Pierniczki

Pierniki

Kiedy dowiedziałam się o Jasełkach w przedszkolu syna, pomyślałam że upiekę swoje pierwsze pierniczki. Jednak na te klasyczne było już za późno. Na ratunek przyszła mi koleżanka z pracy swoim niezawodnym przepisem na pierniczki „błyskawiczne” które są miękkie tuż po upieczeniu. Nawet mój oporny piekarnik gazowy poradził sobie doskonale:) Dziękuję Kasiu!

na 100 pierniczków średniej wielkości
– 1kg mąki tortowej (typ 450)
– 350g masła (82%)
– 250g miodu wielokwiatowego
– 1 szklanka cukru
– 1 op przyprawy do pierników (u mnie przyprawa do piernika Prymat)
– 4 jaja
– 1 łyżka sody oczyszczonej

Masło z miodem podgrzej i wymieszaj, dodaj cukier przyprawę do pierników. Zadbaj by jaja w momencie dodawania do ciasta nie były zbyt zimne. Pomału dodawaj mąkę z sodą, mieszając a następnie zagniatając ciasto.

Kiedy ciasto będzie miało jednolitą masę odstaw je do lodówki na minimum 1h, u mnie przeleżało 24h z tym że ciasto zrobiło się twarde i przed pieczeniem stało około 1h w temperaturze pokojowej by dobrze się rozwałkowywało.

Rozwałkuj ciasto na max 5mm grubość. Wykrawaj dowolne wzory i piecz partiami do 8 min na środowej części piekarnika. U mnie gazowy piekarnik piekłam z blachą na samej górze do 10min w 165 stopniach.

Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne:)

One thought on “Pierniczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s