Konkurs na najlepszy przepis korzenny

Pudełko marketingowe Prymat 2

Zbliża się okres świąteczny, ten czas kojarzy mi się bardzo aromatycznie pełen wypieków i potraw które wspomina się przez lata i z chęcią przygotowuje się dla swoich najbliższych.

Zapraszam cię na konkurs na najlepszy przepis korzenny
Co trzeba zrobić? Proste!
– zostaw w komentarzu pod tym wpisem przepis który twoim zdaniem jest najbardziej korzenny który miałe/aś okazję upiec/ugotować/usmażyć/stworzyć. To może być deser, przystawka, danie głowne lub napój.
– każdy może podać max 2 propozycję
– czekaj na wyniki (29.12.2012)

DSC09929  Korzenne Muffiny  DSC01493

Nagrody:
1. miejsce – Blender BOSCH MSM6270 + Zestaw przypraw Prymat (około 27 przypraw Prymat + unikalne pudełko na przyprawy) + 1000 punktów (do wykorzystania na nagrody w serwisie DoradcaSmaku.pl w przypadku dodania min. 1 przepisu – można dodać kilka przepisów i wymienić na kolejny sprzęt BOSCH)
2. miejsce – Zestaw przypraw Prymat + 1000 punktów (do wykorzystania na nagrody w serwisie DoradcaSmaku.pl w przypadku dodania min. 1 przepisu)
3. miejsce – Zestaw przypraw Prymat + 900 punktów (do wykorzystania na nagrody w serwisie DoradcaSmaku.pl w przypadku dodania min. 1 przepisu)

DoradcaSmaku.pl to portal dla wszystkich amatorów dobrej kuchni – każdy ma szansę zostać docenionym przez społeczność kucharzem, a co za tym idzie otrzymać nagrody za swoją twórczość kulinarną.
Portale społecznościowe są doskonałą okazją do wirtualnych spotkań ludzi o podobnych zainteresowaniach. Odległości, które kiedyś trzeba było pokonywać by się spotkać dziś nie mają już znaczenia, ponieważ wszelkie granice niwelowane są za pomocą internetu.
Miłośnicy dobrej kuchni zawsze lubili dzielić się swoimi wrażeniami z innymi. Teraz dzięki nowemu portalowi społecznemu DoradcaSmaku.pl będą mogli spotkać się w jednym miejscu wspólnie budując unikalną i niespotykaną Księgę Kucharską.

Prymat
www: http://www.doradcasmaku.pl/
facebook: https://www.facebook.com/DoradcaSmaku

Regulamin konkursu “Konkurs na najlepszy przepis korzenny”
1. Konkurs organizuje autorka bloga conaobiad.wordpress.com
2. Zadanie konkursowe polega na podaniu przepisu który uważa za najbardziej korzenny.
3. Każdy uczestnik może dodać maksymalnie 2 przepisy.
4. Spośród nadesłanych prac Organizator wybierze 3 laureatów którzy otrzymają nagrody:
Pierwsze miejsce – Blender BOSCH MSM6270 + Zestaw przypraw Prymat (około 27 przypraw Prymat + unikalne pudełko na przyprawy) + 1000 punktów (do wykorzystania na nagrody w serwisie DoradcaSmaku.pl w przypadku dodania min. 1 przepisu – można dodać kilka przepisów i wymienić na kolejny sprzęt BOSCH).
Drugie miejsce – Zestaw przypraw Prymat + 1000 punktów (do wykorzystania na nagrody w serwisie DoradcaSmaku.pl w przypadku dodania min. 1 przepisu).
Trzecie miejsce – Zestaw przypraw Prymat + 900 punktów (do wykorzystania na nagrody w serwisie DoradcaSmaku.pl w przypadku dodania min. 1 przepisu).
5. Okres trwania konkursu od 5-go listopada do 19-go grudnia 2012r.
6. Lista laureatów zostanie podana do 10 dni po zakończeniu konkursu, stronie conaobiad.wordpress.com
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom w terminie 30 dni od ogłoszenia
wyników konkursu.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
11. Dane osobowe przekazane Organizatorowi przez uczestników konkursu
będą przez niego przetwarzane wyłącznie w celu i zakresie niezbędnym
dla realizacji konkursu tj. wyłonienia laureatów oraz doręczenia
nagród. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak ich
niepodanie uniemożliwia otrzymanie nagrody. Każdy uczestnik konkursu
posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz do ich
poprawiania. Dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z przepisami
ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (j.t.:
Dz.U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.)

MCSA041675_MSM6270_def_Preview600x600

51 thoughts on “Konkurs na najlepszy przepis korzenny

  1. Przepis w 100% korzenny i jakże przydatny na święta…
    a więc
    spory korzeń chrzanu namoczyć na ok 2 godz w zimnej wodzie, następnie zetrzeć na drobnej tarce, dodać soczek z cytryny, szczyptę soli i łyżeczkę cukru, zapakować w słoik i do lodówki, w ten oto sposób mamy bazę do przygotowanie sosu chrzanowego czy domowej ćwikły:-)

  2. Pierniki. Nigdy nie stosuje gotowych przypraw piernikowych Sporzadzam swoje wlasne: pieprz, sproszkowany imbir, swierzy imbir starty na tarce, sproszkowane ziele angielskie, cynamon, czasami galke muszkatalowa i daje tyle, ile chce, a lubie dobrze doprawione pierniki.
    Pozdrawiam:D

  3. ja uwielbiam moczke. potrzebne będa : piernik , woda miód , bakalie i jeszcze odrobina cynamonu lub przyprawy piernikowej. piernik kroje , zalewam woda ( na równi) i gotuje az sie rozpuści, tzn zrobi sie jednolita masa, dodaje bakalie( tutaj nie ograniczeń, mozna dac wszystko), dodaję cynamonu/przyprawę i miodu do smaku , i gotuje jeszcze chwilkę. ja osobiście lubie bardzo gestą moczkę. w niektórych domach moczka przypomina zmiksowany komopt z piernikiem.
    paula slodkiepychotki@gmail.com

  4. Grzane piwo imbirowe

    -Cytryna – kroimy w plastry (4 plastry kroimy na cwiartki i dajemy je do kufla)
    -Świeży korzeń imbiru – 1 plaster obieramy ze skórki i drobno siekamy – następnie do imbiru dodajemy szczyptę soli po czym rozcieramy go z solą i wrzucamy go do cytryny)
    -1 piwo jasne – podgrzewam, kiedy jest już ciepłe słodzę je łyżką miodu .

    Ciepłe piwo wlewam do kufla gdzie czekają cytryny i imbir.

  5. Dla mnie najbardziej korzennym deserem jest :
    Korzenne ciasto z dynią.

    Składniki
    350 g cukru
    300-350 g mąki pszennej
    350 g starkowanej drobno dyni
    200 ml oleju
    4 duże jaja
    30 g starkowanego drobno świeżego imbiru
    1 czubata łyżeczka proszku
    1 płaska łyżeczka sody
    1/5 płaskiej łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki zmielonych gożdzików
    2/3 łyżeczki cynamonu
    1 czubata łyżeczka kakao
    50 g orzechów włoskich
    Umytą dynię pozbaw miąższu z pestkami i obierz. Zetrzyj drobno na tarce wraz ze świeżo obranym imbirem.
    Całe jaja zmiksuj wraz z cukrem na gęsty biały puch. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami korzennymi (Ilość mąki potrzebnej do tego ciasta może się wahać w zalezności od jej wilgotnoci oraz wielkości użytych jaj. Pamiętaj, że surowe ciasto musi być dość luźne). Masę połącz z olejem, tartą dynią oraz imbirem. Możesz dodać pokruszone włoskie orzechy.

    Niezbyt gęste ciasto przelej do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj drewnianym patyczkiem, czy gotowe, gdyż zbyt długie pieczenie może spowodować przesuszenie ciasta.
    Gotowe i przestudzone posyp cukrem pudrem.

    Piekłam je wiele razy i zawsze robi furorę wśród moich gości na Święta :)
    Jest bardzo aromatyczne, wilgotne a dzięki imbirowi wytrawnie ostre w smaku.
    Jest przez długi czas świeże, ale itak w mig znika z talerza :)

  6. Bożonarodzeniowy napój ryżowy

    – 150 g ryżu, najlepiej brązowego
    – 2 jabłka, obrane
    – łyżeczka prawdziwego masła
    – 2 łyżeczki przyprawy korzennej
    – 500 ml + 200 ml mleka, najlepiej tłustego
    – łyżeczka cukru z wanilią

    Mleko (500 ml) zagotować w rondelku, dodać ryż, gotować około 25- 30 minut, aż ziarenka się rozpadną Jabłka pokroić w kostkę, zrumienić na maśle z dodatkiem przyprawy korzennej. Do malaksera wlać pozostałe 200 ml mleka, ryż, jabłka i cukier z wanilią, zmiksować na gładką masę. Podawać na zimno lub ciepło.
    Napój jest nieco gęsty, ma mocną korzenno- waniliową nutę, a jabłka dodają apetycznej konsystencji. Smacznego! :)

  7. Ciasteczka korzenne z czekoladą :

    300 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    200 g masła
    3 łyżeczki przyprawy korzennej
    polewa czekoladowa- na końcu do dekoracji

    Ze składników ugniatamy elastyczne ciasto. Uformowane w kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Po godzinie wałkujemy na 0,5cm grubości i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 210 stopni około 10-12 minut.
    Ciastka po przestudzeniu dekorujemy czekoladą.

    Korzenne śledzie :

    4-5 filety śledzia
    1 cebula
    4 goździki
    3 liście laurowe
    pół łyżeczki ziela angielskiego
    1/4 łyżeczki imbiru
    skórka z 1 sparzonej cytryny
    pół łyżeczki miodu lub cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki oleju

    Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin. Opłukujemy, osuszami i kroimy w kawałki.
    Cebulę w półplasterki, sparzymy wrzątkiem, odcedzamy.
    Przyprawy tłuczemy w moździerzu, posypujemy nimi ryby.
    W naczyniu np. słoiku układamy na przemian cebulę i śledzie.
    Sok z cytryny, olej i miód mieszamy – zalewamy nimi przygotowane śledzie.
    Zostawiamy w chłodnym miejscu na 24-48 godzin.

  8. Witaj!
    Oto moje zgłoszenie do konkursu – przepis na muffinki świąteczne – korzenne i z chrupiącym makiem, kandyzowaną skórką z pomarańczy. Najlepsze na świecie! :)

    Składniki:

    2 jajka
    1 szklanka cukru (200g)
    2 szklanki maślanki (550 ml)
    3 szklanki mąki pszennej (450 g)
    kostka masła (250 g)
    3 czubate łyżki kakao
    3 łyżeczki mocnej przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
    40 g maku
    50 g kandyzowanych skórek z pomarańczy

    Włącz piekarnik i nagrzej do do 180-190 stopni. W tym czasie zdążysz zrobić ciasto.

    Masło rozpuść, a kiedy lekko przestygnie rozbełtaj w dużej misce z cukrem, wbij jajka i wlej maślankę. Przesiej 3 szklanki mąki, wsyp mak, kakao i przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj na gładką masę i wrzuć żurawinę (albo rodzynki) i posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

    Do foremek, jeśli masz zwykłe, włóż papierowe papilotki. Wypełnij ciastem w 3/4. Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka – w moim przypadku 25 min. Wystudź na kratce.

  9. W moim przepisie przygotowałabym „UDKA Z KURCZAKA” z wykorzystaniem Przyprawy do Kurczaka.
    Do ziół i przypraw dodać olej z oliwek, odrobinę soli, wszystko razem wymieszać, ma być taka luźniejsza papka, którą nasmaruję udka i zostawię na około 2-3 godziny.
    Obrać, umyć i osuszyć 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), 1/2 selera i 1 por(biała część). Warzywa przekroić na pół wzdłuż.
    Do rękawa foliowego włożyć udka i obłożyć je warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200stopniC na 1godz i 30 min.
    Marysia
    marysiag53@wp.pl

  10. Ona i On bardzo lubią indyjskie jedzenie. I choć z chęcią zanurzają nosy w takowych polskich i zagranicznych knajpkach, najbardziej lubią przygotowywane w kuchennym zaciszu, bazujące na oryginalnych przyprawach, kombinacje. Najchętniej wcinają curry z kurczakiem, tikka masalę z kalafiorem, do tego gotują ryż albo robią indyjskie placki. To dopiero czas korzennych przypraw!

    Składniki
    1 pierś kurczaka
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 puszka pomidorów
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    2 łyżki prażonej cebuli
    1 duża cebula
    5 ząbków czosnku
    kora cynamonu
    2 łyżki domowej garam masali (z kombinacji uprażonych i połączonych w moździerzu: 3 łyżeczki kuminu, 3 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka cynamonu, 4 goździki, 20 ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 4 liście laurowe)
    4 łyżeczki curry
    sok z cytryny
    chilli w proszku
    sól
    pieprz
    olej

    Kurczaka On kroi w kostkę i marynuje w soku z cytryny, soli i curry. Odstawia na kilka godzin.
    Po tym czasie jogurt, pomidory, prażoną cebulę, czosnek oraz przyprawy (bez soli i odsypując łyżeczkę curry) wrzuca do blendera i miksuje.
    Kurczaka On smaży na odrobinie oleju do kruchości, a następnie przekłada na czystą patelnię i zalewa jogurtową masą. Dorzuca korę cynamonu i pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec duszenia dodaje przecier pomidorowy.
    Curry On podaje z niesolonym ryżem, jej naanami albo swoimi pysznymi chlebkami indyjskimi.

  11. Najbardziej korzenna dla mnie jest świąteczna gorąca czekolada – z dużą ilością świeżego, startego imbiru, aromatyczną laską cynamonu i goździkami. Rozgrzewa ciało, ociepla atmosferę i zdecydowanie poprawia humor (czego chcieć więcej?:)
    Potrzebujemy:

    100 gram gorzkiej czekolady
    300 ml śmietany kremówki
    1 łyżkę cukru waniliowego (domowego, z prawdziwą wanilią)
    1 laskę cynamonu
    1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
    kilka sztuk goździków
    świeży korzeń imbiru

    Dodatkowo mrożone owoce – u mnie truskawki i śliwki (rozmrażamy przed podaniem)

    Śmietanę kremówkę wraz z łyżką cukru podgrzewamy, dodajemy cynamon, sporą ilość startego imbiru i gotujemy ciągle mieszając. Dodajemy goździki oraz połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Całość gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Ponoć najlepiej czekoladę nieco przestudzić i następnie jeszcze raz zagotować przed samym podaniem – dzięki temu nie zrobią się grudki. Gotujemy jeszcze kilka minut. Przed podaniem wyjmujemy goździki i laskę cynamonu. Przelewamy do filiżanek. Gotowe:)

  12. Korzenny drink na zimowe wieczory:
    Gotujemy kompot z jabłek! Koniecznie z przyprawami typu cynamon, goździk – albo: dodajemy przyprawę do pierników!
    Kompot studzimy, tak, jak kto lubi :)
    Nie wyrzucamy jabłek!!!
    Do wysokiej szklanki na spód wrzucamy jabłko z kompotu, na to wlewamy Dziką Luksusową (50 ml) – ona jest o smaku cynamonu, pysznie słodka i dopełniamy kompotem!
    Osobiście lubię pić ciepłe, mój mąż zimne ;) Czyli jak kto woli, można próbować :)

  13. Przepis na to ciasto zapuścił korzenie w kuchni mojej prababci. I tak oplatają one do dzisiaj naszą codzienność. Kiedy jesień dzieli się swymi darami moją kuchnię wypełnia słodko-korzenno-cytrusowy aromat ciasta marchewkowego:

    2-3 dorodne korzenie marchwi :)
    2 szklanki mąki
    4 jaja
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 szklanki oleju
    2 łyżeczki przyprawy korzennej
    2 łyżeczki cynamonu
    mały kawałek imbiru
    orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy,
    Jaja utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodawać powoli mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę ciągle miksując. Dodać startą marchew, imbir oraz bakalie i delikatnie wymieszać łyżką.
    Piec ok. 45 min. w temp. 180 st.
    Ja najbardziej lubię z polewą z czekolady deserowej oraz solidnym kleksem kwaśnej śmietany.
    Kwintesencja korzennego smaku na jesienno-zimowe wieczory :)

  14. Uwielbiam korzenne ciasto, które kiedyś robiła moja babcia:
    ciasto:
    1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
    1,5 szklanki mąki pszennej
    200 g masła/margaryny
    2 duże jaja
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 opakowania cukru waniliowego
    1/3 szklanki cukru
    szczypta soli

    Nadzienie:
    2 kg jabłek
    5 dojrzałych bananów
    1 gwiazdka anyżu,
    4 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    4 ziela angielskie
    10 goździków
    5 ziarenek pieprzu

    Przygotowanie:

    ciasto:
    Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem, cukrami i solą.
    Zimne masło kroimy w kostkę i kruszymy w mące, aby utworzyły się drobne grudki, po czym wbijamy jajka, szybko wyrabiamy i chowamy do lodówki na godzinę.
    nadzienie:
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, wkładamy do garnka z odrobiną wody na dnie, aby nie przywarły, dodajemy pokrojone w plasterki banany.
    Smażymy, aż zrobią się szkliste, a banany się rozgotują.

    Przyprawy które są w ziarnach miksujemy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu na proszek.
    Dodajemy wraz z cynamonem do owoców i smażymy aż zaczną odstawać od ścianek garnka, a woda odparuje.
    Nadzienie studzimy.
    Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
    Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, większą wałkujemy na ok 5-8 mm i wykładamy nim formę z papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę, resztę ciasta wałkujemy i wycinamy świąteczne wzory, układamy na cieście. Pieczemy ok.45 min i studzimy z otwartymi drzwiczkami piekarnika.

  15. Ciasteczka korzenne;
    Składniki:

    *250 g mąki

    *125 g margaryny Palmy (użyłam masła)

    *100 g cukru – najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię

    *proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki

    *cukier waniliowy

    *1 jajko

    *1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)

    *1 łyżka imbiru

    *1 łyżeczka cynamonu

    *1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

    *otarta skórka z cytryny

    Wykonanie:

    Mąkę i imbir przesiać przez sito do miski, wymieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać miękką margarynę i dokładnie posiekać plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Następnie wbić jajko, posiekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.

    Kulę ciasta włożyć do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

    Piec ok. 20 minut (nasze piekły się krócej 12-15 minut) w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

  16. Pyszne pierniczki dzisiaj będę robiła
    maka, 1 kg
    cukier, 1/2 kg
    kakao, 75 g
    żółtka, 3 szt.
    soda oczyszczona, 1 płaska lyzka
    masło, 250 g
    przyprawa do piernika, (wg miary na opakowaniu)
    miod, 150 g
    kwasna smietana, 200 g
    1. Masło rozpuścić z cukrem i miodem., wystudzić.
    Mąkę przesiać z kakao i sodą. Dodać żółtka i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać.
    Do masy dodawać powoli śmietanę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zagnieść

    2. Rozwałkować (ok 6 mm) i wykrawać pierniczki. Piec 10 min w temperaturze 180 st. C

  17. Może nie najbardziej korzenne, ale cudownie pachnące i niezwykle smaczne słodkości, jakie ostatnio robiłam i szczerze polecam:

    1.Pudding lokszen z suszonymi owocami
    600ml mleka
    115g makaronu nitki
    2 duże jajka
    55g cukru
    starta skórka i sok z jednej pomarańczy lub cytryny
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
    1-2 łyżeczki esencji waniliowej
    2 łyżki stopionego masła lub margaryny oraz dodatkowo do smarowania
    140g posiekanych suszonych moreli
    140g suszonych borówek i/lub wiśni
    25g płatków migdałowych

    Przygotowanie
    Mleko zagotować w dużym rondlu. Dodać makaron i gotować 20-25 minut, aż stanie się miękki a niemal całe mleko się wchłonie.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st.W średniej wielkości misce ubić i dokładnie połączyć jajka, z cukrem, esencją, gałką, cynamonem, skórką i sokiem.
    Wlać stopioną margarynę do jajek, dodać suszone owoce i wymieszać. Dodać ugotowany makaron i mleko i potrząsnąć aby dobrze wymieszać. Przełożyć masę do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posypać po wierzchu płatkami migdałowymi.
    Ustawić naczynie w płytkiej blasze do pieczenia, do której należy nalać tyle wody, aby sięgała ona połowy naczynia. Przykryć naczynie folią aluminiową, piec 25 minut.
    Zdjąć folię, piec jeszcze 15-20 minut aż osiągnie złotobrązowy kolor, a migdały będą mocno zarumienione. Nóż włożony do środka powinien zostawać czysty. Odstawić aby lekko ostygł, po czym pokroić na trójkąty. Bądź podawać w temperaturze pokojowej.

    Pozdrawiam,
    Zuza
    zlapinska@o2.pl

  18. jak można 2 propozycje, to jeszcze druga :)

    2.Pudding z macy i jabłek
    4 mace
    85g posiekanych suszonych moreli
    85g rodzynek sułtanek
    85g posiekanych daktyli bez pestek
    85g posiekanych prażonych migdałów lub orzeszków pekan
    85g cukru + do posypania
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    starta skórka i sok z 1 pomarańczy
    3 jajka
    3 łyżki drobno mielonej mąki macowej
    115g stopionej margaryny
    2 jabłka deserowe (obrane, pokrojone w plasterki, bez gniazd nasiennych)
    2 łyżki konfitury z moreli
    1 łyżka wody

    Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mace połamać na małe kawałki i wrzucić do miski. Zalać zimną wodą. Odstawić na 10 minut, do całkowitego namoknięcia. Dobrze odsączyć, włożyć z powrotem do miski i ubijać widelcem do uzyskania konsystencji ciasta.
    Dodać suszone owoce oraz orzechy i dokładnie wymieszać. Wmieszać połowę cukru, cynamon, gałkę oraz sok i skórkę z pomarańczy. Odstawić.
    Mikserem ubić jajka z resztą cukru. Dodać macę z owocami, mąkę macową, połowę stopionej margaryny i pokrojone jabłka. Ostrożnie połączyć z jajkami.
    Przelać do głębokiego naczynia żaroodpornego, wygładzając wierzch. Spryskać pozostałą roztopioną margaryną i posypać odrobiną cukru. Piec przez 50 minut, do momentu, kiedy wierzch napęcznieje i osiągnie złotobrązowy kolor, a włożony w środek nóż będzie czysty.
    Podgrzać konfiturę morelową w niewielkim rondlu z wodą. Posmarować nią wierzch gorącego puddingu i odstawić, by przed podaniem lekko przestygł.

    No i tyle :)
    Zuza
    zlapinska@o2.pl

  19. Pyszna i jakże korzenna Korzenna babka z żurawiną i migdałami
    Składniki:

    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki (70 g) mączki migdałowej lub drobno zmielonych migdałów
    2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    225 g masła, w temperaturze pokojowej
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki brązowego cukru
    3 duże jajka
    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1 szklanka gęstego jogurtu (np. greckiego) lub kwaśnej śmietany
    1 szklanka posiekanych zrumienionych migdałów
    1 szklanka świeżej żurawiny
    3/4 szklanki suszonej żurawiny

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Formę na babkę (3 litrową) wysmarować masłem, wysypać mąką lub bułką tartą.

    Pierwsze 8 składników przesiać i wymieszać w misce.

    Masło utrzeć na puszystą masę, dodać oba rodzaje cukru i dobrze utrzeć – 3 minuty na średnich obrotach. Dodawać jajka, jedno po drugim, uciarając masę przez 1 minutę po dodaniu każdego.

    Dodać wanilię i jogurt, wymieszać. Wsypać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników. Wmieszać w masę migdały i żurawiny i przelać do formy.

    Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub dłużej (pierwsze 30 minut piekłam w temperaturze 160ºC), sprawdzić patyczkiem, czy środek jest suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, nastepnie wyjąć z formy i wystudzić.

    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego :)
    nutinka112@gmail.com

  20. Są w życiu takie sytuacje gdy trzeba coś na szybko . A może „Szybkie” pierniczki?
    Składniki na około 55 pierniczków:

    300 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    2 duże jajka
    13 dag cukru pudru
    10 dag masła, roztopionego
    10 dag miodu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

    Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

    Smacznego :)
    nutinka112@gmail.com

  21. Ciasto imbirowe z figami
    Składniki:
    150g masła
    220g płynnego miodu
    150g mąki
    150g mąki pszennej razowej
    4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
    łyżeczka przyprawy do piernika
    łyżeczka sody
    2 jajka
    4 łyżki wody

    kilka fig
    dżem figowy
    60g gorzkiej czekolady

    W rondelku rozpuścić masło z miodem, ostudzić. Suche składniki wymieszać w misce. Wlać masło z miodem, dodać jajka, wodę, zmiksować (ja wymieszałam łyżką). Przełożyć do keksówki, piec ok. godzinę w 160 stopniach. Ostudzone przekroić, przełożyć dżemem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią wierzch ciasta. Udekorować cienko pokrojonymi plasterkami fig.
    Kawałeczki fig można również dodać do ciasta przed pieczeniem.

  22. Piernikowe brownies w Mikołajowych czapeczkach

    Składniki (na 9 porcji):

    1,5 szklanki mąki
    10 łyżek masła
    2 jajka
    100g ciemnej czekolady
    100g czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
    1 szklanka brązowego cukru
    4 łyżki przyprawy do piernika
    9 truskawek
    bita śmietana w sprayu

    Masło rozpuszczamy w mikrofali i mieszamy z cukrem, odstawiamy. W mikrofali zaczynamy rozpuszczanie czekolady z dodatkiem mleka – na średniej mocy przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Do masła wymieszanego z cukrem dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy, dodajemy jajka i ponawiamy mieszanie. Do powstałej masy przesiewamy mąkę oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy 20×20 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a następnie schładzamy na kratce. Wystudzone brownie tniemy na 9 kawałków i każdy z nich dekorujemy okręgiem z bitej śmietany w środek którego wkładamy truskawkę, której czubek następnie dekorujemy kleksem z bitej śmietany, tworząc w ten sposób czapkę Mikołaja. Podajemy.

  23. Pasztet z czerwonej soczewicy i marchwi

    1 szklanka czerwonej soczewicy
    4 marchewki
    trochę siekanej natki pietruszki
    1 cebula
    sól, pieprz
    imbir w proszku
    curry,
    chili,
    papryka słodka
    1 łyżeczka kuminu w całości
    4 ziarna angielskie w całości
    1 liść laurowy
    sos sojowy
    olej rzepakowy
    majeranek
    ketchup pikantny
    3 jajka

    Szklankę ziarna opłukać na sicie i zalać 2 szklankami zimnej wody. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica rozpadnie się na miękką papkę. Na razie jej nie przyprawiać. Można ją gotować w warzywnym wywarze, (dać majeranek, pomaga w trawieniu). Przygotować osobno sporo drobno tartej marchewki i drobno pokrojonej cebuli (posiekać mikserem) smażyć powoli na oleju. Do tego sól, pieprz, kumin, chili i słodką paprykę, które też powinny chwilę podsmażyć się na patelni z warzywami, pasuje curry, imbir, kropla sosu sojowego, ketchup. Przyprawy dodać według uznania.
    Rozpadające się warzywa wymieszać z puree z soczewicy (z którego wyjąć i wyrzucić ziele angielskie i liść laurowy), dodać natkę pietruszki. Mieszanka powinna być bardzo pikantna, złagodnieje po dodaniu jaj. Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka, przypomina masę na placki ziemniaczane. Można całość zmiksować, przetrzeć przez sito, ale grubsza faktura wygląda ciekawiej. By pasztet był kremowy i wilgotny, musi mieć sporo tłuszczu.
    W trakcie gotowania soczewica staje się blada, można poprawić kolor pasztetu, dodając łyżkę koncentratu pomidorowego.
    Pieczenie: podłużna forma – keksówka wyłożona papierem do pieczenia, do której przelać masę i postukać, by wyleciały bąbelki powietrza. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok. 30 – 40 min (zależy czy pasztet jest wysoki czy nie), przed krojeniem dobrze schłodzić w lodówce.

  24. i drugi przepis
    Piernikowe muffiny z żurawiną i orzechami
    Składniki na 15-16 sztuk

    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    3 łyżki przyprawy do piernika
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
    1/2 szklanki siekanych orzechów

    2 jajka
    1 szklanka mleka/ maślanki
    1/2 szklanki oliwy/oleju

    Do jednej miski wsypać produkty sypkie oraz bakalie. W drugiej misce wymieszać jaja, mleko, oliwę i wlać do suchych składników. Całość wymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżką do foremek – każdą wypełnić do 2/3. Piec w 200 st. przez 20 minut.
    agnespa@wp.pl

  25. Korzenna tarta z bakaliami

    kruche ciasto:150 g margaryny
    300 g mąki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 żółtko
    nadzienie:2 jabłka
    100 g płatków migdałowych
    150 g orzechów włoskich
    100 g rodzynek
    200 g różowych winogron
    50 g cukru pudru
    mały kieliszeczek (od wódki)nalewki wiśniowej
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
    skórka otarta z połówki cytryny
    skórka otarta z połówki pomarańczy
    jajko do posmarowania ciasta

    Orzechy włoskie i płatki migdałowe zmiksować blenderem ze śmietaną (lub posiekać drobno nożem i wymieszać ze śmietaną).Masę przełożyć do miski,dodać rodzynki. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do masy.Winogrona pokroić i usunąć pestki,dodać do masy.Dodać nalewkę, przyprawę korzenną oraz skórkę otartą z cytryny i pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.Ze składników zagnieć kruche ciasto. Formę na tartę natłuścić Kasią.Zostawić mały kawałek ciasta, rozwałkować i wykroić z niego świąteczny motyw i ułożyć na wierzchu tarty lub tak jak ja zrobiłam porwać na maleńkie kawałeczki, splaszczyć w palcach i rozrzucić po wierzchu.Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę,po nakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec ok 10 minut.Na podpieczone ciasto rozłożyć masę bakaliową.Na wierzchu rozłożyć kawałeczki ciasta.Piec ok 30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się przyrumieni.

    Do tej pory nie byłam fanką przypraw korzennych ale powoli mój smak się zmienia i co niektóre przyprawy mi nie przeszkadzają.Ja dodałam tylko łyżeczkę przypraw korzennych ale jak ktoś lubi te smaki to może dać ich więcej:)

  26. Jedno z moich ulubionych… korzenne kakao:

    – 200ml mleka
    – 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego
    – duża szczypta gałki muszkatołowej
    – szczypta cynamonu
    – szczypta imbiru
    – szczypta kardamonu
    – szczypta anyżu
    – 1 łyżeczka syropu klonowego
    – kostka gorzkiej czekolady
    – starta czekolada do posypania

    Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy kakao, kostkę czekolady i mieszamy, aż nie będzie grudek i czekolada się rozpuści. Przelewamy do kubka, dekorujemy startą czekoladą. Pijemy ciepłe.

    A do tego… W zestawie śniadaniowym placuszki:

    Placuszki korzenno-żurawinowe
    – 1/2 szklanki mąki
    – 1/3 łyżeczki sody
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 1 małe jajko
    – 100ml jogurtu naturalnego
    – 1 łyżka stopionego masła
    – 1 łyżka miodu
    – garstka suszonej żurawiny
    – kilka drobno posiekanych orzechów włoskich
    – łyżka zmielonych migdałów
    – szczypta imbiru
    – szczypta cynamonu
    – szczypta anyżu
    – szczypta kardamonu

    Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sypkie poza bakaliami, następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy wszystko na gładką masę. Dodajemy bakalie i mieszamy ponownie. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Podajemy z miodem lub syropem klonowym.

  27. Samosy z ziemniakami i groszkiem

    ciasto:
    3 szkl. mąki razowej
    1 szkl. wody
    1 łyżeczka soli
    6 łyżek oleju

    farsz warzywny:
    0.5 kg ziemniaków
    1 szkl. groszku
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka anyżu
    1/2 łyżeczki chili
    1/2 łyżeczki imbiru (najlepszy jest świeży)
    1/2 łyżeczki gałki muszk.
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki goździków
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju do smażenia

    Przygotowanie:

    Zmieszać składniki ciasta i wyrabiać je przez ok. 10 min. Skropić wodą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut.

    Warzywa ugotować, następnie wymieszać. Zmieszać razem z warzywami oraz olejem.

    Z ciasta uformować kulki średnicy ok. 5 cm. Z kulek wałkować placki i przeciąć na połowę. Z połówek placków tworzyć stożki sklejając proste krawędzie. Nadzienie nakładać do 2/3 wysokości stożka. Następnie skleić półkoliste krawędzie.

    Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ; wyjmować, gdy będą zrobią się brązowe.
    Zabawy z tym dużo ale efekt genialny. Oczywiście można dodać też marchewkę, kalafiora, brokuła itd- co kto lubi :)

  28. a oto moja druga propozycja: „Pierniczki na gwałtu rety” – mięciutkie od upieczenia do ostatniego zjedzonego kawałka ;) Nie muszą leżakować – trzeba je dobrze schować, bo inaczej grozi powtórka z pieczenia przed samą wigilią.

    Składniki:

    250 g masła
    400 g miodu
    1 szklanka cukru
    1 kg mąki pszennej
    200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
    8 żółtek i 3 białka (czyli 3 całe jaja i 5 żółtek)
    3 czubate łyżki kakao
    3 łyżeczki sody
    100 g przyprawy do piernika

    W sporym rondelku podgrzej miód i rozpuść w nim cukier, dodaj przyprawę do piernika. Do gorącej masy włóż kostkę masła i mieszaj, aż się połączy z miodem. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij z lodówki jajka i śmietanę, w tym czasie dojdą do temperatury względnie pokojowej.
    Gdy masa miodowa będzie letnia, do dużej miski przesiej mąkę z sodą i kakao. Oddziel białka od żółtek w 5 jajach. 3 jaja wbij w całości do miski z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę oraz miód z przyprawami i rozpuszczonym masłem. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki (najwygodniej dużą drewnianą). Ciasto będzie dość luźne, więc należy je umieścić na około dobę w lodówce.
    Na drugi dzień: podsypując obficie (ważne!) mąką, rozwałkuj ciasto na placki o grubości 3-5 mm. Wykrawaj dowolne kształty i umieszczaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości co najmniej 1,5 cm od siebie (rosną). Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  29. Ech, tak to jest, gdy się pisze w nocy…. Zapomniałam napisać o jeszcze jednym składniku farszu: soczewicy czerwonej. Trzeba ją ugotować (ok 40 min) i połączyć z groszkiem i ziemniakami. Ilość: ok 1/2 szklanki. No i ziemniaków może być mniej, ok 1/4 kg- ich najważniejsza funkcja to sklejanie farszu więc dobrze je rozgnieść :)

  30. Przepis nie jest łatwy, ale warty wypróbowania. To najbardziej korzenny deser jaki kiedykolwiek jadłam w Brystolu.

    Korzenny deser jabłkowy

    Sos karmelowy:
    200 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostki plus trochę do wysmarowania naczynia
    200 g drobnego jasnego cukru trzcinowego
    2 łyżki melasy lub golden syroup
    1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku
    1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
    szczypta mielonych goździków
    3 łyżki zbieranej śmietanki lub śmietany 18%

    Biszkopt:
    125 g masła w temperaturze pokojowej
    125 g drobnego jasnego cukru trzcinowego
    2 duże jajka
    225 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, przesianej
    ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    6-7 średniej wielkości jabłek deserowych
    200 ml dobrej jakości wytrawnego cydru
    1 pomarańcza

    Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm nasmarujmasłem i wyłóż pergaminem. Nagrzej piekarnik do temperatury 180*C. Masło na sos włóż do rondla, w którym zmieszczą się w jednej warstwie jabłka pokrojone na ćwiartki. Dodaj cukier, melasę i przyprawy, delikatnie doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, od czasu do czasu mieszając, do momentu, kiedy sos zacznie gęstnieć. Obchodź się z nim ostrożnie, bo karmel bardzo się rozgrzewa i można się nim paskudnie poparzyć. Kiedy zgęstnieje, dołóż ćwiartki jabłek i potrzymaj na ogniu przez kilka minut, jednak miej na nie oko i od czasu do czasu zamieszaj, żeby nie przywarły do dna.

    Biszkopt: utrzyj na masę cukier z masłem, dodawaj jajka po jednym, cały czas ucierając. Dodaj połowę mąki, sodę oczyszczoną i cydr delikatnie wymieszaj. W tym momencie masa zacznie się rozwarstwiać, ale nie przejmuj się tym. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj pozostałą mąkę i otartą skórkę z pomarańczy, znowu wymieszaj.

    Przygotowaną formę ustaw na blaszce wysłanej pergaminem (na wszelki wypadek, gdyby karmel wyciekł podczas pieczenia). Wyłóż jabłka wraz z karmelem, który je oblepił i rozłóż je w równą warstwę. Pozostały w rondlu karmel odstaw na później. Wyłóż biszkopt na jabłka i wyrównaj ciasto. Wstaw formę na blaszce do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz około 35 do 40 minut. Po 35 minutach nakłuj ciasto patyczkiem – jeśli jest suchy, ciasto jest już upieczone; jeśli nie, piecz je jeszcze przez kolejne 5 minut.

    Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia na 10 minut (ale nie na dłużej, bo nie da się go później wyjąć z formy). Podgrzej pozostały karmel na małym ogniu i delikatnie wymieszaj ze śmietanką. Zbierz łyżką z brzegów ciasta karmel, który wyciekł podczas pieczenia, żeby się nie poparzyć przy nakładaniu. Przykryj formę z ciastem dużym talerzem i jednym pewnym ruchem obróć formę do góry nogami. Pokrój wyłożone ciasto na trójkątne kawałki, podawaj polane kremowym, gęstym sosem karmelowym.

    Pozdrawiam
    Kulinarna ja
    Loreta Tomankiewicz

  31. Na prawdę bardzo korzenny przepis to przepis na śledzia z sosem piernikowym. Potrzebne będą:

    – 0,5 kg solonych i wymoczonych śledzi norweskich
    Marynata:
    – 1 szklanka octu winnego
    – 1 łyżka zmiksowanego marynowanego imbiru
    – 1 łyżeczka cynamonu
    – 5 goździków
    – 5 ziaren pieprzu
    – 2 ziarna ziela angielskiego
    – 4 liście laurowe
    – pół łyżeczki przyprawy np Kucharek
    Sos:
    – 0,5 kg czerstwego piernika
    – pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
    – 100 ml miodu pitnego
    – 2 łyżki soku z cytryny
    – sól, pieprz
    – imbir
    – kora cynamonowa do dekoracji

    Gotujemy ocet winny z pozostałymi składnikami marynaty. Studzimy. Marynatą zalewamy filety śledziowe i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Wylewamy sos na talerz i układamy na nim pokrojone kawałki śledzia. Dekorujemy korą cynamonową.

    Smacznego:)

  32. a ja Wam podam przepis na napój imbirowy, który pierwszy raz próbowałam w „CAFE CZEKOLADKA” w Świdnicy… jet ob=n bardzo prosty i jeszcze bardziej smaczny ;)
    Oto i on:
    – imbir kroimy w kostkę i zalewamy gorącą wodą przykrywamy
    – wrzucamy anyż ,goździki i kawałek kory cynamonu przykrywamy :)
    – dodajemy pokrojone ze skórką pomarańcze ok 2 – 3 plasterków i 1-2 plasterki cytryny przykrywamy
    -słodzimy miodem :D

  33. PRZYPRAWA DO GRZAŃCA NIE TYLKO DO GRZAŃCA – czyli „grzaniec” jabłkowo drożdżowo-kokosowy

    składniki:

    3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło stopione, 3/4 szklanki cukier, – szczypta sól, 1 szklanka mleko letnie, 2,5 szklanki mąka tortowa, 3/4 szklanki wiórki kokosowe, 2 łyżeczki drożdże suszone
    nadzienie: 10 sztuk reneta jabłka, 1/2 szklanki cukier, 1/2 opakowania Prymat do grzanego wina i piwa, 1/2 łyżeczki sok z cytryny, – w opisie lukier

    do miski włożyć wg podanej kolejności składniki – drożdże suche jako ostatnie

    mikserem spiralami na dużych obrotach przez około 10 minut wyrabiać

    wyrobione ciasto przykryć talerzem i do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce

    umyte jabłka obrać i pokroić na średnie kawałki – wsypać cukier, przyprawę grzaniec, sok z cytryny i po zagotowaniu stale mieszając dusić z 5 minut – zostawić do wystudzenia

    tortownica 24cm wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką – na dno wyłożyć ciasto – zostawić trochę na wierzch do obłożenia

    na ciasto wyłożyć grubą warstwę jabłek i na jabłka ułożyć kratkę

    piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut – po 25 minutach odłączyć dolną grzałkę,aby spód się nie przypiekł) – inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut

    LUKIER: 1/2 szklanki pudru cukru dobrze wymieszać z 1,5 łyżeczki śmietany na gęsty lukier

    na ciepłe ciasto na kratkę rozsmarować lukier i ciasto do ostudzenia

    drożdżowo-kokosowe ciasto o wyjątkowym smaku grzańca jabłkowego, można podać z jabłkami jeśli zostały w garnku…… POLECAM……
    SMACZNEGO!!!

  34. MATIASY W PIERNIKOWEJ PRZYPRAWIE W OLEJU

    składniki:

    1 opak. matiasy, 1 łyżeczka przyprawa do piernika Prymat, 1 mała cebula, – do smaku cukier, – do smaku ocet 10 %, – do zakrycia śledzi olej, – do smaku pieprz czarny grubomielony

    matiasy /paczka ok.300 gram/ wymoczyć wg uznania= ja ze 3 x zmieniam wodę co 20 minut

    matiasy pokroić na kawałki

    piernikową przyprawę wymieszać z pieprzem, cukrem, olejem, octem

    pokroić cebulkę w kostkę i dać do matiasów

    połączyć wszystkie składniki razem i do lodówki

    najlepsze są na drugi dzień…..
    SMACZNEGO!!!

  35. Moja propozycja jest może mało świąteczna, ale przecież korzenne przyprawy przez całą zimę towarzyszą nam i rozgrzewają w mroźne dni…
    Kebab (szaszłyki) z kurczaka ze świeżym imbirem i nie tylko

    SKŁADNIKI:
    80 dag piersi z kurczaka
    10 dag startego żółtego sera o ostrym smaku
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 szklanka śmietany – u mnie 30% coby się przypadkiem zważyć nie chciała
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    1 łyżeczka ostrej papryki
    oliwa
    sól
    biały pieprz
    nieco mielonej kolendry
    jajko

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    Mięso pozbawiamy „niedoskonałości” (uwielbiam ten eufemizm). Kroimy kurczaka w średniej wielkości kostkę.

    Imbir i czosnek, przepuszczony przez praskę, a także pieprz, paprykę i odrobinę soli mieszamy ze sobą. Mieszaniną tą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kwadrans.

    W tym czasie jajko roztrzepujemy ze śmietaną, serem, mąką kukurydzianą i szczyptą soli. Masą tą dokładnie smarujemy mięso i pozostawiamy tak przygotowane mięso w lodówce na około 3 godziny.

    Po upływie tego czasu nadziewamy kawałki mięsa na patyczki lub szpikulce od szaszłyków. Zapiekamy około 15 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Następnie wyjmujemy blaszkę, zlewamy płyn, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa , skrapiamy z wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika jeszcze na kilka minut.

    Ja podałam z ryżem z dodatkiem curry.

  36. Świąteczna Pieczona karkówka
    Mięso zawsze piekę na każde święta. Jest to przeważnie schab lub karkówka. Piekę je tylko nacierając przyprawami, ziołami, olejem i podlewając niewielką ilością wody. Mięso podczas pieczenia nie wysycha i jest bardziej soczyste.
    składniki:
    ok. 2 kg karkówki wieprzowej bez kości
    do smaku: sól, czerwona papryka, majeranek, mieszanka ziół i przypraw (w różnych proporcjach): suszona papryka zielona i czerwona, kminek, pieprz czarny, czosnek, kolendra, gorczyca biała,
    2 łyżki oleju

    Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieramy solą, papryką i majerankiem, na koniec posypujemy z każdej strony mieszanką ziół i przypraw. Skrapiamy olejem i wkładamy do lodówki na noc.

    Mięso układamy na blaszce do pieczenia mięsa, tłuściejszą warstwą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C – po 30 min. obracamy mięso w blaszce za pomocą szpikulca, podlewamy gorącą wodą, ok. 1/2- 3/4 szkl. – pieczemy dalej ok. 30 minut, jeszcze 2 razy obracamy mięso co 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso bez przykrycia do wystudzenia. Mięso doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.

  37. Muffiny Cynamonowo-piernikowe ma Święta. Muffiny to taka wdzięczna słodkość, przy której nie trzeba się bardzo starać, gdyż zawsze wychodzą. Przy okazji znów sprawdzałam połączenie smakowe. Można je zapakować w folię i zrobić z nich jadalny podarunek.
    Składniki:
    125 g margaryny
    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 op. 15 g proszku do pieczenia
    1 op. 10 g cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki sody
    3/4 szkl. granoli z czekoladą
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    2 jajka
    250 g jogurtu naturalnego
    rodzynki
    cukier puder i cytryna do zrobienia lukru
    gwiazdki cukrowe do dekoracji
    W rondelku rozpuścić 125 g margaryny, ostudzić, dodać 250 g jogurtu naturalnego, wbić 2 jajka i za pomocą trzepaczki dokładnie ubić składniki. Granolę przesypujemy do miseczki i lekko rozdrabniamy. Wszystkie suche składniki: granolę, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika mieszamy dokładnie mieszadłem miksera. Mokre składniki z rondelka przelewamy do suchych, mieszamy mieszadłem roboto ale niezbyt długo, nakładamy do 12 do papilotek do 3/4 wysokości, wciskamy w ciasto rodzynki. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C. Ostudzone muffinki dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wrzącej wody (ilość składników dodaje zawsze na oko), miękki lukier posypujemy jeszcze cukrowymi gwiazdkami.

  38. Klopsiki ze śliwkami w korzennym sosie :
    Klopsiki:
    1/2 kg mielonej wołowiny,
    5 suszonych śliwek,
    łyżka soku z pomarańczy,
    szczypta chilli,
    gwiazdka anyżu,
    3 ziarna kardamonu,
    3 goździki,
    szczypta cynamonu,
    szczypta imbiru,
    sól,
    pieprz.
    Sos:
    szkl. wody,
    sok z 1/4 pomarańczy,
    1/2 łyżeczki miodu,
    2 ziarna kardamonu,
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
    sól,
    pieprz,
    łyżeczka mąki.
    przygotowanie:
    Przyprawy zmiksować w blenderze. Połączyć z mięsem i sokiem z pomarańczy. Doprawić do smaku. Formować małe kulki, spłaszczać w dłoni, układać ćwiartkę śliwki. Skleić i obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron.
    Składniki sosu zagotować, gotować ok. 10min na małym ogniu. Dodać go do klopsików i dusić jeszcze ok. 10min. Doprawić do smaku.

    Korzenne Ogóreczki – składniki:
    3 kg małych świeżych ogóreczków
    6 szklanek przegotowanej wody
    4 szklanki octu (6%)
    kilka łodyg kopru z nasionami
    4-5 gałązek świeżego estragonu (ewentualnie 1 &; 189; łyżeczki suszonego)
    korzeń i liście chrzanu
    1-2 strączki papryczki chilli
    10 g białej gorczycy
    po 4 ziarenka pieprzu i jagód jałowca
    70-80 g cukru
    50 g soli

    sposób przygotowania:
    Przygotowujemy zalewę z octu, wody, soli, pieprzu cukru i jałowca. Do słoiczków wkładamy oczyszczone ogóreczki oraz podzielone po równo pozostałe składniki. Wszystko zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 min.

  39. Tym niezwykłym przepisem podzieliła się ze mną koleżanka. Muszę przyznać, znajduje się wśród ulubionych i korzenne niesamowicie:

    Panpepato

    1 szklanka (140 g) orzechów laskowych (uprażonych i pozbawionych skórki)
    3/4 szklanki (115 g) migdałów (uprażonych i pozbawionych skórki)
    2/3 szklanki (105 g) mąki pszennej
    2 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    1/4 łyżeczki mielonej kolendry
    1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
    starta skórka z 1 pomarańczy
    225 g suszonych fig pokrojonych w plasterki
    2/3 szklanki miodu
    2/3 szklanki (160 g) cukru
    olej do nasmarowania formy

    Tortownicę o średnicy smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przyprawy korzenne ucieramy w moździerzu. Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta oprócz miodu i cukru. Mieszamy całość. Do rondelka wkładamy miód i cukier i gotujemy na dużym ogniu do zagotowania. Używamy termometru kuchennego do uzyskania temperatury 115 stopni. Syropem zalewamy składniki ciasta w misce i bardzo szybko mieszamy całość. Masę wykładamy do formy i pieczemy około 40 – 45 minut w temperaturze 150 stopni C. Pozostawiamy do wystudzenia w formie. Z zimnego ciasta zdejmujemy papier, w którym się piekło i zawijamy w nowy. Odkładamy na minimum 14 dni. Kroimy na małe kawałki ostrym nożem. Ciasto można przechowywać przez parę miesięcy, owinięte w pergamin. Wierzch można posypać gorzkim kakao.

    Wiem, że przy 14 dniach ciężko wytrzymać, ale zapewniam, że warto : )

    A skoro można drugi przepis. W domu u mnie wszyscy uwielbiają, ja fanką cista francuskiego nie jestem..

    Składniki
    1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
    1 żółtko
    1,5 łyżki cukru pudru
    po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki cukru pudru i smarujemy każdy pasek. Oprószamy przyprawami, zwijamy w ślimaki. Pieczemy 15-20 minut w 200°C. Posypujemy cukrem pudrem.

  40. Proponuję 2 przepisy: na zagryszkę i na popitkę czyli śledzik i winny poncz:-)

    Śledziki o smaku korzennym

    składniki:
    -6 surowych filetów śledziowych
    -150 ml oliwy
    -100 ml białego wytrawnego wina
    -50 ml octu winnego
    -1 łyżka miodu
    -1 łyżka cukru
    -5 ziaren kardamonu
    -8 ziaren pieprzu kolorowego
    -1 gwiazdka anyżu
    -1 listek laurowy
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -1 duża cebula
    -25 g suszonych śliw

    przygotowanie:
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy wszystkie przyprawy (kardamon, pieprz, anyż, liść laurowy, ziele angielskie) i chwilę smażymy (aż poczujemy zapach przypraw). Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, solimy i podsmażamy do momentu aż stanie się szklista. Dodajemy resztę oliwy, ocet, wino, miód, cukier, drobno poszatkowane śliwy i podgrzewamy, ale nie gotujemy! Wykładamy na patelnię śledzie, wyłączamy gaz, przykrywamy patelnię i odstawiamy wszystko do wystygnięcia. Śledzie się usmażą (ugotują) w naszej marynacie. UWAGA! nie może być ona za gorąca, bo śledzie się rozpadną!!! Podajemy z cebulą i śliwami, polane marynatą.

    A teraz coś na popitkę – winny poncz

    składniki:
    -1 butelka (0,75 l) zwyczajnego czerwonego półsłodkiego wina
    -3/4 szklanki cukru
    -starta skórka pomarańczowa
    -1 mały kawałek imbiru wielkości połowy kciuka (rozdrobniony na małe kawałeczki)
    -2 kawałki cynamonu (nie mielony!)
    -10 sztuk goździków
    -rodzynki i migdały (garść rodzynek i dwie garści obranych migdałów)
    -kilka pestek kardamonu

    przygotowanie:
    Zagotowujemy 2,5 litra wody. Następnie do wrzątku wrzucamy przyprawy (imbir, cynamon, skórkę pomarańczową, goździki i kardamon), gotujemy przez ok. 30 min. na małym ogniu, bez przykrycia. Po pół godziny przelewamy wywar przez sitko do drugiego garnka, gdzie mieszamy go z cukrem i winem. Można dodać setkę wódki dla wzmocnienia – na zimę to jak znalazł;-) Mocno podgrzewamy ale NIE GOTUJEMY i w międzyczasie wrzucamy rodzynki i migdały. Kilka migdałów można też wrzucić na dno kubeczków w których będziemy podawać poncz. Po kilku minutach goooooooooooooooooooooooooooooooorący poncz podajemy w niewielkich kubkach, nie szklankach! i GOTOWE:-)

  41. Jabłkowa pieczona cynamonowo-imbirowo-kardamonowa owsianka z marcepanem, laską wanilii i posypką kakaową.

    Ponieważ jestem raczkującym kulinarnym dzieckiem, i poprzez znakomite blogi, w tym śniadaniowe – uczę się kuchennych trików, jestem zachwycona możliwością zapiekania… wszystkiego! Próbowałam zapiekać rozmaite dania, nie wszystkie – jak życie pokazało – polubiły się z piekarnikiem, niemniej kasza manna, płatki owsiane i desery ryżowe nadają się do takich czarów.

    Owsianka jest bajecznie prosta, bowiem każdy potrafi chyba ugotować na mleku płatki owsiane z wkrojonym jabłkiem i pływającą laską wanilii z wydrążonymi ziarenkami (ewentualnie wystarczy sam aromat) :-) Ja co prawda swoje jabłko ścieram na wiórki, bo bardziej odpowiada mi wtedy jej konsystencja. Pod koniec gotowania, kiedy mleka już się szykuje do zrobienia wielkiej bulgoczącej bańki ;-) wsypuję przyprawy, totalnie na oko, ponieważ wszystkie korzenno-piernikowe cuda ubóstwiam i rzadko ryzykuję, że mogłabym z nimi przesadzić. Zazwyczaj jednak, są to pewnie porcje łyżeczki. Czasami dodaję do niej kakao, ale przeważnie oprószam owsiankę kakaową pierzynką dopiero po pierwszym zerknięciu w czeluście piekarnika, kiedy wierzch jest już przyrumieniony i prawie że chrupiący :) Piekę ją – zależnie od humoru i stopnia zagłodzenia;) – 10-20 minut w 180 stopniach.
    Ilość płatków owsianych jest u mnie stała tzn. trzy łyżki. Można zrobić taką owsiankę w ramach weekendowej cukierni domowej :-))) Na deser po obiedzie wszystkim będzie smakowała, łasuchom proponuję podać do niej gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę.

    Pozdrawiam Autorkę Bloga! ;-)

  42. Moją drugą propozycją jest korzenny budyń waniliowo-krówkowy.

    Budynie są obłędne! Zawsze – w moim prywatnym rankingu – nie mogły równać się kisielom i galaretkom. I o ile nie znoszę mleczego „kożucha”, o tyle ten tworzący się na wierzchu budyniu jest przepyszny i stanowi najlepszą i najprzyjemniejszą część jedzenia do tego stopnia, że zjadam go od razu jak się wytworzy i odstawiam budyń na chwilkę, aby – póki jest gorący – zrobił się drugi „kożuszek” ;-))

    Jakiś czasu temu odkryłam, że torebka budyniu nie jest dla mnie zobowiązaniem do wykorzystania całości, a jedynie propozycją ;-)) Zaczęłam zatem dodać łyżki budyniu do deserów, do kaszy manny na śniadanie etc. i rozkoszkowałam się smakiem, jaki budyń nadawał temu, co jadłam. Pewnego razu wpadłam na szalony pomysł wymieszania dwu smaków. Jako, że w mojej szafce zawsze znajdują się wszelkie smaki, a śmietankowy czy waniliowy są rzadkim i – bądź co bądź – strasznie nudnym gościem, postanowiłam zrobić mix wanilii i krówki – jeśli nie znajdziemy budyniu krówkowego, to polecam ten o smaku toffi, również wychodzi pysznie.

    Bierzemy dwie łyżki jednego, dwie łyżki drugiego i rozpuszczamy w szklance mleka, zgodnie z tym, co pisze producent. Do gotującego się osobno mleka wsypujemy albo gotową przyprawę do piernika, albo samodzielnie po trochę cynamonu, imbiru, goździków (dla smaku i aromatu, chyba że będą „zmiażdżone”), kakao. Nie pogardzę aromatem pomarańczowym albo migdałowym, a nawet rumowym! w przypadku tego ostatniego dorzucam do budyniu kawałki pomarańczy, wiem wiem, brzmi dziwnie, ale smakuje bombastycznie! :-) Można też wrzucić rodzynki, żurawinę, orzeszki, a także jabłko pokrojone w małą kosteczkę, bo wtedy wygląda ładnie i estetycznie :-D
    Oczywiście budyń możemy dosłodzić, ale jeśli wykorzystujemy chociaż jeden budyń w wersji z cukrem, to nie musimy tegp robić, bo deserek będzie wystarczająco słodki.

    Taki słodycz zawsze robię w kilku salaterkach, bo jest przy nim troszkę więcej pracy niż tradycyjnie, a amatorów takiego a’la piernikowego waniliowo-krówkowego smaku jest wielu :-)))

    PS. Przyszło mi do głowy teraz, że podczas gotowania samego już budyniu można spróbować wrzucić krówkę, pokrojoną w kostkę. Tylko, żeby byla krówką ciągutką!! A może jeszcze kajmak albo masło orzechowe….? Dobra, dobra, wiem! Przesadzam! :-))))

  43. Elżbieta P.
    Orzechowe ciasteczka
    150 g mąki tortowej
    150 g mielonych orzechów włoskich
    100 g margaryny lub masła
    130 g cukru pudru
    szczypta soli
    1 łyżka przyprawy do pierników
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g polewy czekoladowej

    połówki włoskich orzechów

    Mąkę tortową wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do
    pieczenia, na wierz położyć kawałki miękkiej margaryny. Zrobić zagłębienie
    w mące, wsypać cukier puder,sól i przyprawę do pierników,wbić
    jajko.
    Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto.
    Uformować kulę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 60 minut.
    Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką, za pomocą okrągłej
    foremki lub literatki wykrawać krążki. Krążki ułożyć na blasze
    wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp.180 stopni.
    Ostudzone ciasteczka polać lub zamoczyć w polewie czekoladowej, na wierz
    położyć połówki orzechów.

    RADA: Ciasteczka można przechowywać w metalowych pudełkach do 3
    tygodni.

    eluchap@interia.pl

  44. Korzenny Piernik z bakaliami
    400g mąki
    130g margaryny
    400g bakali np. różne orzechy,płatki migdałowe,rodzynki,śliwka
    suszona,kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    250g cukru
    2 łyżki kakao kakao
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    3 łyżki powideł np. śliwkowe,wiśniowe
    1 opakowanie polewy czekoladowej

    Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem na puch.
    Dodać mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawy
    do piernika. Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz,
    mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Dodać oprószone mąką bakalie (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno
    ciasta) i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy z
    kominkiem o średnicy 22-24 cm., natłuszczonej i posypanej mąką.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni,przez 50-60 minut.
    Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Polać polewą
    czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi,połówkami
    orzechów włoskich.

  45. Aromatyczne ciasto kakaowe z konfiturą różaną

    Składniki na małą blaszkę (20cmx25cm):

    2 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki cukru
    2,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    przyprawy korzenne:
    *2 łyżeczki cynamonu,
    *1 łyżeczka mielonego imbiru,
    *0,5 łyżeczki kardamonu
    4 płaskie łyżki konfitury różanej
    0,5 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    cukier puder do posypania
    konfitura do przełożenia ciasta

    Przygotowanie:

    W osobnych naczyniach mieszamy suche i mokre składniki.

    Następnie zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Nie trzeba tego robić mikserem, wystarczy wymieszać łyżką.

    Małą blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

    Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut.

    Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można dodatkowo przełożyć konfiturą.

    Zdjęcie dostępne tutaj: http://sisterskitchen.blox.pl/2012/12/Aromatyczne-ciasto-kakaowe-z-konfitura-rozana.html

    pozdrawiam,
    sisterskitchen.2@gmail.com

  46. Pełnoziarniste, kakaowe muffiny korzenne z bakaliami

    Składniki na 12 muffinek:

    220g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50g mąki pszennej/kukurydzianej
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    1/3 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)
    2 łyżki miodu
    250ml maślanki
    4 łyżki oleju sezamowego/może być inny roślinny
    1 jajko
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki cynamonu
    0,5 łyżeczki kardamonu
    0,5 łyżeczki imbiru
    0,5 szklanki mieszanki bakaliowej
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie:

    Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki bakaliowej, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, przyprawy.

    Następnie w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, miód i jajko.

    Bakalie siekamy. Mieszamy niezbyt dokładnie zawartość obu misek i dodajemy bakalie.

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości (polecam foremki silikonowe, nie trzeba smarować ich tłuszczem a muffiny nie przywierają do nich).

    Pieczemy ok 25 minut. Do suchego patyczka.

    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

  47. Imbirowe śledzie w piernikowo-orzechowym sosie.

    pół kilograma filetów śledziowych
    mleko – ok. pół litra
    łyżka octu winnego
    Zalewa:
    szklanka oleju
    czubata łyżeczka potartego korzenia imbiru
    szczypta cynamonu
    kilka ziarenek pieprzu (najlepiej kolorowego)
    4 zmiażdżone goździki
    Sos:
    250g pokruszonego suszonego piernika
    250g posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki octu winnego
    2,5 łyżki miodu gryczanego
    szczypta cynamonu i kardamonu

    Filety moczyć w mleku 3-5 godzin. Olej zagotować ze wszystkimi przyprawami . Wymoczone filety osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić octem winnym, ułożyć w naczyniu i zalać przygotowana zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 2 dni żeby wszystko się przegryzło. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu. Śledzie wyjąc z zalewy, dodać sos, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie zajadać ze smakiem.

  48. Dżem (miód) z zielonych pomidorów – przepis, który w tym roku odkryła moja teściowa.

    pół kilograma zielonych pomidorów
    dwa winne jabłka
    200g cukru trzcinowego
    30g korzenia imbiru (potartego)
    laska cynamonu (ewentualnie płaska łyżeczka)
    pół łyżeczki zmiażdżonych ziarenek czerwonego pieprzu
    kilka zmiażdżonych goździków
    3 łyżki oleju
    pół łyżeczki soli
    Rozgrzać olej, dodać imbir, pieprz i goździki. Gdy zacznie ładnie pachnieć dodać imbir. Mieszać. Następnie dodać pokrojone w dość drobną kostkę pomidory i jabłka. Podlać niewielką ilością wody, dosypać cukier. Gotować ciągle mieszając.Po chwili przykręcić gaz i smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji (rzadszy dżem). Posolić. Przekładać do słoiczków.
    Wychodzi smaczny a’la miód, który można wykorzystać do wypieku ciast z rodzaju murzynków. Wychodzą naprawdę smaczne.

  49. Uwielbiam dania pachnące goździkami, imbirem, cynamonem. Przyprawami nieodłącznie kojarzącymi mi się z najpiękniejszymi Świętami w roku- Bożym Narodzeniem.
    Bardzo lubię pierniki, dlatego podzielę się przepisem na przepyszne, mięciutkie, pełne aromatu przypraw korzennych pierniczki z których możemy wyczarować piernikowe choinki, stanowiące idealną propozycję na prezent dla naszych bliskich, lub ozdobę świątecznego stołu.

    Składniki:
    1 kg mąki pszennej + do podsypywania w dniu pieczenia
    8 żółtek
    5 białek
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki sody
    przyprawa do piernika duża -można nawet 2 opakowania
    jeśli jest mało aromatyczna albo chcemy otrzymać o bardziej intensywnym smaku
    łyżeczka cynamonu
    300 g masła
    350 gram miodu- 250 prawdziwego i 100 gram sztucznego.
    1 łyżka smalcu
    ozdoby
    400-500 gram białej i ciemnej czekolady (jeśli będziemy smarować grubą warstwą lub pierniczki będą cieńsze=wyjdzie nam ich więcej, należy liczyć się z tym,że będziemy potrzebować więcej czekolady)

    Na 1 dzień przed pieczeniem:

    Śmietanę wyjmujemy z lodówki aby w miarę możliwości miała temperaturę pokojową. Kakao mieszamy razem z mąką i kawą mieszamy, odstawiamy. Miód gotujemy z przyprawami, gdy chwilę przestygnie wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do śmietany dodajemy sodę, mieszamy i czekamy aż śmietany zwiększy swoją objętość. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ubite na puszysto żółtka.Ubite jaja- połączone z żółtkami przekładamy do misy z mąką i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy miód oraz śmietanę z sodą. Ciasto może się wydawać rzadkie- i takie powinno być- nie martwcie się przez dobę zgęstnieje.

    W dniu pieczenia:

    Ciasto wyrabiamy- może się ciężko formować- tym bardziej że jest zimne. Ciasto jest dosyć luźne, dlatego należy je dosyć obficie podsypywać mąką.(Jeśli będziemy mieć zbyt luźne, zbyt ciężko będzie nam formować- możemy je przerobić z dodatkiem mąki- ok. 0,5szklanki). Kolejne partie ciasta rozwałkujemy i wycinamy odpowiednie kształty- do choinki potrzebne są foremki gwiazdki o różnych wielkościach- ja korzystałam z ok,12-15 gwiazdek różnej wielkości. Na wierzch możemy wykonać dodatkowo aniołka, lub maleńką gwiazdkę.
    Blachę wykładamy papierem a gotowe ciasteczka układamy w odstępach od siebie.

    Pieczemy w temperaturze ok. 180ºC przez ok 4-5 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja na termoobiegu piekłam ok. 4min-5 minut). Studzimy.

    * Jeśli chcecie aby pierniczki miały błyszczącą skórkę, przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym białkiem.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli. Gwiazdki smarujemy cienką warstwą czekolady i sklejamy kolejnym coraz mniejszymi gwiazdkami- wykonując dodatkowo obrót aby końce gwiazdek nachodziły na siebie naprzemiennie. Czynność powtarzamy aż do uzyskania pożądanego kształtu/wysokości. Gdy choinka będzie gotowa oblewamy dodatkowo jej brzegi czekoladą- tworząc opadający śnieg a następnie obsypujemy posypką czekoladową i np. koralikami cukrowymi, kwiatkami, itp. Wszystko zależy od naszych pomysłów.

    *Zamiast stworzenia choinki możemy wyciąć np. gwiazdeczki lub inne kształty i pięknie udekorować. Mniejsze możemy przeznaczyć do stworzenia dekoracji na choinkę.

    Drugim przepisem jest nazywane napojem bogów- wino, ale tu w wersji na gorąco- w taką pogodę, nic nie ogrzeje nas lepiej (poza naszą drugą połówką oczywiście:)) niż aromatyczny grzaniec.

    Składniki:
    ok 0, 5 litra wina półsłodkiego (może być też ew. półwytrawne)
    kawałek świeżego imbiru -mniej więcej wielkości 2x2cm
    7-8 goździków
    szczypta kardamonu
    kawałek laski cynamonu
    2 łyżki miodu prawdziwego
    1/2 pomarańczy
    kilka orzechów

    Pomarańczę należy umyć a następnie sparzyć wrzątkiem. Tak przygotowaną pomarańczę kroimy na małe kawałki/ ćwiarteczki. Imbir kroimy na kilka mniejszych cząstek. Wino wraz przyprawami przekładamy do rondelka. Dodajemy pomarańcze(możemy ją lekko pozgniatać), imbir i miód i podgrzewamy. Wina nie zagotowujemy!!!!!!
    Gotujemy aż będzie gorące ale nie wrzące, tak do mniej więcej 70 stopni Celsjusza. Przelewamy do kubków- mi najbardziej smakuje w takich glinianych naczynkach.

  50. idealnym przepisem na wykorzystanie przypraw korzennych, jest nalewka z pomarańczy z goździkami.

    1 litr spirytusu
    1 kg pomarańczy
    1/2 l wody
    1 kg spirytusu
    1/2 opakowania goździków.
    Pomarańcze wyparzyć pokroić na cząstki i włożyć do garnka. Z wody i cukru zrobić syrop zalać pomarańcze i chwilę pogotować- ok.2 minut. przelać do słoja. Do przestudzonego płynu dodać goździki i spirytus. odstawić na co najmniej 2-3 tygodnie w ciemne miejsce- od czasu do czasu potrząsając słojem. po tym czasie zlać przez gazę do butelek.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s