mozzarella na szczycie.

    Składniki na placki:
    – 320g obranych ziemniaków
    – 40g obranej cebuli
    – 45g mąki
    – 1 jajko
    – szczypta soli
    – szczypta pieprzu
    – szczypta czosnku Prymat

    Składniki na dodatki:
    – jeden ziemniak obrany i pokrojony w talarki
    – 2 łyżeczki tartego serka mozzarella

    Wykonanie:
    Ziemniaki i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miksera wraz z jajkiem i przyprawami. Na koniec dodajemy mąki do zagęszczenia masy. Na rozgrzaną małą patelnię z dość dużą ilością oleju umieszczamy 2 porcje i czekamy aż się zarumieni. Następnie obracamy i czekamy na jej dopieczenie. Po wyjęciu umieszczamy na małym talerzyku jeden na drugim, aż do uzyskania 6 pięter.
    Razem z plackami na patelni smażymy talarki, a następnie układamy 4-5 szt na najwyższym piętrze. Na koniec dekorujemy szczyt słonego tortu odrobiną soli i pieprzu. ;)

  8. Drugie będą placki ziemniaczane z ziemniaczanymi polane serkiem wiejskim.

    Składniki takie jak w pierwszym przepisie, gdyż wykorzystałam placki z pierwszego przepisu:
    „- 320g obranych ziemniaków
    – 40g obranej cebuli
    – 45g mąki
    – 1 jajko
    – szczypta soli
    – szczypta pieprzu
    – szczypta czosnku Prymat”

    Składniki na dodatki:
    – 3 łyżki serku wiejskiego

    Wykonanie placków takie samo jak w pierwszym przepisie:
    „Ziemniaki i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miksera wraz z jajkiem i przyprawami. Na koniec dodajemy mąki do zagęszczenia masy. Na rozgrzaną małą patelnię z dość dużą ilością oleju umieszczamy 2 porcje i czekamy aż się zarumieni. Następnie obracamy i czekamy na jej dopieczenie. Po wyjęciu umieszczamy na małym talerzyku jeden na drugim, aż do uzyskania 6 pięter. ” – tu mała korekta 5 pięter ;)
    Na koniec na torciku umieszczamy 3 łyżki serka wiejskiego na najwyższym piętrze. Na koniec dekorujemy szczyt słonego tortu odrobiną soli i pieprzu. ;)

  9. Ptysiowy torcik z szynkowym kremem

    Składniki na ciasto:
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1/4 kostki margaryny
    2 jajka
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do garnka przekładamy margarynę oraz wlewamy wodę – nastawiamy na gaz. Kiedy margaryna się rozpuści, a woda zacznie wrzeć wsypujemy mąke i całość zaparzamy przez 2 minutki – ciągle mieszając, aż składniki sie idealnie połączą – odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i całość miksujemy. Masę przekładamy do 2-3 niewielkich metalowych rondelków (uważajmy aby nie miały plastikowych elementów!!) i pieczemy przez 40 minut w temp 190* oraz przez kolejne 20-25 minut w temp. 110* z trybem termoobiegu. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.

    Składniki na krem:
    20 dag twarogu półtustego
    7 plasterków szynki
    4 łyżeczki chrzanu żurawinowego
    2,5 łyżki majonezu
    sól i pieprz do smaku
    dodatkowo: suszona żurawina, szczypiorek

    Do malaksera przekładamy twaróg, szynkę, chrzan oraz majonez – miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wedle potrzeby można dodać więcej chrzanu lub majonezu. Krem gotowy – nakładamy go na dół ciasta ptysiowego, przykrywamy górą i pozostałym kremem dekorujemy ciasto – tak jak tort. Dodatkowo całość zdobimy suszoną żurawiną oraz posiekanym szczypiorkiem. Najprawdziwszy, wytrawny torcik gotowy :)

    Przy okazji składam najlepsze życzenia, bo to właśnie dziś są urodziny :) Jeszcze wiecej tak znakomitych przepisów i sukcesów w świecie kulinarnym :)

  10. Z okazji urodzin bloga życzę Ci dalszych sukcesów w sferze kulinarnej, kupienia wymarzonego sprzętu i abyś dalej robiła to co kochasz czyli wspaniale nam pichciła ;) Życzę Ci również, żeby w Twojej kuchni nie zabrakło kolorów – stąd moja propozycja na kolorowy torcik ;-)
    Kolorowy torcik meksykański

    Składniki:
    6 tortilli (wielkość tortilli zależy od średnicy tortownicy)
    ser żółty 300g,
    papryka czerwona,
    fasola czerwona 1 puszka,
    kukurydza 1 puszka,
    groszek zielony mrożony 150g,
    1 cebula czerwona,
    1 cebula biała,
    2 ząbki czosnku,
    mięso mielone 500g,
    koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek,
    wegeta,
    chili,
    papryka słodka,
    papryka ostra

    Przygotowanie:
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Groszek rozmrażamy. Na jednej z patelni podsmażamy mięso mielone. Gdy mięso będzie dobre dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy wegetą. W tym samym czasie na drugiej patelni szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy paprykę i smażymy około 5 minut. Paprykę wraz z cebulą przekładamy do mięsa, dodajemy zielony groszek i smażymy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę i kukurydzę – zdejmujemy z ognia. Całość doprawiamy przyprawami. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Tortownicę smarujemy masłem, na spód kładziemy 2 tortille. Następnie wykładamy 1/3 farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Postępujemy tak z kolejnymi dwoma warstwami. Całość zapiekamy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu warto, żeby torcik postał co najmniej pół godziny – wtedy będzie się łatwiej kroił – nie będzie się rozpadał.
    Życzę smacznego :)

  11. Z okazji konkursu urodzinowego upiekłam Tort Bolognese. Chciałabym również złożyć najserdeczniejsze życzenia, wielu wspaniałych i smakowitych pomysłów, powodzenia w próbowaniu nowych przepisów. Chciałabym również podziękować za to co już znalazło się na blogu „Co na obiad?”. Jest moim źródłem pomysłów i inspiracji. Dziękuje i życzę powodzenia. A oto przepis:

    1 duża czerwona cebula lub 2 małe
    2 średniej wielkości marchewki
    1 średnia pietruszka
    50 dag mielonego chudego mięsa wieprzowego
    1 duża cebula
    1 puszka pomidorów bez skórki
    1 przecier pomidorowy w kartoniku (u mnie Łowicz) ok. 300 ml
    Ser żółty
    300 g makaronu penne
    Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis
    Oliwa, Cukier, sól, świeżo zmielony pieprz

    Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy czerwoną cebulę w kostkę, podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy starte na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Lekko solimy. Chwile smażymy razem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 7 min do miękkości. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni szklimy cebulę, dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut. Przykrywamy pokrywką. W tym czasie robimy sos pomidorowy. Chwile gotujemy rozgniecione pomidory z puszki z zalewą. Potem je rozdrabniamy blenderem. Dodajemy przecier pomidorowy, 2 łyżki oliwy, szczyptę cukru, trochę soli, 2 czubate łyżeczki przyprawy oraz pieprz. Chwile razem gotujemy. Dodajemy do smażonego mięsa, przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok.. 8 minut. W dużej misce mieszamy mięso z sosem, z wcześniej uduszonymi warzywami oraz ugotowanym makaronem, przekładamy do wysmarowanej oliwą tortownicy. Przygniatamy dość porządnie, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i przypiekamy ok. 20 min. Podajemy z surówką z sałaty lodowej, ogórka, pomidora i papryki. SMACZNEGO

  12. Przed chwilką wysłałam maila, ale dla pewności raz jeszcze napiszę przepis tu, na blogu :)

    Tort wytrawny po francusku

    Składniki:

    – 1 arkusz ciasta francuskiego,

    – mięso z rosołu (2 udka kurze, 1 niewielki kawałek wołowiny),

    – warzywa z rosołu: 2 marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki,

    – 1 cebula,

    – olej do smażenia,

    – przyprawy: lubczyk, sól, pieprz,

    – koncentrat pomidorowy,

    – białko do posmarowania,

    – sezam.

    Mięso rosołu mielimy wraz z warzywami i podsmażoną na oleju cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawiamy do smaku lubczykiem, solą i pieprzem. Ciasto francuskie smarujemy koncentratem, a następnie przygotowanym mięsem. Robimy to starannie, by mięso było równomiernie rozłożone. Roladę zwijamy tak, by była bardziej długa niż gruba (dłuższym bokiem w kierunku krótszego). Kroimy ostrym nożem na mniejsze roladki (o grubości ok. 2 cm). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko ubitym białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia (ok. 15-20 min.). Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie układamy w kształcie tortu i świętujemy urodziny u Krysi! Smacznego!!!

  13. A to mój przepis na torcik urodzinowy :) pomysł dała moja prawie 5 letnia córcia ponieważ lubi takie jedzonko.
    Tort Frytkowy :)

    ziemniaki
    pierś z kurczaka
    ogórek zielony
    ketchup
    przyprawa kebab-gyros
    sól
    pieprz
    papryka czerwona

    Ziemniaczki kroimy na frytki, pierś z kurczaka kroimy w paseczki takie szersze, i obtaczamy w przyprawie kebab-gyros, zostawiamy na jakaś godzinę żeby mięsko nasiąkło przyprawami, po upływie godziny najpierw smażymy frytki , a gdy już widzimy że są takie w połowie podsmażone, zaczynamy smażyć mięsko.W między czasie kroimy ogórka u nas są to półplasterki . Wyjmujemy frytki przyprawiamy, i układamy na przemian, trochę frytek, kilka kawałków mięsa, i frytki, do o koła również kładziemy mięsko i ogórka , na wierzch odrobinę ketchupu. I oczywiście świeczki :) :)

  14. Urodzinowo składam życzenia, żeby spełniły się wszystkie twoje kulinarne pragnienia. Niech zapału tobie nigdy nie brakuje, i pysznymi daniami w kuchni owocuje. :-)
    Dla ciebie torcik zrobiłam :-)

    Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu

    300 gram kaszki kukurydzianej
    5 szklanek wody zimnej
    3 łyżki startego parmezanu
    ½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
    2 łyżki masła
    Sól
    20 dkg krewetek mrożonych
    ½ cukinii
    8 pomidorków koktajlowych
    1 pomidor duży
    ½ opakowania tofu
    5 plastrów żółtego sera
    Bazylia
    Oregano suszone
    Pieprz
    1 ząbek czosnku
    ½ papryki czerwonej
    Sos pomidorowy ostry
    Olej

    Zagotowuję wodę, po 1 łyżce pomału wsypuję kaszkę kukurydzianą i mieszam energicznie. Na końcu dodaję, masło, parmezan, suszone pomidory, sól. Polente wylewam na okrągłą formę odstawiam żeby ostygła. Krewetki odmrażam, marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany i przesmażam na patelni około 2 minuty. Polentę smaruje sosem pomidorowym, na to układam ser żółty, plastry cukinii, kawałki papryki. Wstawiam do piekarnika na 20 minut na 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe, i pokrojone tofu i na 10 minut do piekarnika. Po wyjęciu układam krewetki, i oliwki. Z pomidora robię różę, z cukinii płatki zielone. Smacznego i sto lat dla Krysi :-)

  15. Serdeczne gratulacje z okazji 2 urodzin bloga! Życzę by nigdy nie brakło Pani świetnych pomysłów kulinarnych, które pozwalają mi często nie martwic się o to co na obiad:) Wszystkiego najlepszego. A w prezencie pyszny tort.

    Tort w galarecie

    1 brokuł
    2 jajka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mała puszka zielonego groszku
    1 mała puszka kukurydzy
    łyżeczka natki pietruszki
    2 piersi z kurczaka
    przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie) do wywaru
    sok z cytryny
    żelatyna

    Z piersi kurczaka, marchewki, pietruszki, natki pietruszki, przypraw ugotować wywar. Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Osobno ugotować na pół twardo różyczki brokuła. Ugotować jajka na twardo. Odcedzić groszek i kukurydzę z zalewy. Ugotowane w wywarze warzywa i mięso pokroić (warzywa kroję w talarki, mięso w paseczki), do wywaru dodać żelatynę (na 2 litry wywaru dałam całe opakowanie wystarczające na 2,5 litra płynu, chciałam żeby galareta była sztywniejsza), dobrze wymieszać. W dość głębokiej salaterce ułożyć na dnie połówki jajek ugotowanych na twardo, następnie różyczki brokuła, mięso, marchewkę z pietruszką, groszek i kukurydzę. Wszystko powoli zalać wywarem, tak by płyn wszedł w każdą szczelinę:) Schować do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjąć „tort” z salaterki, udekorować majonezem (wedle uznania), skropić obficie sokiem z cytryny (ewentualnie delikatnie octem) i zajadać na zdrowie:). Smacznego!

  16. Przed chwilką wysłałam zgłoszenie ze zdjęciami, a teraz zamieszczam przepis na tort naleśnikowy z farszem bolońskim.
    Składniki na naleśniki:
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody mineralnej
    • 2 jajka
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    Składniki na sos boloński:
    • 25 dag mięsa mielonego np. mielona łopatka
    • 3 średnie marchewki
    • 1/2 selera
    • 1 mały korzeń pietruszki
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 puszki krojonych pomidorów
    • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • po 1 łyżeczce papryki słodkiej, bazylii, oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • kilka kropli tabasco
    Dodatkowo:
    • 10 dag sera żółtego np. goudy
    • 1 kulka mozzarelli z bazylią
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Przygotowanie naleśników:
    Wszystkie składniki na naleśniki wykładamy do miski i miksujemy kilka minut aż do uzyskania gładkiej masy. Patelnię naleśnikową rozgrzewamy i chochelką wylewamy porcję ciasta na patelnię. Ciasto smażymy po 1 minucie z każdej strony. Gotowe naleśniki układamy na talerzu. Z podanych proporcji wyszło mi 9 naleśników o średnicy ok. 22 cm.
    Przygotowanie sosu bolońskiego:
    Mięso mielone podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulką i czosnkiem. Mięso doprawiamy już na patelni solą i pieprzem. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Selera i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Podsmażone mięso wraz z cebulą przekładamy do garnka. Na patelnię wkładamy startą marchewkę, selera i pietruszkę i dodajemy do tego pomidorki z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, w którym znajduje się mięso i dalej dusimy. (Jeśli konsystencja jest za bardzo stała możemy dolać odrobinę wody.) Sos doprawiamy ziołami prowansalskimi, bazylią, solą i pieprzem do smaku. Całość powinna się dusić ok. 45 minut aby warzywa zmiękły, a smaki się przeniknęły.
    Przygotowanie tortu naleśnikowego:
    Na dno tortownicy (średnica 22cm) wykładamy dwa naleśniki, polewamy 1/3 sosu bolońskiego i rozprowadzamy go po całości. Na sos ścieramy troszkę sera żółtego. Kładziemy kolejne dwa naleśniki, wykładamy kolejną część sosu. Czynność tą powtarzamy jeszcze raz. Na wierzch kładziemy ostatnie dwa naleśniki. Układamy plasterki sera mozzarella i posypujemy ziołami prowansalskimi. Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut – temperatura 170 stopni. Po wyjęciu kroimy kawałki i podajemy. Smacznego!

  17. Z okazji urodzin bloga przesyłam najszczersze życzenia smacznego życia :)

    Z Kinga upiekłyśmy tort chlebowy :)

    Składniki na mały bochenek pieczony w keksówce:
    (ja piekłam w formie glinianej)
    -3 szklanki mąki pszennej
    -2 łyżeczki drożdży instant lub 25 g świeżych
    -półtora łyżeczki soli
    -3 łyżki cukru
    -4 łyżki miękkiego masła
    -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 i 1/8 szklanki letniej wody

    Gdy mamy drożdże świeże robimy zaczyn, który wlewamy do mąk.
    Gdy używamy drożdży suchych do mąk wsypujemy drożdże, sól i cukier, mieszamy dokładnie. Dodajemy pozostałe składniki zagniatając z nich elastyczne ciasto. Wkładamy do miski , przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Ja wszystko robię z podgrzanej mąki, dzięki czemu proces wyrastania jest szybszy a ciasto wydaje się pulchniejsze.
    Gdy ciasto urośnie, przekładamy je do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
    Chleb wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170 stC na 40-45 minut, po pierwszych 15 minutach pieczenia smarujemy wierzch roztopionym masłem.

    http://wgarzemieszane.blogspot.com/search/label/chleb

    Uszykowałyśmy:
    – wędlinę
    – pomidory
    – rzodkiewki
    – sałatę
    – szpinak nawet
    – ogórka zielonego
    – kolorowe papryki
    – masło
    – majonez

    Pokroiłyśmy upieczony wcześniej chleb. Każdą kromkę posmarowałyśmy masłem i kolejno układając na sobie przekładałyśmy ulubionymi dodatkami, nie żałując majonezu :)
    Dekorujemy kwiatkiem rzodkiewkowym, szpinakową chorągiewką i zajadamy :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Gosia i Kinga Żuczek

  18. Z okazji urodzin bloga życzę dużo weny, wielu kulinarnych inspiracji i jeszcze więcej smakowitych pomysłów :)

    Dołączam przepis na torcik sałatkowy zamiast kwiatka ;)
    Składniki:
    1 szt. – ciasto francuskie,
    1 szt. – jajko,
    przyprawa kebab- gyros Prymat,
    1 łyżka – płatków migdałowych,
    1 łyżka – słoneczniku łuskanego,
    1 garść – szpinaku świeżego,
    1 garść – rucoli,
    10 ząbków – czosnek w oleju z ziołami Smak,
    oliwa z oliwek lub zalewa,
    10 szt. – oliwek zielonych Smak,
    5 szt. pomidorków koktajlowych,
    sos balsamiczny,
    sól ziołowa Prymat,
    10 listków bazylii (świeża),
    10 listków mięty liście,
    20 gram – piersi wędzonej z kurczaka

    1. Ciasto francuskie wykładamy na wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu tortownicy – moja miała średnicę 20 cm – w taki sposób, by wystawały brzegi.
    2. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy płatkami migdałowymi i przyprawą kebab gyros Prymat, pieprzem czarnym świeżo mielonym prymat.
    3. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Musimy poczekać, aż przestygnie.
    4. W naszej francuskiej „miseczce” układamy na spodzie rucolę, szpinak, świeżą bazylię i miętę. Następnie pokrojoną w kosteczkę wędzoną pierś z kurczaka i pokrojone w ćwiartki pomidorki.
    5. Dodajemy czosnek w oleju z ziołami i oliwki SMAK. Polewamy łyżeczką oliwą z oliwek lub zalewą z czosnku. Prószymy solą ziołową i pieprzem. Oblewamy sosem balsamicznym i posypujemy prażonymi płatkami migdałów i słonecznikiem.
    Na koniec przyozdabiamy serduszkami wykonanymi z ciasta naleśnikowego wyciskanego na rozgrzaną patelnię.
    Smacznego :)

    http://www.doradcasmaku.pl/przepis/268046/torcik-salatkowy.html

  19. Witaj Krysiu! NAJLEPSZEGO BLOGOWEGO KRYSIA:-)))))

    Tort Warzywny z Jajem

    składniki:
    -1 płat gotowego ciasta francuskiego
    -750g pieczarek
    -100g serka topionego kremowego gouda
    -4 średnie cebule
    -pół zielonego pora
    -puszka kukurydzy
    -połowa średniej wielkości ogórka zielonego
    -połowa czerwonej papryki
    -3 jaja
    -750g mrożonki warzywnej (ziemniaki, brokuły, fasolka szparagowa zielona, kukurydza, marchew, papryka czerwona, papryka zielona
    -przyprawy: pieprz Prymat oraz mieszanka sól morska jodowana, cebula, czosnek, pomidory, papryczka chili, rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk, estragon

    sposób przygotowania:
    Na patelni z dodatkiem masełka chwilę podsmażam pokrojone drobno pieczarki z posiekaną cebulką, dodaję soli do smaku, następnie duszę je a potem odsączam z nadmiaru płynu. Na tej samej patelni podsmażam mrożonki z dodatkiem wszystkich przypraw oraz kilkoma kroplami sosu sojowego ciemnego. Standardową okrągłą formę do ciasta wykładam płatem ciasta francuskiego zostawiając ok 7cm krótszego boku na później, na spód wykładam kolejno partiami: uduszone pieczarki z cebulką, por w talarkach, kukurydzę. Następnie palcami dzielę na drobne kawałki serek topiony i rozrzucam go po całości. Na serek wykładam podsmażone wszystkie warzywa a na nich rozbijam całe 3 jaja (tak aby nie rozpłynęły się na boki). Na sam koniec na wierzch rozrzucam uformowane malutkie kuleczki z pozostałego płata ciasta francuskiego, dodatkowo z resztek ciasta formuję wężyki które również dodaję na wierzch torcika. Tak przygotowany torcik wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200st i zapiekam ok 30min bez funkcji termoobiegu na 2 półeczce od dołu. Kiedy torcik już jest zapieczony, na wierzch wykładam na niego paseczki z papryki oraz pokrojony ogórek, dodatkowo ogórka umieszczam na brzegach ciasta.

    Torcik ma wysokość 5-6cm i jest doskonałym pomysłem na obiad oraz odskocznią od mięsnych dań. Smakuje wyśmienicie i wybornie. Polecam i życzę smacznego!

  20. Dołączam drugi przepis na tort wytrawny i ponownie życzę samych najlepszości :)

    Kolorowy torcik obiadowy

    Składniki:
    placki:
    1 kg ziemniaków,
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
    sól do smaku,
    1 jajko,
    1 łyżeczka natki pietruszki siekanej,
    1 burak ćwikłowy,
    kucharek do smaku,
    pieprz czarny mielony Prymat,
    oliwa z oliwek lub olej do smażenia,
    dodatki / warstwy:
    1,5 szklanki zielonej fasolki mrożonej,
    200 gram twarogu,
    2 szt. ogórki kiszone,
    1 łyżeczka majonezu,
    1 puszka pomidorów krojonych z puszki,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    Kucharek – uniwersalna,
    1 opakowanie szpinaku mrożonego,
    1 ząbek czosnku,
    1 trójkącik serka topionego śmietankowego,
    1,5 szklanki kurek mrożonych lub 2 szklanki świeżych pieczarek,
    3 łyżki kwaśnej śmietany,
    1 łyżka masła,
    1/4 szklanki wina białego wytrawnego,
    sól i pieprz do smaku

    Ziemniaki i cebulkę obieramy i trzemy na tarce albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do startych ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę, jajko i pietruszkę. Przyprawiamy kucharkiem, solą i pieprzem. Masę dzielimy ma dwie części 2/5 i 3/5.

    Do drugiej mniejszej części ciasta dodajemy buraka, którego ścieramy na tarce lub mielimy maszynką.

    Na patelni smażymy placki jednakowej średnicy. Użyłam oliwy z oliwek.
    Moja patelnia ma 24 cm średnicy. Pieczemy 3 jasne i 2 ciemne placuszki.
    W międzyczasie przygotowujemy dodatki, którymi przełożymy torta.

    Gotujemy 1,5 szklanki fasolki zielonej, przyprawiamy ją jedynie solą i masłem.
    Na pierwszy jasny placek kładziemy równo fasolkę.

    Twaróg mieszamy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem kiszonym i majonezem. Przyprawiamy to pieprzem i odrobiną soli.
    Następnie układamy placek czerwony, a na niego układamy warstwę twarożku.

    Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy pomidory krojone i dusimy całość z ziołami prowansalskimi i kucharkiem.
    Układamy placek jasny i smarujemy wierzch obficie pomidorowym sosem.

    Szpinak przyrządzamy z czosnkiem, serkiem topionym i solą i pieprzem.
    Układamy go na placku czerwonym.

    Ostatni placuszek jasny przyozdabiamy warstwą grzybków.

    Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mrożone kurki, zalewamy winem. Dusimy, na koniec zabielamy śmietaną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Cały torcik przyozdabiamy papryką i pietruszką.
    Smacznego :)

    http://www.doradcasmaku.pl/przepis/268094/kolorowy-torcik-obiadowy.html

  21. Muffaleta – nadziany włoskimi dodatkami tort chlebowy. Świetnie sprawdzi się na pikniku, a do tego jest bardzo efektowny. Szczególne wrażenie zrobi na osobach, które nie wiedzą, że cały bochenek jest nadziany :)

    1 bochenek okrągłego chleba (około 18 cm)
    1 duża cebula
    2 łyżki pesto
    2 łyżki oliwy
    20 plasterków salami
    3 pieczone papryki (bez gniazd nasiennych)
    garść rukoli
    1 łyżka tapenady
    sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

    Upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni obraną cebulę, pokrojoną na 8 części. Po 15 minutach wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

    Odkrój wierzchnią część chleba i wyjmij z niego większość miąższu.

    Pesto wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i taką mieszanką nasmaruj wnętrze chleba.

    Na spodzie ułóż połowę salami, na niej 1/4 rukoli. Następnie ułóż cebulę, drugą część salami, warstwę składającą się z rozkrojonych papryk i resztę rukoli. Pokryj całość tapenadą, posól i popieprz do smaku i lekko przyciśnij wszystkie warstwy. Przykryj odkrojonym wierzchnim kawałkiem chleba.

    Podaj krojąc na kawałki, w taki sposób, w jaki kroi się tort.

  22. Torcik :)

    0,5 kg kaszy gryczanej
    0,5 kg kaszy jęczmiennej
    pieczarki
    marchew
    ogórek kiszony
    ziele angielskie
    liść laurowy
    przyprawy
    świeczki
    3 pojemniki o różnej wielkości

    Kaszę gotujemy, po ugotowaniu przekładamy w pojemniki pół ciemnej po jasnej wkładamy i czekamy aż wystygnie, Pieczarki kroimy , dusimy na masełku i przygotowujemy sos. Marchewkę również gotujemy, na średnio twardo, nie może się rozgotować . Kiedy już kasza wystygnie , powoli odwracamy największy pojemnik na blacie, następnie drugi, i kolejny, układamy je jeden na drugim. Polewamy całość sosem. Z marchwi wycinamy kwiatki :) i dekorujemy nimi tort, do dekoracji używamy również ogórka kiszonego, i ziela angielskiego oraz liści laurowych z których robimy na samej górze kwiatka. Dodajemy świeczki i torcik gotowy :) Smacznego .

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s