– 350g śledzi solonych
– 1 łyżka curry indyjskie
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– sok z połowy cytryny
– 1/3 szklanka oleju roślinnego
– 1 mała cebulka
– mleko do zalania śledzi
Śledzie zalej mlekiem na minimum 1h. Odlej mleko a śledzie osusz. Pokrój w na małe kawałeczki (1cmx2cm), przełóż do litrowego słoika. Do słoika dodaj curry, musztardę, sok z cytryny, olej i drobno posiekaną cebulkę.
Wszystko porządnie wymieszaj i odłóż do lodówki na 2 dni.
Zdecydowana w smaku pyszna przekąska:)
Ja to zawsze bałam się spróbować śledzia, ale niedawno zjadłam trochę w pomidorach i był smaczny, muszę przetestować inne wersje ;)
Polecam również wersje na słodko:)
Oj chyba zrobię. Uwielbiam śledzie, ale w curry nigdy nie jadłam. Pozdrawiam
Niedawno jadłem tak mocno (może nie tyle mocno co w podobny sposób) przyprawione ryby, ze słoiczka. To wekowane. Pyszne były!
takich śledzi jeszcze nie jadłam ;)
W konkursie na Blog Roku 2012 przyznaję Ci gwiazdkę-wyróżnienie:
http://szapiski.wordpress.com/2012/12/10/nagroda-blog-of-the-year-2012/
Dziękuję, czuję się zaszczycona:)
Ciekawy pomysł, na pewno wypróbuję, bo śledziki uwielbiam, ciekawi mnie też przepis na śledzie w pieczonych burakacha(Okrasa,kuchnia lidla), muszę oba wypróbować, zapowiada się pysznie:)