Pasztet z wątróbki ze śliwką

pasztet w wątróbki

Na tegoroczne święta pierwszy raz zrobiłam pieczeń z wątróbki :)

– 1,20 kg wątróbki wieprzowej
– 4 czerwone cebule
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka majeranku
– 2 kromki chleba pszennego
– 2 garście śliwki suszonej bez pestki (około 75g)

– żelatyna
– forma keksowa

Wątróbkę wraz z cebulą pokrój drobno i uduś na maśle do miękkości. Zmiel jeszcze ciepłą wątróbkę bo ostudzona stwardnieje i będzie ją ciężko zmielić. Chleb też zmiel. Śliwki pokrój w pióra. Masę wymieszaj z majerankiem, teraz dopraw do smaku. Jeśli masz formę metalową wyłóż ją podwójnie papierem do pieczenia zanim przełożysz masę z wątróbki.

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Połowę masy przełóż do formy następnie rozłóż śliwki i uzupełnij pozostałą masą. Piecz do 1,5 godziny. Odstaw do ostudzenia. Ostudzoną pieczeń zalej 1 litrem tężejącej żelatyny. Odstaw do lodówki na 4 godziny.

Świetne połączenie smaku wyraźnej wątróbki z winną śliwką:)

3 thoughts on “Pasztet z wątróbki ze śliwką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s