Strucla z makiem

strucla z makiem

Przedstawiam mój pierwszy makowiec świąteczny:)

na 2 strucle

ciasto
– 500 g mąki
– 3 jaja
– 1/2 szklanki mleka
– szczypta soli
– 100 g masła
– op drożdży instant (7g)
– 150 g cukru

farsz:
– 900 g gotowej masy makowej
– 100 g orzechów włoskich
– 100 g rodzynek
– 75 g miodu płynnego

– 2 blachy prostokątne o długości 40 cm

Masło rozpuść, mleko lekko podgrzej jeśli jest prosto z lodówki. Dodaj jaja, sól, cukier, mąkę i drożdże. Dobrze wyrabiaj. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania)

Masę makową uszlachetnij orzechami i rodzynkami, dodatkowo dodaj miodu i dobrze wymieszaj.

Ciasto przekrój na pół, z jednej części formujemy jedną struclę.

Rozwałkuj struclę na kwadrat o szerokości blachy w której będziesz piec. Farsz nakładaj do 3/4 długości ciasta. Zawijaj za pomocą papieru do pieczenia lub ściereczki kuchennej. (foto instrukcja zawijania ciasta)

Struclę przełóż do formy i odstaw na czas nagrzewania się piekarnika.
Piekłam razem 2 strucle w 195 stopniach 35 min, wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto jeszcze 10 min. Odstaw ciasto do ostudzenia.

Strucla wyszła przepyszna :)

2 thoughts on “Strucla z makiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s